GeriSağlık Boğaz ağrısına iyi gelen tavsiyeler
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Boğaz ağrısına iyi gelen tavsiyeler

Boğaz ağrısına iyi gelen tavsiyeler

Mevsim geçişinin yaşandığı bahar aylarında boğaz ağrısından yakınan insan sayısı hayli fazla.Boğaz ağrısı ile tahrişin neden olduğu; yutkunma, yemek yeme ve konuşma güçlüğü yüzünden de yaşam kalitesi oldukça olumsuz etkileniyor. Neyse ki üst solunum yolu enfeksiyonu nedeniyle gelişen boğaz ağrısından korunmak çok da zor değil!

1. TUZLU VE KARBONATLI GARGARA YAPIN

Tuz ve karbonat boğazı temizliyor ve mikroplardan arındırıyor. Bir su bardağı ılık suyun içine bir çay kaşığı tuz ve bir çay kaşığı karbonat ekleyip karıştırarak hazırlayacağınız gargarayı dişlerinizi fırçaladıktan sonra uygulayarak hem ağız içerisindeki mikropları önemli ölçüde azaltabilir, hem de boğazınızı yumuşatabilirsiniz. Ancak hazırladığınız karışımı ağız içinde sadece çalkalamak yerine, mutlaka başınızı geriye doğru yatırarak gargara yapmalısınız. Bu şekilde karışımı bütün boğaz bölgesine uygulamış olacaksınız. Gargara yaptıktan sonra karışımı yutmamaya ve mutlaka tükürmeye de özen gösterin.

2. BAL, LİMON VE ZENCEFİLİN GÜCÜNDEN FAYDALANIN

Evinizdeki malzemelerle hazırlayabileceğiniz basit bir karışımla da boğaz ağrısından kurtulabilirsiniz. Balın boğazı yumuşatma özelliğinden, limonun antibakteriyel özelliğinin yanı sıra içindeki C vitamininden ve toz zencefilin balgam söktürücü özelliğinden faydalanabilirsiniz. Birkaç kaşık bal ile yarım limonun suyunu, bir çay kaşığı toz zencefille karıştırıp, buna az miktarda ılık su ekleyin. Elde ettiğiniz karışım boğaz ağrısı için etkili bir yöntem olacaktır.

Boğaz ağrısına iyi gelen tavsiyeler

3. MENTOLLÜ BUHAR BANYOSU YAPIN

Burun tıkanıklığı, geceleri ağzımızı açarak uyumamıza, bunun sonucunda da ağız kuruluğuna neden oluyor ve ağız içine havadan çok sayıda mikrobun girip yerleşmesine adeta davetiye çıkarıyor. Yatmadan önce alacağınız sıcak bir duş sizi hem rahatlatacak, hem de burun tıkanıklığını gidererek havayollarınızın açılmasına yardımcı olacaktır. Mentollü bir buhar banyosu da burun tıkanıklığını gidermeye yardımcı oluyor. Ayrıca gargara yapmak için kullanabileceğiniz tuzlu-karbonatlı karışımı burun tıkanıklığını gidermek için burun temizliğinde de kullanabilirsiniz.

4. IHLAMUR VE ADAÇAYI İÇİN

Boğazdaki tahrişi giderme özelliği ile bilinen bitkiler ıhlamur ile adaçayı, boğaz ağrısı çektiğiniz dönemde etkili oluyor. Ayrıca ekinezya da bağışıklık sistemini güçlendirerek vücudunuzun enfeksiyonlara karşı direncini artırıyor. Bunlarla hazırlayacağınız bitki çayları boğaz ağrınızı gidermede etkili olacaktır.

 

Boğaz ağrısına iyi gelen tavsiyeler
 

5. BOL BOL ILIK SU İÇİN

Bol bol su tüketmek vücudun, dolayısıyla havayollarının nemli kalmasını sağlıyor. Bu sayede de ağız kuruluğunu önlüyor, boğazdaki tahrişi azaltıyor, varsa mukusun daha kolay çözünmesine yardımcı oluyor. Günde en az 1.5-2 litre su içmeyi ihmal etmeyin. Suyu ılık olarak, yani oda sıcaklığında iken içmeye de özen gösterin, çünkü buzdolabında beklemiş soğuk su da boğazdaki tahrişi arttırabiliyor.

6. BESİNLERİNİZİ ILIK TÜKETİN

Aşırı soğuk ya da sıcak içecekler boğazdaki tahrişi arttırabiliyor, bu nedenle yiyecek ve içeceklerinizi mutlaka ılık olarak tüketmeye dikkat edin. Boğazınızın ileri derecede ağrılı, şiş ve iltihaplı olduğu durumlarda yumuşak kıvamlı, pilav ya da püre tarzında yiyeceklerin çiğnemeniz ve yutmanız daha kolay olacağı için bu çeşit gıdaları tercih etmenizde fayda var.

 

Boğaz ağrısına iyi gelen tavsiyeler
 

7. SİGARADAN VE SİGARA DUMANINDAN UZAK DURUN

Sigara içmek solunum yollarını hem tahriş ediyor, hem de dış etkenlere karşı savunmasız bırakıyor. Sadece sigara içiyor olmak bile, herhangi bir enfeksiyon olmaksızın boğazda ağrı, tahriş ve öksürüğe neden olabiliyor. Sigara haricinde, puro, pipo, nargile, hatta bunların dumanına pasif olarak maruz kalmak da havayollarını tahriş ediyor, iyileşmeyi geciktiriyor. Bu yüzden sigara içmeyin ve sigara dumanından uzak durmaya dikkat edin.

8. KALORİFERLERİN ÜZERİNE BİR KAP SU KOYUN

Soğuk kış aylarında evlerin ısıtılması nedeniyle ortamdaki nem çok azalıyor ve solunan kuru hava boğazda tahrişe yol açabiliyor. Bunu önlemek için evinizde piyasada satılan buhar makinelerinden kullanabilir ya da kaloriferlerin üzerine içi su dolu kaplar veya ıslak havlular koyarak bulunduğunuz ortamı nemli hale getirebilirsiniz.

9. YÜKSEK SESLE KONUŞMAYIN

Yüksek sesle konuşmak ve özellikle bağırmak, boğazda tahrişe ve ses tellerinde zedelenmeye bağlı ses kısıklığına yol açabiliyor. Bu yüzden özellikle soğuk havalarda sesinizi kullanırken daha dikkatli olmalısınız.

 

Boğaz ağrısına iyi gelen tavsiyeler
 

10. ABARTILI ÖĞÜNLERDEN KAÇININ

Boğaz ağrısının ardında yatan ve genellikle gözden kaçan nedenlerden biri de reflü, yani mide özsuyunun ağza gelerek geçtiği yollarda aside bağlı tahrişe neden olması. Reflüyü engellemek için yatma saatinizden en az 3 saat önce yeme içmeyi bırakmalı, özellikle akşam yemeğinde abartılı öğünlerden kaçınmalı ve mide asidini artırarak reflüye neden olabilecek, çay-kahve ve asitli içeceklerden uzak durmalısınız. Ayrıca yükseltilmiş yastık ile uyumaktan da fayda görebilirsiniz.

11. BİLİNÇSİZ İLAÇ KULLANMAYIN

Hemen herkesin evinde bir ecza dolabı ve o dolapta daha önceden kalma türlü türlü ilaçlar bulunuyor. Bu gibi durumlarda bazen bilinçsizce bu ilaçları kullanmaya yönelebiliyoruz. Ancak basit gibi görünen bir bitkisel pastilin bile içinde şeker bulunabileceğini ve bunun diyabeti (şeker hastalığı) olan kişiye zarar verebileceğini unutmayın. Hele ki antibiyotik türü ilaçları mutlaka doktor kontrolünde, gereken dozda ve miktarda kullanmalısınız. Ayrıca kullanmadan önce bütün ilaçların son kullanma tarihini kontrol etmeyi ihmal etmeyin.

 

Boğaz ağrısına iyi gelen tavsiyeler
 

12. BİR HAFTADAN UZUN SÜRDÜYSE DOKTORA GİDİN

Ateş yüksekliği, halsizlik ve yaygın vücut ağrısı, şiddetli öksürük, sarı-yeşil renkte balgam sorununuz varsa ve boğaz ağrınız 1 haftadan uzun sürüyorsa mutlaka doktora başvurmanız gerekiyor.

[fotogaleri=1340]

HAMİLELİKTE BOĞAZ AĞRISI İÇİN NE YAPILABİLİR?

Gebelik sürecinde boğaz ağrısı olur mu? Gebelikte yaşanan boğaz ağrısı için ne yapılabilir? Hamilelikte boğaz ağrısını geçirmek için doğal yöntemler nelerdir? Gebelikte boğaz ağrısı kaç günde geçer? Boğaz ağrısında kullanılması gereken doğal yöntemler nelerdir? Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Orhan Özen anlatıyor.

Hamilelikte boğaz ağrısı, genellikle burun tıkanıklığı ve geniz akıntısı nedeniyle ortaya çıkar. Her ne nedenle ortaya çıkarsa çıksın, ilaç kullanımı olabildiğince az olmalı, ev tedavilerine ağırlık verilmelidir.

EV YAPIMI BOĞAZ PASTİLİ TARİFİ

BOĞAZ AĞRISI KAÇ GÜNDE GEÇER?

Hamilelikte boğaz ağrısı 1 hafta 10 gün içerisinde geçmesi beklenir. Bu konuda dikkat edilmesi gereken olabildiğince doğal yöntemler kullanılmasıdır.

HAMİLELİKTE BOĞAZ AĞRISI TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?

  • Buhar ve Tuz
  • Buhar Soluması
  • Nemlendirici Cihaz Kullanımı
  • Antibiotik kullanımı
  • Prenatal (Doğum Öncesi) Vitamin kullanımı
  • Bal
  • Zencefil
  • Daha fazla su ve sıvı tüketimi. Bu sayede mukoza tabakası incelir ve
  • Vücut direnci artar.

[fotogaleri=2359,1358]

Hamilelikte boğaz yanması ve boğaz kuruluğu, özellikle ilk trimesterda yani gebeliğin ilk 3 ayında sık karşılaşılan bir durumdur. Peki, hamilelikte boğaz kuruluğu nasıl geçer? Hamilelikte boğaz yanması ve boğaz kuruluğuna iyi gelen yiyecekler hangileridir? Beslenme ve Diyet Uzmanı Meltem Şeniz Toksoy, konuyla ilgili önemli bilgiler paylaştı.

  • Boğaz reflüsü, kişinin boğazında yanma, öksürük, ses kısıklığı gibi belirtiler verir. Hamilelerde boğaz reflüsü tedavisinde:
  • Sol tarafınıza dönerek yatın.
  • Akşam yemeğini mümkün olduğunca erken saatlerde yemeye çalışın; yemek sonrası ile uyku arasında en az 2-3 saatlik bir sürenin olmasına dikkat edin. Az yağlı ve protein bakımından zengin gıdaların yer aldığı bir diyet uygulayın.
  • Fazla kilolar karın içi basıncı artırarak reflüye neden olacağından hamilelik döneminizde beslenme ve diyet uzmanından yardım alın.
  • Baharatlı yiyecekler, işlenmiş ve tütsülenmiş gıdalar, yanmayı ve reflüyü artırabileceği için bu gıdalardan uzak durun.
  • Nane, nane şekeri, çikolatalı, aşırı yağlı ve ağır tatlılı yiyecekleri mümkün olabildiğince az tüketin. Çünkü bu tür yiyecekler yemek borusu ile mide arasındaki kapakçığın basıncını düşürür ve mide boşalmasını geciktirir.
  • Domates ve ürünleri, sarımsak, soğan, portakal suyu, kolalı sitrik asitli içecekler ve kahve; özofagusu aside duyarlı olduğu bilinen hastalarda, özofageal duyu reseptörlerini doğrudan uyararak semptomlara neden olabilir.
  • Alkol ve sigaradan kesinlikle uzak durun.
  • Karın bölgesini sıkan kıyafetler, korse, kuşak, dar pantolon ve kemer kullanmayın.
  • Bazı egzersizler ve kullanmakta olduğunuz bazı ilaçlar reflüyü artırabilir.

HAMİLELİKTE BOĞAZ KURULUĞU İÇİN NE YAPILMALI?

  • Hamilelikte boğaz kuruluğu sorunu yaşıyorsanız, tuzlu su ile günde birkaç kez düzenli olarak gargara yapabilirsiniz. Ancak tuzlu su yutulmamalıdır. Tuzlu suyun yutulması mide bulantısına neden olabilir. Tuz, hamilelikte boğaz kuruluğunu azaltmaya yardımcı olurken aynı zamanda güçlü anti fungal, anti bakteriyel ve anti viral özellikler içerir.
  • Hamilelikte boğaz kuruluğu probleminiz varsa alternatif olarak aloe vera suyu ile de gargara yapabilirsiniz.
  • Hamilelikte boğaz kuruluğu ve var olan acıyı azaltmak için bal da en sık kullanılan çözümlerden biridir. Bal, içerisindeki antiseptik özellikler ile boğazdaki bakterilerin ölmesine yardımcı olur. Aynı zamanda öksürük gibi belirtilerin de azalmasını da sağlar. Etkili yatıştırıcı özellikleri vardır. Bal içerdiği doğal enzimler ile tek başına düzenli olarak günde birkaç kaşık tüketildiğinde son derece etkilidir.
  • Hamilelikte boğaz kuruluğu sorununuz varsa alternatif olarak, limon suyu ile biraz bal karıştırılarak da tüketilebilir. İçerdiği C vitamini ile limon suyu da anti mikrobiyal özellikler içerir. 

                        

False