GeriÇocuk Sağlığı Çocuklarda iştah açıcı besinler ve öneriler nelerdir? Çocuklarda iştahsızlık sorunu nasıl giderilir
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Çocuklarda iştah açıcı besinler ve öneriler nelerdir? Çocuklarda iştahsızlık sorunu nasıl giderilir

Çocuklarda iştah açıcı besinler ve öneriler nelerdir? Çocuklarda iştahsızlık sorunu nasıl giderilir

Çocuklarda yaşanan en büyük sorunlardan birisi iştahsızlıktır. İştahsız olan çocukların ebeveynleri bu konuda büyük sıkıntılar yaşamaktadır. Çocuklarda düzenli bir iştahsızlık sorunu gözlemleniyor ise beslenme programında bazı değişiklikler yapılmalı ve iştah açıcı besinler verilmelidir. Peki, çocuklarda iştah açıcı besinler ve öneriler nelerdir? Çocuklarda iştahsızlık sorunu nasıl giderilir? Sizlere çocuklarda görülen iştahsızlık problemleri ile ilgili merak edilenleri detaylıca derledik.

 

 İştahsızlık çocuklarda pek çok nedenden dolayı oluşabilmektedir. Fakat uzun süreli iştahsızlık çocukların kilo vermesine neden olmakta ve besin ihtiyacını karşılayamamaktadır.

  Çocuklarda İştah Açıcı Besinler Nelerdir?

  Çocukların iştahsızlık döneminde sevmediği yemeklerin verilmesi yerine daha çok zevk alabileceği öğünler oluşturulabilmektedir. Bu sayede gelişim çağındaki çocukların günlük ihtiyacı olan protein ve kalori gibi kaynakların tüketilmesi de sağlanmış olacaktır. Çocukların iştahını açacak ve yeme isteği uyandıracak besinler şunlardır:

  - Protein çocukların gelişimi için oldukça önemlidir. Yeterli protein alamayan çocuklarda kemik ağrıları ve eklem ağrıları görülmektedir. Bu nedenle çocukların iştahsızlık yaşadıkları dönemde bile küçük miktarlarda çocukların istedikleri kadar verilmelidir.

  - Çocukların hem seveceği hem de sağlıklı olan besinlerden birisi de badem ve kabak çekirdeğidir. Ara öğünlerde kabak çekirdeği veya badem vererek çocukların protein almasını sağlayabilirsiniz. Öğlen veya akşam yemeklerinde ise protein zengini olan kıymalı makarna, nohut veya kuru fasulye de verilebilir.

  - Vitamin ve mineraller de insanların ihtiyaç duyduğu besin kaynağıdır. Çocuklar vitamin ve mineralleri, sebze, meyve, tahıl, baklagiller, süt, yoğurt, peynir gibi gıdalardan almaktadır. Bu nedenle çocuklara her gün mevsimine uygun sebze ve meyveler verilmelidir. Çocuklar sebze ve meyve yemeyi reddedebilirler. Bu gibi durumlarda çocukların iştahını açabilmek için sebzeyi diğer yemeklerin içine veya yanına katılabilir ve bu şekilde çocuklara da sevdirilebilir.

  - Hem sağlıklı hem de iştah açan besinlerden diğeri de şekersiz fıstık ezmesi, ev yapımı muzlu yoğurt, zeytinyağlı pizza, peynirli kek gibi besinler olmaktadır. Bu şekilde farklı karışımlar ile çocuklarınızın pek çok besini sevmelerini sağlayabilirsiniz.

  Çocuklarda İştah Açıcı Öneriler Nelerdir?

  Günümüzde pek çok çocukta iştahsızlık sorunları görülmektedir. Bu sorunlar karşısında anne ve babaların dikkat etmesi gereken bazı durumlar bulunmaktadır. Çocukların iştahsızlık problemleri ile ilgili bazı öneriler şunlardır:

  - Sebze sevmeyen çocuklar için sebzeler farklı formlarda hazırlanmalıdır.

 - Besinlerin mutlaka çocukların ilgisini çekecek bir şekilde sunulması gerekir. Besinlerin konulacağı tabakların farklı karakterli olması çocukların ilgisini çekebilmektedir.

 - Çocuklar yemekten önce fazla su içmemeli ve mide hacimlerini doldurmamaları gerekmektedir.

 - Yemekten önce çikolata, bisküvi, cips gibi iştah kapatan besinler kesinlikle verilmemelidir.

 - Çocukların ellerine ekmek veya bebe bisküvisi verilmemelidir.

 - Evlerde cips, çikolata gibi abur cubur ürünleri bulunmamalıdır. Bunlar yerine, badem, ceviz, fındık gibi daha sağlıklı besinler bulundurulmalıdır.

 - Çocukların iştah açıcı besinler ile beslenmelerine dikkat etmek gerekir. Özellikle 3-4 saat ara ile ara öğünler de dahil edilerek beslenme planı uygulanmalıdır.

 - Çocukların öğünleri ev halkının yemek saati ile uyumlu olmalıdır.

 - Yemek konusunda ısrarcı olunmamalı ve yiyecekler ödül olarak kullanılmamalıdır.

  Çocuklarda İştahsızlık Sorunu Nasıl Giderilir?

  İştahsızlık sorunu yaşayan çocuklarda dikkat edilmesi gereken en öneli konu inatlaşmamaktır. Sakin bir şekilde çocuklara yaklaşmak onların yemek yeme konusunda daha istekli olmalarına neden olacaktır. Çocuklara hazırlanana yemekler kokusu, tadı ve görünümü ile çocukların etkileyeceği şekilde hazırlanması gerekir. Ayrıca şeker değeri yüksek ve besin değeri düşük gıdalardan kesinlikle uzak durulması gerekmektedir.

  Bunun yanı sıra çocukların ebeveynlerini taklit edeceği de unutulmamalıdır. Bu nedenle aynı anda sofraya oturmak ve anne ve babanın yemek seçmeden beslenmesi de çocukları bu anlamda etkileyecektir.

 

False