GeriBebek Sağlığı Bebeğinize bunları sakın yapmayın
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Bebeğinize bunları sakın yapmayın

Bebeğinize bunları sakın yapmayın

Yenidoğan bebeklerin gözleri hassas olduğundan ilk 3 ayda fotoğraf makinesi flaşına maruz bırakmamak gerekir. Limon suyu sıkmak yanlış, anne sütü ile tedavi etmek ise eksik bir uygulama olur. Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Savaş Eriz bebeklerin göz sağlığına ilişkin yanlış uygulamalar hakkında bilgi veriyor.

Yeni doğmuş bir bebek hepimize kırılgan ve hassas görünür. Aslında yenidoğan bebeklerde göründüğünden çok daha dayanıklı olmalarından dolayı ilk bebeklik çağında sıklıkla ciddi göz problemleri ortaya çıkmaz. Bebeklerin gözle ilgili karşılaşabildikleri ilk sorunun göz kapağında ödem ve akıntı ile kendini gösteren yenidoğan konjunktiviti olduğunu söyleyen Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Savaş Eriz, “Yenidoğan konjunktiviti hemen her klinikte doğum sonrası göze damlatılan damlalar ile önlenebilir.

Damlaların yapılmaması veya ilaca dirençli mikroorganizmaların etken olduğu durumlarda ise göz doktorunun desteği gerekir. Hekime başvurana kadar da kaynayıp ılıtılmış su ile gözlerin etrafındaki çapakların nazikçe temizlenmesi yeterli olacaktır.” diyor. Bebeklerin gözlerine zarar verici yanlış uygulamalara dikkat çeken Savaş Eriz, bu uygulamaları anlatıyor.

FLAŞ PATLATMAYIN

Erken dönem bebeklerin en çok maruz kaldıkları risklerden biri fotoğraf çekimlerinde flaş kullanılmasıdır. Flaşının parlak ışığı tam olgunlaşmamış bebek retinası (sinir dokusu) için zararlı olabilir. İlk 3 ay bebeği flaştan uzak tutmak gerekir.

Bebeğinize bunları sakın yapmayın

LİMON SIKMAYIN

Ülkemizde yaygın olan bir alışkanlık da herhangi bir sorunda bebeğin gözüne limon sıkılmasıdır. Bu kesinlikle yanlış bir uygulamadır ve yapılmamalıdır.

ANNE SÜTÜ DAMLATMAYIN

Bebeklerin gözlerine herhangi bir sorunda anne sütü damlatmak da yanlış bir uygulamadır. Bu mantık olarak gözün anne sütünün içerdiği koruyucu etkenlerden (antikor) faydalanması içindir ama her zaman tedavi için yeterli olmamaktadır. Burada problem bu işlemin yeterli görülüp tedavinin gecikmesidir. Kaldı ki 6 ayın üzerindeki bebeklerin annelerinin sütünde bu koruyucu maddeler çok azalmıştır. Anne sütü damlatılması doktor tarafından başka bir çare olmadığı zaman önerilebilir.

Bebeğinize bunları sakın yapmayın

BANYO SIRASINDA DİKKAT!

Her ne kadar bebeklere özel şampuanlar göz yakmasa da göze direk temas edilmemesi gerekir. Banyo sonunda ise ıslak ve temiz bir pamuk ile göz kapaklarının etrafı nazikçe temizlenmelidir.

False