GeriSağlık 65 yaş ve üstü erişkinler zatürreye karşı korumasız
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

65 yaş ve üstü erişkinler zatürreye karşı korumasız

65 yaş ve üstü erişkinler zatürreye karşı korumasız

Bakteri, virüs ve mantarların neden olduğu akciğerlerde oluşan, bulaşıcı tipte bir enfeksiyon olarak tanımlanan zatürreden ölümler artıyor. Dünyada 1.6 milyon kişi zatürre ve pnömokok hastalıkları nedeniyle hayatını kaybediyor.

Türkiye'de enfeksiyona bağlı ölümler arasında ilk sıralarda yer alan zatürrenin en sık görülme nedenini, solunum yollarına girip yerleşen bakterilerin sebep olduğu enfeksiyonlar oluşturuyor. Araştırmalar, son 5 yıl içerisinde aşılanmamış 65 yaş üstü bireyler ve kronik hastalığı olanlarda, bebekler ve çocuklarla karşılaştırıldığında 300 kat daha ölümcül olduğunu gösteriyor.

İç Hastalıkları Uzm. Dr. Enver Şükrü Göncüoğlu, tarafından yapılan açıklamada, pnömokok bakterisinin neden olduğu zatürrenin dünya çapında çocukları ve 65 yaş üstü yetişkinleri etkileyen ve ölümlere sebep olan ciddi bir alt solunum yolları enfeksiyonu olduğu belirtildi. Diyabet, kronik akciğer hastalığı (KOAH), kalp ve damar hastalıkları, karaciğer ve böbrek yetmezliği, bağışıklık sistemini zayıflatan AIDS, kanser gibi hastalıkların yanı sıra sigara kullanan, bağışıklık sistemini baskılayan ilaç ve madde bağımlılığına sahip yetişkinlerde de zatürrenin çok daha ciddi seyrettiğini belirtti. Ülkemizde bebeklik ve çocukluk çağı rutin aşı takvimi içerinde olan zatürre aşısı, maalesef yetişkin bireyler için henüz takvime alınmadığından, bu yaş grubundaki hastalarla karşılaştırıldığında, eşlik eden bir kronik hastalığı bulunan yetişkinlerde ölüm oranı çocuklardan 300 kat daha fazla olduğu görülüyor dedi.

BIÇAK BATAR TARZDA GÖĞÜS AĞRINIZ VARSA DİKKAT!

Yüksek ateş, üşüme, titreme, kuru öksürük, halsizlik, iştahsızlık gibi belirtilerle kendisini gösteren zatürreye, ilerleyen dönemde kanlı balgam, bıçak batar tarzda göğüs ağrısı da eklenebiliyor. Birkaç gün içinde bu belirtilere karın ağrısı, bulantı, kusma, ishal gibi sindirim sistemi şikayetleri ve baş ağrısı, uyuklama, dengesiz hareketler, halüsinasyonlar, bilinç bulanıklığı gibi çeşitli sinir sistemi bozukluğu belirtilerinin de eklenebildiğini belirten Uzm. Dr. Göncüoğlu, zatürrenin ilerlemiş boyutlarının bazı hastalarda idrar yolları kanaması ve diyalizi gerektirecek derecede böbrek yetmezliği, karaciğer hasarı ve akciğer ödemi de geliştirebildiğini söyledi.

Zatürreden korunmanın kişinin kendi elinde olduğunu söyleyen Uzm. Dr. Enver Şükrü Göncüoğlu, pek çok farklı mikrobun zatürreye sebep olabileceğine işaret ediyor. Kişisel hijyen kuralları ve kronik hastalıkların etkin takip ve tedavisinin yanı sıra günümüzde Zatürre aşısıyla hastalığa sebep olan mikropların birçoğuna karşı bağışıklık kazanılabilir.

Pnömokok aşısı, çocuklar, 65 yaş üstü yetişkinlere ve hangi yaşta olursa olsun, Diyabet, Kalp hastalığı, Astım, KOAH, Kanser, bazı kan hastalığı olanlara, dalağı alınmış kimselere Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) güvencesi altında ücretsiz olarak uygulanıyor. Aile hekimliği merkezlerinin yanı sıra, özel ve devlet hastanelerinde de Sağlık Bakanlığı'ndan temin edilen aşılar kullanılıyor.

False