Yeni sezonda ‘Gezi’ etkisi

Bu yıl bizi uslu uslu diziler, domestik yarışmalar, Gezi operasyonlarından paçayı kurtaran hikâyeler bekliyor.

Haberin Devamı

Televizyonda Gezi temizliği yeni sezon başlamadan etkisini hissettirdi. Direnişi destekleyen taraf reyting kurbanı, yıldızları toptan uyuşturucu bağımlısı oluverdi. Tezahüratların sesi kısıldı, prime time eğlencesine domestik dokunuşlarla ‘evinizde uslu uslu oturun’ ayarı çekildi. Önümüzdeki yıl sokağın sesi susmaz belki ama, televizyonun sesinin tekdüzeliğe kurban gideceğinin işaretlerini birer birer almaya başladık.

‘Leyla ile Mecnun’u kaybettik

Son zamanlarda televizyon için yapılan en cingöz, en özgün işlerden biri meğerse hiç izlenmiyormuş! TRT reytinglerin düşüklüğüne bu zamana kadar dayanabilmiş, güle güle demenin vakti çoktan gelmiş geçiyormuş. ‘Leyla ile Mecnun’ gibi gündemi takip eden, raslantısal bir zamanda değil, bugünde yaşayan, ince bir mizahla, olan biteni kavrayan işler bir süredir iktidarın canını sıkıyor. Bir de eylemler sırasında oyuncularının gaz maskeli fotoğrafları sosyal medyayı coşturunca reyting bahanesiyle kenara çekilip haddinin bildirilmesine şaşırmak mümkün değil. O sözde izlenmeyen dizi, final kararıyla binlerce hayranını ayağa kaldırdı. TRT, ‘Televizyonda iyi şeyler de oluyor’ diyebilenleri yeni sezon için bir hayal kırıklığıyla daha küstürdü.

Haberin Devamı

İşte bunların hepsi uyuşturucu bağımlısı!

Liste uzun. Bir anda 26’sı şarkıcı ve oyuncu 48 kişi uyuşturucu kullanmak ya da temin etmek iddiasıyla gözaltına alındı. Gezi eylemlerine destek veren Kenan İmirzalıoğlu, Berrak Tüzünataç, Sarp Apak, İlker Aksum, Özge Özpirinçci gibi isimler karar kesinleşmeden, adli kontrolleri yapılmadan ‘uyuşturucu itirafları’ gibi başlıklarla gazetelerin birinci sayfalarına düştüler. 5 Ağustos operasyonu, Silivri kararlarının açıklanacağı güne denk gelmesiyle ayrı bir tartışma penceresi açtı. Şimdi Türkiye’nin en çok izlenen dizilerinin yıldızları üzerlerindeki bu çamur lekesiyle hayranlarının, iş anlaşması imzalayacakları yapımcıların önüne salıveriliyor. Bu tesadüfler zinciri içinde Narkotik Şube’nin rutin operasyonlarından biriyle karşı karşıya olduğumuza inanmak da güçleşiyor.

Haberin Devamı

Şşt bakalım! Şşt bakalım!

Digiturk Beşiktaş-Trabzonspor maçında ‘Her yer Taksim, her yer Direniş’ sloganı atan Beşiktaş taraftarını duyar duymaz efekti kıstı. ‘Spor dışı söylemlere yayın ilkeleri doğrultusunda izin vermediklerini’ açıkladılar. Yani spor dışı söylemin hangi koşullarda tehlikeli olduğuna, siyasi sloganın hangisinin küfür ve hakaretle yan yana geldiğine biz karar veririz, dediler. Bugüne kadar spor dışı bin meseleye ses çıkarmış taraftarların ağzından lafları cımbızla seçilir oldu. Mısır’daki darbe karşıtlarına destek veren Emre Belözoğlu kahraman, Çarşı marjinal sınıfına giriverdi. Yeni sezonda maçları izlerken de diken üstünde olacağımız belli oldu.

Haberin Devamı

Uslu uslu evinizde oturun

Yeni sezon dizileri arasında ‘Behzat Ç.’, ‘Leyla ile Mecnun’, ‘Kayıp Şehir’ gibi işler yok.
Atalarımızın kahramanlık destanları, ağdalı edebiyat uyarlamaları, tehlikesiz aşk hikâyeleri, anneler ve kızları gibi sapına kadar domestik yarışma programları var. Huzur içinde çekirdeğinizle, çayınızla televizyon karşısına kurulun, hiç gerilmeyin diye hep bunlar.

Son kurban: ‘Bir Yastıkta’

İlk Özge Borak, Twitter hesabından açıkladı ‘şutlandıklarını’. TRT’nin yayından kaldıracağı konuşulsa da, şimdilik oyuncular arasında bir Gezi temizliği yapıldığı yeni cast ile yola devam edileceği söyleniyor. Bu da hep yayın ilkelerine bağlılıktan.

Yazarın Tüm Yazıları