CHP+HDP+sosyalistler

BİRLEŞİK Haziran Hareketi, sol parti ve örgütlerin epey eksiğine rağmen, SYRİZA benzeri bizdeki sol bir koalisyon, dün yürütme kurulu toplantısı yapıyor.

Haberin Devamı

Haziran adı, Gezi eylemlerine gönderme olmak üzere seçiliyor.
Kurulda iki konu var. Biri, zorunlu din dersini protesto amacıyla 13 Şubat’ta planlanan direniş. Diğeri, genel seçimlerde ne yapılması gerektiğine ilişkin Anadolu’nun 150 il ve ilçesinde kurulan “Haziran Meclisleri”ne gönderilecek sorular.
Haziran Hareketi’nin aktif üyelerinden ÖDP Eşbaşkanı Alper Taş ile konuşuyorum. ÖDP eskiden beri SYRİZA ile görüşüyor, ikisi de Avrupa’daki radikal solun şemsiyesi Avrupa Sol Partisi üyesi.


DERSLER

Seçimden önce SYRİZA Atina’da son bir miting düzenliyor.
Miting sonrasında akşam yemeğinde Çipras eskiden beri tanıdığı Alper Taş’a çok sıcak, “Biz burada kazanıyoruz, şimdi gönlümüz sizinle”.
Birleşik Haziran Hareketi, SYRİZA zaferinden ders çıkarıyor. Düşünce şu: “CHP, HDP ve sol partiler beş ay sonraki seçime birlikte girsin”. Haziran Hareketi’nin bu düşüncesine CHP ve HDP ne der? CHP muhtemelen “Hayır” der.
HDP çok kritik bir kararla, seçime bağımsız adaylar yerine, “parti olarak” girmeyi planlıyor. Yüzde on barajını aşamazsa Türkiye için felaket, rejim değişikliğine giden yolun fiilen açılması. Başkanlık lafları boşuna uçuşmuyor havada. HDP seçime parti olarak girer ve barajı aşamazsa, AKP’den alacağı ödünler mi var, örneğin, Güneydoğu’ya özerklik gibi. Aralarında böyle bir anlaşma mı var? Sanmıyorum, Tayyip Erdoğan daha iki gün önce, “HDP Meclis’e giremezse masaya oturamaz” diyor. HDP’nin masaya oturmayışı bir başka felaket. Bu seçimin en kritik halkası HDP.


İYİ DÜŞÜNMEK

Şu ana göre, seçimde AKP’nin birinci parti çıkması büyük ihtimal. Davutoğlu zayıf bir lider, tarafsız filan demeden, orada lider açığını Erdoğan’ın gidereceği belli. Baksanıza, her gün bir yerde konuşuyor.
Buna karşı CHP, HDP, sosyalistler ittifakı. Hiç yabana atılacak öneri değil. Küçük hesaplar yapmadan üzerinde düşünmeye değer bir fikir.

Haberin Devamı


‘Boğdurmayız’

ATİNA’da SYRİZA mitingi, kürsüye Çipras, PODEMOS’un lideri Pablo İglesias Turrion ile birlikte çıkıyor. Hemen yanlarında Alper Taş.
PODEMOS, İspanya’daki radikal sol ittifak, SYRİZA’nın kardeşi. İspanya’da seçim kasımda. Görünen o ki PODEMOS’un da şansı var. Böyle bir fırsat doğarsa, ortaya çıkacak tabloya sosyalistler şimdiden isim koyuyor: “Yeni Avrupa Perspektifi”. Avrupa’da kapitalizmin yenilmesi, tarihsel dönüşüm.
Miting sonrası Avrupa Sol Partisi liderlerinin masası çok neşeli. Hep birlikte “Bu başarıyı kapitalistlere, onların partilerine boğdurmayız” cümlesini sık sık söylüyorlar.
Bu tür değişimler nedense bizim köye pek uğramıyor.

Haberin Devamı


Baykal-Egemen Bağış

EGEMEN Bağış yolsuzluk iddiasıyla Yüce Divan’a gönderilsin mi diye aylardır tartışılan biri, AKP eski bakanlarından. Meclis’te geçen hafta, diğer üç bakanla birlikte, AKP oylarıyla Yüce Divan’dan kurtuluyor.
Dün Strasbourg’da AİHM duruşma salonu. Doğu Perinçek ile İsviçre arasındaki dava. Salonda Deniz Baykal, Egemen Bağış ile yan yana oturuyor. Ekranlara yansıyor, hatta bir ara gülüşüyorlar.
Aralarında insani bir diyalog olabilir. Yine de Baykal’ın Bağış ile yan yana oturmasını yadırgıyorum. Salonda öyle bir protokol düzenlenmiş olsa bile Baykal’ın bu oturma planını değiştirmesini beklerdim. Örneğin, diğer iki CHP milletvekili Haluk Koç ve Gülsün Bilgehan arka sıralarda oturuyor. Ben olsam, Bağış’la yan yana oturmazdım.


Yazarın Tüm Yazıları