GeriPratik Bilgiler Dijital ayak izi nedir, nasıl temizlenir ve hesaplanır? Dijital ayak izi hesaplama
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Dijital ayak izi nedir, nasıl temizlenir ve hesaplanır? Dijital ayak izi hesaplama

Dijital ayak izi nedir, nasıl temizlenir ve hesaplanır? Dijital ayak izi hesaplama

Dijital ayak izi, insanların internetteki tüm adımlarını kayıt altına alan bir veridir. İnternette yaptığınız tüm işlemler ve gezdiğiniz siteler, dijital ayak izine işlenir. Dijital ayak izi nedir, nasıl temizlenir ve hesaplanır sizler için derledik.

Özellikle de teknolojiyi takip eden kişiler tarafından dijital ayak izinin ne olduğu ve nasıl oluştuğu da sıkça araştırılan konular arasında yer alır. Bu bakımdan da Dijital ayak izinin ne olduğunu kolaylıkla öğrenebilir ve bilgi sahibi olma imkanına da sahip olabilirsiniz.

Dijital Ayak İzi Nedir?

Dijital ayak izi, bütün insanların internetteki adımlarını da kayıt altına alan bir kütüphane olarak da bilinir. Dijital ortamda ise, gerçekleştirilen çeşitli işlemlerde farkında olarak ya da olmayarak bazı izler de bırakılır. Bu izler de genellikle dijital ayak izini oluşturur.

Günlük hayatta vaktimizin büyük bir kısmını internet ağları üzerinde geçiriyoruz. İnternet siteleri, sosyal medya platformları ve video kanalları gibi teknolojik ağlar, gün içinde vaktimizin büyük bir kısmını alır. Alışveriş rutinlerinden kariyer ve eğitim alanlarına kadar günlük hayata dâhil olan internet ağları, aynı zamanda geniş bir veri kütüphanesine de sahiptir. Söz konusu olan veri kütüphanesinde girdiğimiz sitelerden de kişisel bilgilerimize kadar pek çok detay barınır.

Dijital Ayak İzi Hesaplama

İnternet ağlarına kaydedilen bazı adımlar ise, dijital ayak izi olarak bilinir. Dijital ayak izi, tüm insanların internetteki adımlarını kaydeden bir çeşit kütüphanedir. Dijital ortamlarda gerçekleştirilen bazı işlemler sonucunda ise, farkında olsak da olmasak da pek çok iz bırakılır. Veri altyapısında insanların bıraktığı izler, çevrim içi ortamda bulunan dijital ayak izinin de bir parçasını oluşturur.

Bireysel olarak bırakılan ayak izlerinin kötü amaçlarla kullanılmaması için başka şekillerde yönetilmesi de mümkündür. Dijital ayak izinin istenenden daha fazla bilgiyi paylaşmaması için uygulanacak olan bazı yöntemler ise şu şekilde sıralanabilir:

Sosyal medya platformlarında bir çeşit gizlilik ayarı yapmak, dijital izlerin yol açtığı fazla bilgi paylaşımını da sınırlandırır. Gizlilik ayarı sayesinde ise akışınıza girecek olan kişileri sınırlandırmak, kamusal ve özel alan ayrımını geliştirir. Bu sayede de üçüncü şahısların erişebileceği bazı bilgiler de sınırlandırılır.

Kişisel doğrularınızdan farklı olan paylaşımlar yapmamaya çalışmanız gerekir. Aile, patron ve arkadaşların kolaylıkla erişim sağlayabileceği veri miktarı çok fazladır. Bu nedenle de kişisel doğrularınıza aykırı olmayan paylaşımlar yapmanız, dijital ayak izinizi olumlu bir şekilde yönlendirmenize imkan sağlar.

Farklı e-postalara sahip olmak ise kişisel ve profesyonel hesapların birbiri ile ilişkilendirilme ihtimalini de azaltır. Bu sayede kurumsal imajınız ve kişisel izlenim üçüncü şahıslar tarafından kötü bir kullanıma maruz kalmaz.

Bireysel ve sosyal medya isimlerini farklı arama motorları üzerinden de araştırmak, sınırlandırma gereken dijital ayak izlerini belirlemeye yardımcı olur. Bu sayede mail, telefon ve konum gibi kişisel bilgilerin hangi düzeyde sınırlandırılacağı bilgisine de ulaşmayı kolaylaşır.

Dijital Ayak İzi Nasıl Kullanılır?

İnternet ağlarında atılan bütün adımlarda bırakılan farklı dijital ayak izinin farklı şekillerde kullanılması da mümkündür. Söz konusu bu dijital ayak izlerinin kullanılması sürecinde ise, kullanıcıların kimliği çok büyük önem kazanır. Örneğin, ev içinde iş ortamında da kullanılan mobil ağ üzerinde bırakılan dijital izler ise, aile ve kariyer yaşantısını pek çok yönden de etkileyebilir. Dijital platformlarda bırakılan bazı aktif ayak izlerinin kaldırılması ve gizlenmesi basittir. Fakat, pasif ayak izleri için de aynı kolaylık mümkün değildir. Pasif olarak bırakılan ayak izleri ise; farklı reklam gösterimine ya da kimlik bilgileri ihlaline de neden olabilir.

 

 

False