Yetiş Ayşe

Haberin Devamı

BİRLİKTE YETİŞELİM

Ayşe Hanımcım,

Yetişemediğin yerleri söyle; araç, görüşme, telefon, organizasyon vs. ben de yardım ederim.
Amaç herkes bu dünyadaki mutluluklardan faydalansın.
Öptüüüümmm

Irmak

CEVAP: Irmakçım, sen ne harika bir insansın. Yetiş Ayşe sizler gibi okur dostlarım, meleklerim oldukça nelere yetişmez ki, iyi ki varsınız. Öpüyorum sarılarak.

……….
 
KULLANILMIŞ GİYSİLER

Merhaba,

Köşenizi okumaya başlayalı birkaç ay oluyor. İnsan okudukça daha da şaşırıyor ve dayanılmaz bir üzüntü duyuyor.

Bu hayatta bazıları ne kadar şanslı, bazıları da bir o kadar zorluklarla boğuşarak hayatta kalmaya çalışıyor.

Köşenizde yaptığınızı hayranlıkla izliyorum, gerçekte sizin gibi gönüllülerle belki biraz yol alabiliriz diye düşünüyorum bu acımasız dünyada.

Haberin Devamı

Tüm kalbimle iyi ki varsınız diyorum tüm bu insanlar için… Lütfen devam edin.

Kendi adıma maddi bir yardımda bulunamam belki ama 38 beden tshirt tarzı giysi falan yollayabilirim ihtiyacı olan birilerine.

37 numara ayakkabılarım da var verebileceğim ama ne de olsa giyilmişler, göndermek ayıp mıdır onu düşünüyorum. ( İnsanların ihtiyacı varsa, belki de ben çok ince düşünüyorum, onlar sadece bir ayakkabı olsun diyorlar. Ne dersiniz?)

Size gelen uygun talepler varsa, iletişim bilgilerini yollayabilirseniz, gönderebilirim.

Yüreğinize sağlık,

Duygu


CEVAP: Duygu’m gerçekten çok ince düşüncelisin, yardım ediyoruz diye tabi ki insanları giyilmeyecek durumdaki şeyler göndererek incitmemek gerek.

Ancak kullanılmış da olsa giysilerin çoğunu bizler sıkıldığımız ya da kilo alıp verdiğimiz için üzerimize uymadığından veriyoruz.

Genellikle de gayet iyi durumda oluyorlar. Bu yüzden bunları ihtiyacı olanlara ulaştırmak önemli. Gelen taleplerden sana yönlendireceğim. Öpüyorum.

………………


KIYAFET GÖNDEREBİLİRİM

 

Ayşe Hanım merhaba,

Giyilebilecek durumda olan 36-38 beden gömlek, pantolon vb. kıyafetler var elimde.
İhtiyacı olan birine gönderebilirim.
Beni bu konuda yönlendirmenizi rica ederim.
Adımı açıklamazsanız sevinirim.

S.

Haberin Devamı

CEVAP: Sevgili S. ismini tabi ki açıklamam ancak talep edenlere kolaylık olması için rumuz olarak S. yazdım. Benim isimsiz ve kanatsız melek okurlarımın sayısı her geçen gün artıyor ve ben de çok mutlu oluyorum. Sana da gelen taleplere göre en kısa zamanda yönlendirme yapacağım. Sevgiler.

………………


36-38 BEDEN GİYSİ TALEBİ

Ayşe Abla günaydın,
Ben arada bir yazıyorum sana. Her zaman okuyorum yazılarını tabi.

Ben 24 yaşında işletme mezunu bir bayanım. Bursa’da bir tekstil fabrikasında sekreterlik yapıyorum.

Hayat şartları, bu işi bulduğuma da şükrediyorum. Birçok arkadaşım hala işsiz inan. (maaşım asgari ücret) annemle babam ayrı benim.

Annem emekli değil. Ben bakıyorum ona da ömrümün yettiği kadar da sırtımda taşırım.

Haberin Devamı

Benim senden isteyeceğim kıyafet yardımı.

36-38 beden benim bedenim. Benden daha çok ihtiyacı olana öncelik ver tabi ki ama ben de aklının bir köşesinde durayım. Ne kadar çok yardıma muhtaç insan var yazılarından okuyorum. İmkânım olsa keşke hepsine yardım edebilsem.


CEVAP: Asgari ücretle çalışıp bir de annene baktığın için seni tebrik ediyorum. Biliyorum ki hayat hiç kolay değil. Senin de her genç kız gibi işe güzel kıyafetlerle gitmek istemek hakkın. Bu yüzden sana da hemen okur dostlarımızı yönlendireceğim. Öpüyorum.

……

 
1.000 TL

Ablacım;

Biliyorum rahatsız ediyorum ama benim bir sırdaşım, dostum yok. Sadece sana açılabiliyorum ablam gibi gördüğüm için.

Haberin Devamı

Bu yardım mailini kaçıncı yazışım bilmiyorum ama şu an o sana yazmış olduğum 1000 liraya çok ihtiyacımız var.

Resmen bizi rezil ettiler. Parayı veremedik diye çok daralmasak asla kendimiz için bu talepte bulunmazdım. Kafayı yiyeceğiz resmen.

Borç alabileceğimiz kimse yok, alsak da şu an diğer borçlardan dolayı zaten ödeyemeyiz.

Ablacım bana bu hafta ne olur güzel haberi ver lütfen. Yardım edecek birisi vardı bu hafta köşenizde ismimi yayınlamayın demiş. Sürekli yardım isteyen biri var demiş ya siz de yayın gününü istemişiniz ya. İnşallah o ben olurum. Çok çaresizim bir umut.
SİZİ SEVİYORUM
Y.

CEVAP: Sevgili Y. okurumuzun epostası aşağıda, maalesef başka birini kast ediyor. İnşallah sana da yardım etmek isteyen bir okur dostumuz çıkar. Sevgiler.
………..

Haberin Devamı


YARDIM
 


Ayşe Hanım günaydınlar, iyi haftalar, nasılsınız?

Size göndermiş olduğu mesajda yardım talebinde bulunan kişi, eşinden ayrılmış, 8 yaşında çocuğu olan,11 yıl boyunca kendi işyerine sahip olup, sonrasında iflas ettiğinden başka bir işyerinde asgari ücretle çalışmak zorunda kalan hanımefendi.

Aynı zamanda sara hastası. Sanırım rumuz olarak yazısının sonunda N.kullanmış.

İlk yardım talebini 16.05.11 tarihli köşenizde gördüm, sonra aynı yazı 23.05.11 tarihli köşenizde yayınlandı.

İlk yazıdan anladığım kadarıyla daha önce de size yazmış ama o yazının tarihini bilemiyorum.

Ayrıca 09.05.11 tarihli yazınızda yer alan A.rumuzlu, kızları şeker hastası olan aile ve bugünkü yazınızda yer alan (30.05.11) hem öğretmenlik hem de solistlik yapan Bey’in irtibat bilgilerini de iletebilirseniz memnun olurum.

Direkt olarak taleplerini karşılayabilecek gibi bir birikimim yok ama aylık yardımlarda bulunabilirim, hiç değilse temel mutfak ihtiyaçları v.b.karşılanmasında yardımcı olabilirim diye düşünüyorum. Akmasa da damlar, benim gibi 3-5 kişi daha çıksa toplamda rahatlatıcı bir miktara belki ulaşılabilir.

Teşekkürler

Saygılarımla


H.

CEVAP: H. Bey harikasınız. O kadar haklısınız ki, keşke bu şekilde minik yardımlarda bulunabilsek hepimiz. Böylece herkesin sorunu kolayca çözülebilir.
Sevgiler.

……………..


DEPRESYON

Merhaba.

Biliyor musunuz, ben ilk defa yazıyorum bir köşe yazarına. Depresyonda olduğunuzu belirttiğiniz yazınızı okudum dün.

Ha bu arada ben A.’da yaşıyorum. Yazılar gece yarısından sonra update oluyor ve ben burada orada çoğu insan uykusundayken hemen onları okuyuveriyorum.

Neyse yani 24 saattir düşünüyorum depresyon halinizi. Çünkü ben de bazen giriyorum ama kendi kendime çıkmayı da öğrendim.

Yoksa ilaç içmek çözüm değil, hayatımda hiç içmedim. İçkiye de alışık değilim, kaldı ki daha da çok duygulanıyorum içince, hem de bir bardak bira ile bile sarhoş olurum ben.

Türkiye’de üniversitede okurken aklıma hiç buralarda yaşayacağım gelmezdi ama âşık olup, evlenip eşimin işi, gücü, ailesi için buraya yerleştiğimde depresyon da başladı.

Uzun uzun anlatmaya gerek yok İngiltere maceranızı okudum, ne demek istediğimi çok iyi anlarsınız.

Kendimi çoğu zaman cennet gibi bir yerde hapiste hissediyorum. 10 yıl deli gibi de çalıştım kendimi avutmak için üstelik mesleğimi hiç sevmem.
 İşimi bir yarım güne indirdim. Kendimi yazmaya verdim. Yazıyorum, yıllardır çok okudum ve şimdi yazıyorum.

Yazmak biraz olsun iyi geliyor. Bazen inanın kızımı okula götürüp almanın dışında evin ön kapısına bile çıkmıyorum.
Buradaki komşuluk ilişkileri de Türkiye’deki gibi değil.
Bunları düşündükçe depresyon azıyor.

Yine de ben ilaç kullanmıyorum sakın siz de kullanmayın. Hafif bir bünyeye ağır bir ağrı kesici verdiğimde bile bazı insanların nasıl leyla olduklarını, nasıl değiştiklerini kendi gözlerimle görüyorum.

Hiç gerek yok. Depresyondan çıkmak için güzel şeyler düşünün.

Eminim sizin de hayatınızda güzel şeyler vardır. Lütfen bunlara yoğunlaşın. En azından benim Şu an tek hayalim olan yazı yazma işini sizin Hürriyet’te yapıyor olmanız bile insanı çok mutlu edecek bir şey olmalı. Eminim birçok seveniniz, takip edeniniz vardır. Çok kişiye yardım edip yardım edebilme mutluluğunu yaşıyor olmanız lazım.

 
En büyük ilaç yine biziz ve dertlerimizi büyütüp içinden çıkılmaz hale getiren de yine biziz.

 
 Sağlıkla ve sevgiyle kalın.
M.

CEVAP: Sevgili M. depresyon ile ilgili yazıma pek çok cevap geldi. Onların arasından seninkini seçtim paylaşmak için biraz kısaltarak da olsa yayınlıyorum. Haklısın ne yaparsak kendimize yapıyoruz. Öpüyorum. Sevgiler, depresyonsuz günler.


…………………….

HUKUK KÖŞESİ

Daha önce de belirttiğim gibi bazı uzmanlık gerektiren konulara bu köşede ağırlık vereceğim. Bu hafta hukuki konularla ilgili pek çok eposta aldığım için aralarından seçtiğim birkaçını örnek olarak yayınlıyorum.

Önümüzdeki haftalarda da hukuki ve tıbbi konulardaki sorunlarınıza uzmanlardan cevaplar almaya devam edeceğim.
Bu haftaki cevaplar için Av. Merve Gürcan’a teşekkürler.


EVLİLİK NEDENİYLE İŞ AKDİNİ FESH ETME

Ayşe Hanım,

Ben 2010 Eylül’de evlendim ve önümüzdeki bir kaç ay içerisinde işten ayrılmak istiyorum.
Benim işyerim büyük bir yer değil, tek çalışanıyım buranın. 7 yıldır aynı yerdeyim.

Ben şimdi çıkış için istifa dilekçesi hazırlayıp işverene sundum diyelim. Peki ya benim çıkış dilekçesi verdiğimi kabul etmez tazminat vermemek için kendisi çıkış gösterirse?

İşverene pek güvenemediğim için korkuyorum. Her ihtimali düşünmek durumundayım.
 
Yeni gelin

CEVAP: En sağlam yolu evlilik cüzdanı fotokopisini ekleyerek noterden ihtarname göndermeniz olacaktır bu durumda.
Evlenme tarihinizden itibaren 1 yıl içinde başvurmanızın zorunlu olduğunu unutmayın.


 BİRİKMİŞ NAFAKA ALACAĞI

Ayşe Hanım iyi geceler,
Ben eşimle ayrı yaşadığım 1,5 yıl süre içinde boşanma davası açmadan nafaka davası açtım. 9 ayın sonunda nafaka davasının sonuçlandığı gün anlaşmalı boşanma davası açıp boşandık.

Bir miktar nafaka bağlandı, halen ödeniyor. Ama nafaka davasının sonuçlanan mahkeme kâğıdında “dava açılma tarihinden bitimine kadar olan süre zarfında biriken nafakanın davalıdan alımına” diye bir ibare var.
Dava 9 ay sürmüştü. 5 ay oldu sonuçlanalı ama bu arada geçen 9 aylık mağduriyet zamanındaki nafaka konusunda ne karşı taraf böyle bir para ödedi ne de mahkeme den bana bir uyarı geldi.

Ben bu dava süresince biriken nafakayı alabilir miyim? Başvuru, dilekçe vs neler yapmam gerekiyor? Cevaplarsanız çok mutlu olurum. Teşekkürler.

CEVAP: Tabi ki bu süreyi talep edebilirsiniz. Mahkeme size uyarıda bulunmaz. Mahkeme kararını sizin icra takibine konu etmeniz gerekmekte.

Buna rağmen ödemezse mahkemeden hapis ile cezalandırılmasını talep ederek de ödemeye zorlayabilirsiniz.

NAFAKA DAVASI

10 yıllık evliyim. Eşimin sorumsuzluğundan dolayı hem kendim için hem de iki çocuğum için nafaka davası açmak istiyorum. Çalışmadığımdan dolayı avukat tutamıyorum.

1-Dilekçe ile kendim başvuru yapabilir miyim?
2- Başvurma harcı ve yıllık nafaka bedeli üzerinden nispi harç alınıyormuş. Bu miktarı ödemeye gücüm yetmez ise ne yapabilirim?

CEVAP: Boşanma davası açmadan sadece nafaka davası açacaksanız nispi harç ödemeniz gerekir. (Boşanma davası açarsanız nispi harç ödemeniz gerekmiyor.)

Ödeyecek durumunuz yoksa adli müzaheret talep edebilirsiniz ancak (muhtarlıktan fakirlik belgesi gibi belgeler ile ispatlamanız talep edilebilir, ispatlayamamanız durumunda talebinizin reddedilebileceğini göz ardı etmemelisiniz)
Ancak nispi harç gözünüzü korkutmasın.
Dilekçenizi bir avukata yazdırmanızda yarar var (davayı takip etmese dahi başlangıçta verilen dava dilekçesi çok önemlidir) avukata vekâlet ücreti ödeme gücünüz yoksa bulunduğunuz yerdeki baroya başvurmanızı öneririm.
Her insan kendi dilekçesini kendisi yazıp mahkemede kendisini temsil edebilir. Ancak bu durumda yapılabilecek ufak bir yanlışlık hak kaybına neden olabilir uzman yardımı almakta fayda vardır.

KİRALANANIN SATILMASI NEDENİYLE TAHLİYE

2008 Ağustos ayında şu an oturduğumuz evi kiraladık ve 3 yıllık sözleşme yaptık. Bu yıl sözleşmemiz sona eriyor.

Evi kiralarken ev sahibimize, evden memnun kalırsak uzun süre oturmak istediğimizi; eğer ilerde satmayı düşünmüyorlarsa evi tutmak istemediğimizi söyledik.

Ev sahibimiz satmayacağını söyledi. Biz de evi kiraladık. Kiramızı düzenli banka hesabına yatırdık. Kira artışımızı kontratta yazıldığı şekilde arttırdık.

Geçen sene evi satacaklarını söylediler.
Eğer ev satılırsa alan kişi bizi ne zaman çıkartabilir? Ayrıca küçük bir bebeğim var ve şu durumda taşınacak maddi gücüm yok.
Bu konudaki haklarım neler?
 
CEVAP: Evi yeni satın alacak kişi (yeni malik), satın aldığı tarihten itibaren 1 ay içinde noterden ihtarname göndererek evi tahliye etmenizi talep edebilir.

Tahliye etmezseniz dava açarak tahliyenizi sağlayabilir
Bu 1 ay içinde ihtarname göndermezse, yeni satın alma nedenine bağlı olarak sizi tahliye edemez.
Kira sözleşmeniz aynı şartlarla devam eder.

…………….

VELAYET

Eşimle 2009 Nisan’ında evlendik ve 4 aylık bir bebeğimiz var. Bebek doğduktan sonra çok değişti artık hiç anlaşamıyoruz. Önceden de tartışmalarımız olurdu ancak artık dayanamıyorum ve ben boşanmak istiyorum.
Bu durumda bebeğin velayeti bana mı kalır? Bebeğim mama ile besleniyor ve maddi yönden de bir gelirim olmadığı için sevgili eşim bebeğimi elimden alacakmış.

Doğum yapmadan önce çalışıyordum. Mesleğim de var elimde.

CEVAP: Mamayla besleniyor dahi olsa 4 aylık bir bebeğin anne ilgisine ihtiyacı bulunduğundan mahkeme büyük olasılıkla velayeti size verecektir. (bebeğin velayetini almanıza engel olacak önemli -ahlaki vs- nedenler bulunmadığı takdirde.)
Eşinizin kusurlu olduğunu kanıtlayarak çocuğunuz ve kendiniz için nafaka ve şartları varsa tazminat ve sair haklarınızı da talep edebilirsiniz.
 
………………

Yazarın Tüm Yazıları