Yeni yılda kitap okumalı

SEVGİLİ okuyucularım, bugün yeni bir yılın ilk günü. Herkes için sağlık, mutluluk, başarı ve refahla geçmesini dilerim.

2005 yılının ilk yazısına kitaplarla başlamak istedim. Niçin?.. Çünkü çok az okuyan bir milletiz. Bunun çeşitli nedenleri elbette var ama en önde geleni, okuma alışkanlığımız yeterli değil. 70 milyonluk bir ülkede bir kitap iki bin adet basılıp bir yıl içerisinde tamamı satıldığında, kitabı çıkaran yayınevi bu konuda ‘amaca ulaştık’ diyebiliyorsa, ortada büyük bir terslik var demektir.

Şimdi size yeni çıkan ve zevkle okuyacağınıza inandığım bazı kitaplardan söz edeyim.

1- 1. Ordu Komutanı Orgeneral Hurşit Tolon’un kitabı: Birinci Dünya Savaşı Sırasında Taksim Anlaşmaları ve Sevr’e Giden Yol. (Atatürk Araştırma Merkezi. Tel: 03l2 232 44 17.) Bu kitap Hurşit Paşa’nın doktora tezi. İçinde çok ilginç konular var. Birinci Dünya Savaşı’ndan başlayarak ulusal azınlıklar konusu başta olmak üzere yakın tarihimizin belgelerle süslenmiş akıcı bir öyküsü. Başımıza gelenler, üzerimizde oynanan ve geçmişten beri sergilenen aynı oyunlar. Zevkle okuyacaksınız ve çok şey öğreneceksiniz.

2- Hürriyet’te yazıları büyük ilgiyle okunan Prof. Dr. Şükrü Kızılot’un kitabı Kiraz Kedi’nin KDV’si. (Yaklaşım Yayıncılık. Tel: 0312 468 76 46.) Kızılot Hoca sevimsiz vergi konusunu fıkralar, espriler ve öykülerle süslüyor ve karşımıza şirin bir kitapla daha çıkıyor. Bu alandaki durumumuzu ‘güleriz ağlanacak halimize’ diye tanımlıyor. Bir solukta okuyacaksınız.

3- Bizden Size Selam Olsun. Şehit Mektupları. (Çocukları Suçtan ve Suçlulardan Koruma Vakfı. Tel: 0312 255 88 59.) İki Güneydoğu gazisi Koray Gürbüz ve Hüseyin Özlük, PKK teröründe can veren şehit askerlerimizin ailelerine ve sevdiklerine gönderdikleri son mektupları toplayıp kitap yapmışlar. Gözleriniz yaşaracak, o acımasız terörü bir kez daha lanetle anacaksınız.

4- Öner Özkan uzun yıllar AA muhabiri olarak Rusya’da yaşadı. Günün birinde Moskova’da silahlı adamlar tarafından kaçırıldı. Kitabının adı Sadece Çocuklar Masum. (Ümit Yayıncılık.) Bilinmeyen Rusya, Putin iktidarı, Çeçen terörünü aslında devlet güçlerinin tezgáhladığı iddiaları, Rus mafyası ile güvenlik güçlerinin işbirliği ve o ülkede yaşananları Özkan’ın kitabından yine bir solukta okuyacaksınız.

5- Eski bakanlardan Ufuk Söylemez’in kitabı Siyasette Merkezi Yeniden Kurmak. Onların Oyunu Deşifre Oldu, Artık Kendi Oyunumuzu Kurabiliriz. (Boyut Yayıncılık.) Uluslararası güçler tarafından Türkiye üzerinde oynanmakta olan oyunları açıklayan, bu oyunlarda AKP’nin katkısını anlatan, bu gidişe dur demek için ‘merkez siyasetin’ yeniden oluşturulması gerektiğini savunan ve bu konularda ne yapılması gerektiğini irdeleyen çok ilginç bir kitap.

6- Yine eski bir milletvekilinin, Gaffar Yakın’ın kitabı: Tek Yol AB mi? (Yeni Avrasya Yayınları. Tel: 0312 468 72 48) Türkiye ve Türkler anlatılıyor, ülkemizin geleceği açısından tek yolun AB olmadığı, Avrasya’nın mutlaka dikkate alınması gerektiği vurgulanıyor.

7- Metin Uca
’nın şirin kitabı: Her Tuzluğum Var Diyene Hıyarla Yetişemedim. (Epsilon Yayıncılık.) Uca ‘güzel yurdumun bir kahkahalık trajikomik halleri’ diyor ve başlıyor anlatmaya! Kendisi için ‘bırak şu kitapsızı’ diyenlerden bıkmış ve kitap yazmış.

8- Okunması gerekenler listesinde bir de Amerikalı araştırmacının, Prof. Dr. Heath W. Lowry’nin kitabı var. Seyyahların Gözüyle Bursa. 1326-1923. (Eren Yayıncılık.) Lowry, ABD Princeton Üniversitesi’nde Osmanlı ve Modern Türkiye profesörü. Bizim kadar Türkçe biliyor, bizi belki de bizden daha iyi tanıyor. Kitabında Bursa’ya giden yabancı gezginlerin yazdıklarını derlemiş. Bir Osmanlı kentinin geçmişini, onların anıları ve kendi yorumlarıyla çok güzel anlatıyor.

9- Demirtaş Ceyhun’un son kitabı Edebiyatımı Geri İstiyorum. (Sis Çanı Yayınları.) Atatürk, Cumhuriyeti kurarken Türkçemizi devletin ve milletin anadili yapıyor ve edebiyatımızın oluşmasını sağlıyor. Sonraki yıllarda DP döneminden başlayarak edebiyatımızın toplumdan nasıl koparıldığı anlatılıyor.

l0- Lozan’dan Sevr’e Türkiye, elektrik mühendisi Turgut Özbay’ın kitabı. (Anı Yayıncılık.) Kanuni döneminden günümüze, ekonomi ağırlıklı derlenmiş ilginç bir araştırma. Türkiye’nin nasıl sömürüldüğünü, üzerimizde hangi oyunların oynandığını, ülkemizin Batılılaşma görüntüsü altında nasıl başkalaşım geçirmeye sürüklendiğini irdeleyen bir çalışma.

2005 yılında biraz daha fazla okuma alışkanlığı kazanmamız dileği ile!
Yazarın Tüm Yazıları