GeriSağlık Erkeklerde şeker hastalığı belirtileri nelerdir ve neden olur? Erkeklerde şeker hastalığı cinselliği etkiler mi?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Erkeklerde şeker hastalığı belirtileri nelerdir ve neden olur? Erkeklerde şeker hastalığı cinselliği etkiler mi?

Erkeklerde şeker hastalığı belirtileri nelerdir ve neden olur? Erkeklerde şeker hastalığı cinselliği etkiler mi?

Şeker hastalığının bir diğer ismi de diyabettir. Bu hastalık türü yüksek kan şekeri nedeniyle gerçekleşmektedir. Pankreasın yeterli seviyede vücuda insülin üretememesi şeker hastalığının bir sebebidir. Üretilen bu insülin vücut için etkili bir şekilde kullanılamadığında da şeker hastalığı ortaya çıkmaktadır. Artan susuzluk, açlık, yorgunluk, bulanık görme gibi belirtiler erkeklerde şeker hastalığı belirtileridir. İşte, tüm detaylar.

Şeker hastalığı hem kadınlarda hem de erkeklerde sıklıkla görülebilen bir hastalıktır. Bu hastalığın belirtileri olduğu gibi kişiye özel olumsuz etkileri de olabilmektedir. Bireyler şeker hastalığıyla ilgili uzmanlara danışmakta ve tedavilerini yürütmektedir.

ERKEKLERDE ŞEKER HASTALIĞI NEDEN OLUR?

Erkeklerde şeker hastalığı olma konusunda bazı risk faktörleri vardır. Bu risk faktörleriyle yaşayan erkekler şeker hastası olma olasılığı daha yüksek görülmektedir. Sigara içmek, fiziksel etkinlik yapmamak, yüksek kolesterol, aşırı kilo ve yüksek tansiyon erkeklerde büyük olasılıkla şeker hastalığına neden olmaktadır.

Şeker hastalığı vücudun insülin direnciyle ilgilidir. Bu nedenlerin yanında 45 yaşından büyük olan erkeklerde şeker hastalığına diğer bireylere oranla daha fazla rastlanmaktadır. Şeker hastalığının nedenlerini, belirtilerini ve kişiye özel tedavi yöntemlerini en iyi şekilde uzmanlardan öğrenebiliriz.

ERKEKLERDE ŞEKER HASTALIĞI BELİRTİLERİ NELERDİR?

Şeker hastalığı risklerini taşıyan erkekler mümkün olan en kısa zamanda uzmana danışmalı ve erken tedavi için düzenli kontrollerden geçmelidir. Şeker hastalığında da diğer hastalıklarda olduğu gibi erken tanı ve erken tedavi iyileşme oranı bakımından oldukça önemlidir. Her yaşta kadın ve erkekte şeker hastalığının genel belirtileri ortaya çıkabilmektedir. Bu belirtiler sadece erkeklere özgü şeker hastalığı belirtilerinin yanı sıra olan etkenlerdir.

İşte erkeklerde şeker hastalığı belirtileri şöyle sıralanmaktadır:

Susuzluk

Açlık

Daha sık idrara çıkma

Bulanık görme

Yorgunluk

Açlığın artması

Aşırı kilo kaybı

Yaraların iyileşmemesi

Kesiklerin iyileşmemesi

Erkeklerde şeker hastalığı araştırmalara da tabi olmuştur. 2016 senesinde BMJ Open'de bir araştırma yapılmıştır. Bu araştırmanın sonuçlarına göre erkeklerin kadınlara oranla daha az kilo aldıktan sonra şeker hastalığı riskinin yüksek olduğu bulgusu olmuştur. Aynı zamanda araştırmada şeker hastalı olan erkeklerin kadınlara göre vücutlarında daha az değişiklik olduğu belirtilmiştir. Bel çevresi gibi çeşitli ölçümler yapılmış ve araştırma sonucunda kadın ve erkek arasındaki şeker hatalığı belirtileri, sonuçları ve farklılıkları ortaya dökülmüştür.

ERKEKLERDE ŞEKER HASTALIĞI CİNSELLİĞİ ETKİLER Mİ?

Şeker hastalığı kalp ve damarlarda hasara yol açan bir hastalıktır. Dolayısıyla da erkeklerde şeker hastalığı cinselliği olumsuz düzeyde etkilemektedir. Bu olumsuz etkiler arasında erken boşalma, ereksiyon problemleri ve cinsel isteksizlik gelmektedir. Sadece erkeklerde değil kadınlarda da şeker hastalığı cinselliği yine olumsuz etkilemektedir. Kadınlardaki olumsuz etkilerde ise genital bölge enfeksiyonu, cinsel isteksizlik ve vajinal kuruluk gelmektedir.

Bunların nedeni kan şekerinin uzun süre yüksek seviyede kalmasıdır. Bu da en başta kalp ve damarı etkilemektedir. Dolayısıyla cinsel sorunların en baş sebebi damar hastalıklarıdır. Şeker hastalığı kalp damarlarında sorun yaratmaktadır. Bunun yanında genital bölge damarlarında da daralma olduğunda cinsel problemler ortaya çıkmaktadır.

Erkeklerdeki cinsel sorunların bozukluğu incelendiğinde karşımıza büyük oranda damarsal kökenli hastalıklar çıkmaktadır. Şeker hastalığı da bu damarsal kökenli hastalıklar arasında sayılmaktadır. Yapılan araştırmalara göre cinsellikle ilgili sorun yaşayan erkeklerin %40 oranının şeker hastası olduğu tespit edilmiştir.

Bu oran bizlere tüm şeker hastası erkeklerin %40 oranında iktidarsızlık olduğunu göstermektedir. Şeker hastalığı, erkekleri cinsellik konusunda sadece biyolojik olarak değil psikolojik olarak da etkilemektedir. Bu durum da şeker hastası erkekte cinsel isteksizlik yaratmaktadır. Biyolojik ve psikolojik cinsel sorunların giderilmesi için tek yapılması gereken alanında uzman bir hekime gitmektir.

 

False