Batı Nil virüsüne dikkat: Hastalığı Culex sivrisinekleri taşıyor! Culex sivrisinek hastalığı Batı Nil virüsü nedir, neden olur?

Güncelleme Tarihi:

Batı Nil virüsüne dikkat: Hastalığı Culex sivrisinekleri taşıyor Culex sivrisinek hastalığı Batı Nil virüsü nedir, neden olur
Oluşturulma Tarihi: Eylül 04, 2022 12:25

Batı Nil virüsü Yunanistan’da çok sayıda kişinin hayatını kaybetmesine neden oldu. Uzmanlar, Yunanistan'da can kayıplarına neden olan 'Batı Nil virüsünün göçmen kuşlarla Türkiye'ye taşınabileceği ve 'Culeks' türü sivrisineklerin virüse vektörlük yaptığını belirtti. Peki Culex nedir, ne demek? Batı Nil virüsü nedir, neden olur? İşte konuyla ilgili detaylar...

Haberin Devamı

Batı Nil virüsü nedeniyle, Yunanistan’da çok sayıda kişi hayatını kaybettiği açıklandı. Uzmanlar, 'Culex' türü sivrisineklerin virüse vektörlük yaptığını söyledi.

CULEX NEDİR?

Culex, insan ve hayvanlarda bazı hastalıkların vektörü olan bir sivrisinek cinsi. Batı Nil virüsü de bu sivrisineklerin vektörlük yaptığı hastalıklar arasında.

Uzmanlar, Batı Nil Virüsüne 'Culex' türü sivrisineklerin vektörlük yaptığını ve bunların göçmen kuşlar, uçak ve gemilerle taşınabileceğini belirtiyor.

BATI NİL VİRÜSÜ NEDİR?

Batı Nil virüsü, ilk olarak 1937 yılında Afrika kıtasında Uganda’da tanımlanmıştır. Daha sonraki yıllarda Avrupa, Asya ve Avustralya kıtalarında da birçok bölgede varlığı gösterilmiştir. Ülkemizde ise BNV enfeksiyonu, ilk olarak 2010 yılında bir salgın şeklinde görülmüş ve rapor edilmiştir.

Haberin Devamı

Virüs bulaştığı kişilerde belirti göstermediği gibi baş ağrısı, ani ateş, sırt ağrısı, deride kızarıklık ve lenf bezlerinde büyüme semptomlarıyla da kendini gösteriyor.

BATI NİL VİRÜSÜ NEDEN OLUR?

Batı Nil virüsünün ana kaynağı sivrisineklerdir. Culex türü sineklerin ısırığıyla yayılan virüsün ana konağı ise kuşlardır. Kuşlardan da tekrar sivrisineklere bulaşan virüs, bu şekilde kan dolaşımına giriyor. Göçmen kuşlarla da farklı bölgelere yayılan Batı Nil virüsü sivrisinek ısırığıyla da insanlara bulaşıyor.

BATI NİL VİRÜSÜ AŞISI VAR MI, NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Dünyanın çeşitli bölgelerinde ve son yıllarda da ülkemizde kamu sağlığı açısından endişe yaratan BNV’ye karşı geliştirilmiş spesifik bir tedavi ve aşı yoktur. Fakat, enfeksiyona karşı kullanılmak üzere, tedavi edici çeşitli ajanlar geliştirilmesine yönelik çalışmalar sürüdürülmektedir.

Batı Nil Virüsü'nden korunmak için sivrisinek ısırıklarına karşı önlem alınması gerektiğini belirten uzmanlar, evlerde sinek kovucular kullanılması, uzun kollu giyinilmesi önerisinde bulundu.

BAKMADAN GEÇME!