Bebeklerde karın guruldaması ne anlama gelir ve neden olur? Karın guruldaması nasıl geçer?

Güncelleme Tarihi:

Bebeklerde karın guruldaması ne anlama gelir ve neden olur Karın guruldaması nasıl geçer
Oluşturulma Tarihi: Haziran 15, 2022 18:12

Karın guruldaması hemen her yaş grubu insanda gözlemlenen bir durumdur. Bu guruldama bebeklerde gözlemleniyor ve sayısı da oldukça fazla oluyorsa ebeveynlerin telaş etmeleri son derece normal olarak karşılanmaktadır. Peki, Bebeklerde karın guruldaması ne anlama gelir ve neden olur? Karın guruldaması nasıl geçer sizin için tüm detayları ile derledik.

Haberin Devamı

Bebeklerde karın guruldamasının bilinen pek çok nedeni vardır. Bebeklerin yanlış pozisyonda emzirilmesi, kolik, süt alerjisi gibi nedenlerle guruldama yaşaması pek çok ebeveyni bir telaş içerisine sokmaktadır. Bu guruldamalar hafife alınmamalı her uzun süreli oluşuyorsa mutlaka bir doktordan destek alınmalıdır. Her hastalıkta olduğu gibi erken teşhis bu durumda da oldukça önemli bir hal alabilmektedir.

Bebeklerde Karın Guruldaması Ne Anlama Gelir ve Neden Olur?

Bebeklerde karın guruldamasının bilinen pek çok nedeni vardır. Bu nedenler arasında süt alerjisi, kolik, açlık, ishal, bebek reflüsü ve yanlış emzirme sayılabilmektedir. Karın guruldaması çoğunlukla sindirim sistemi nedeni ile oluşan bir problemdir.

Yanlış Emzirme: Bebeğin karın gurultusunun en büyük nedenlerinden bir tanesi yanlış emzirme pozisyonudur. Eğer anne yanlış bir şekilde emzirme tekniği kullanıyor ise bebek memeyi tam olarak kavrayamaz ve bu nedenle süt yerine hava yutar. Yutulan bu hava bebeğin bağırsaklarında hava boşluğu oluşmasına neden olur ve gaz yapmaya başlar. Oluşan gaz bebekte karın gurultusu şeklinde kendisini belirtir. Oluşan karın gurultusu bu nedenle oluyor ise bebeğin emzirme pozisyonunun değiştirilmesi gerekmektedir.

Haberin Devamı

Süt Alerjisi: Bebeklerin süt ve süt ürünleri en başta olmak üzere birçok besin bebeklerin çoğunda gıda alerjisi oluşmasına sebep olabilmektedir. Bu gıdalar içerisinde özellikle süt ürünleri ve süt bebeklerde ishale ve gaz oluşumuna sebep olabildiği için karın gurultusuna da sebebiyet verebilmektedir. Alerjiye neden olan gıda maddesinin kesilmesi bebekteki karın gurultusu problemini ortadan kaldıracaktır.

Kolik: Bebeklerde gözlemlenen karın gurultusunun en büyük sebeplerinden bir tanesi koliktir. Kolik; bebeklerde gözlemlenen ağlama krizleri, gaz sancıları ve huzursuzluk ile beraber gelen bir problemdir. Kolik bebekler sıklıkla gaz sancısı çekerler ve bu gaz sancıları oldukça şiddetli olabilir. Bu nedenle karın gurultusu yaşamaları son derece normal bir durumdur. Özellikle yeni doğan bebeklerde ilk 3 ay içerisinde karın gurultusu görülmesinin sebebi kolik olabilmektedir.

Haberin Devamı

Bebek Reflüsü: Yeni doğan bebeklerin mide yapıları tam olarak gelişmediğinden dolayı tükettikleri besinler mideden yukarı çıkıp ağza gelebilmektedir. Bazı durumlarda bebeğin reflü nedeni ile çıkarmış olduğu besinlerin görülmesi kustuğunu düşündürebilir. Fakat bu durum bebeğin midesinin henüz gelişmemiş olmasından dolayı sindiremediği besinlerdir. Bu gibi durumlarda bebeklerde karın guruldaması meydana gelebilmektedir.

İshal: Çeşitli rahatsızlıklara bağlı olarak meydana gelen ishal, diş çıkarma zamanlarında veya aşırı lif içerikli gıdalar tüketilmesi sebebi ile meydana gelebilmektedir. İshal durumu bağırsaklarda hareketlilik oluşturmasından dolayı bebeklerde karın guruldaması şeklinde kendisini gösterebilmektedir.

Haberin Devamı

Açlık: Bebeklerde gözlemlenen karın guruldaması durumu her zaman bir sağlık problemi nedeni ile değil, tamamen bebeğin acıkmış olmasından kaynaklanabilmektedir. Herhangi bir rahatsızlıktan şüphelenilmiyor ise emzirme ile bebeğin karın gurultusu giderilebilmektedir.

Bebeklerde Karın Guruldaması Nasıl Geçer?

Bebeklerde karın guruldaması pek çok sebebe bağlı olarak meydana gelebilmektedir. Genellikle guruldamaya neden olan sebep gaz oluşumudur. Bu nedenle bebeğe doktorun vermiş olduğu gaz damlası verilebilmektedir. 6 saatte bir 4 damla şeklinde uygulanan gaz damlasının verilmesinin ardından bebeğin karnına ılık bir havlu koyulması sancısını azaltacaktır. Bunun yanı sıra hafif bir şekilde masaj yapılması da etkili olabilmektedir. Bu işlemlerden sonra bebeğin dışkısında renk farklılığı ve koku mevcut ise doktora gidilmesi faydalı olacaktır.

 

BAKMADAN GEÇME!