Yeni Petkim son teknoloji ile donanacak

BP’nin Global Rafinaj ve Pazarlama CEO’su Tufan Erginbilgiç’in yolu hafta içi İstanbul’a düşünce buluştuk BP Türkiye Dış İlişkiler Direktörü Hakan Türker’in de eşlik ettiği buluşmaya giderken Erginbilgiç’in daha önceki açıklamalarına göz attım.

Haberin Devamı

 Erginbilgiç’le 1.5 yıl önce İstanbul’da verdiği mesaj dikkatimi çekti:

- Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) Boru Hattı, TANAP ve Şahdeniz projelerindeki yatırımımız 8.5 milyar doları buldu. Türkiye’den çıkmamız söz konusu değil.

Buluştuğumuzda önce BTC’yi örnek gösterdi:

- BTC ilk devreye girdiğinden bugüne 3.2 milyar varil ham petrol akmış. BTC’den geçen günlük ham petrol miktarı 700 bin varile yakın. Yani, önemli bir ham petrol taşıma görevi görüyor.

Ardından Şahdeniz 1 ve Şahdeniz 2 projelerine işaret etti:

- Şahdeniz 1 Erzurum’a kadar olan bölüm. Şahdeniz 2 Eskişehir’e uzandı. Türkiye üzerinden İtalya’ya gidecek. 40 milyar dolarlık bu proje, bizim dünyada da en önemli projemizdi. TANAP’ta yüzde 12 payımız var. TP ve Botaş da projenin içinde.

BP’nin 107 yıldır Türkiye’de olduğunu anımsattı:

Haberin Devamı

- Türkiye, BP için stratejik öneme sahip. Türkiye’ye bugüne kadar çok yatırım yaptık, yapmaya devam edeceğiz.

Bu noktada Petkim’i alarak Türkiye’ye giren, Aliağa’da Star Rafinerisi yatırımını tamamlayan Azerbaycan’ın devlet şirketi Socar’la görüşmelerini paylaştı:

- Socar’la Aliağa’da dünyadaki en yeni teknolojiyi getirmeyi düşündüğümüz bir petrokimya tesisi kurmak üzere görüşüyoruz.

Görüşmelerinin yılın ikinci çeyreğinde netleşebileceğini belirtti:

- Şu anda en yüksek teknolojiye sahip petrokimya tesisi Belçika’da faaliyet gösteriyor. Eğer ortak yatırım için Socar ile anlaşırsak, Aliağa’daki tesis, dünyanın en son teknolojisine sahip olacak.

Socar yönetiminin bu konudaki açıklamalarını anımsatıp, sordum:

- Socar yönetimi sözünü ettiğiniz yatırımı, “Aliağa’da ikinci Petkim’i kuracağız” şeklinde duyurmuştu. Ne kadarlık bir yatırım öngörülüyor?
Yaklaşık bir yatırım bedeli hesapladı:

- Sözünü ettiğimiz petrokimya yatırımı için 1.5 milyar dolarlık bir harcama gerekir.

Tesisin yaratacağı ciroyu merak ettim, şu bilgiyle yetindi:

- Yeni tesiste üretilecek petrokimya ürünleri halen Türkiye’ye ithalat yoluyla geliyor. Yani, Türkiye’nin petrokimya ithalatını önemli ölçüde azaltacak bir tesis olacak.

 Tesisin ne zaman devreye gireceğini öğrenmek istedim, yapım süresini paylaştı:

Haberin Devamı

- Tesisin yapımı 2 yıl kadar sürüyor. Faaliyete giriş takvimi 2022’nin sonu gibi görünüyor.

Ortaklıktaki payları için de şu mesajı verdi:

- BP, küçük ortak olarak girmez. Yüzde 50-50 gibi düşünülebilir.

BP’nin Socar’la Aliağa’da 1.5 milyar dolarlık petrokimya yatırımına girmesi, yabancı yatırımcılar için önemli işaret olacak...

Yeni Petkim son teknoloji ile donanacak

TÜRKİYE’NİN TRANSİT OYUNCU ROLÜNE DESTEK OLUYORUZ

BP’nin Global Rafinaj ve Pazarlama CEO’su Tufan Erginbilgiç, ham petrol boru hattı BTC ile gaz boru hattı TANAP’a işaret etti:

- Türkiye son 10-15 yılda ham petrol ve gazda transit oyuncu olarak öne çıkmaya başladı. BP, bu projelerle Türkiye’nin “transit oyuncu” rolünü, bu yöndeki stratejini destekliyor. Türkiye, bulunduğu stratejik konumla bizim için de çok önemli.

Haberin Devamı

ZORLUKLAR VAR AMA BİZ TÜRKİYE’YE KISA VADELİ BAKMAYIZ

TUFAN Erginbilgiç’e BP’nin global merkezinden Türkiye ekonomisinin nasıl göründüğünü sordum, şu değerlendirmeyi yaptı:

- Şu anda bazı zorluklar var. Ancak, bizim gibi şirketler ülkelere kısa vadeli bakmaz. Türkiye’ye de kısa vadeli bakmıyoruz.

Yatırımcının belirsizlik sevmediğinin altını çizdi:

- Yatırımcı öngörülebilir bir ortam ister. Ancak, bugünkü sıkıntılar bir yana, Türkiye’nin potansiyeline güveniyoruz. Yetişmiş insan kaynağını önemli avantaj olarak görüyoruz.

TURQUALITY İÇİN EN AZ 5 RESTORAN KURALI DEĞİŞİR Mİ

TURİZM, Restoran Yatırımcıları ve Gastronomi İşletmeleri Derneği (TURYİD) Başkanı Kaya Demirer, Ticaret Bakanlığı’nın Turquality desteğini yöneten bürokratlarıyla bir görüşme sırasında restoranlar için konulan kuralı anımsattı:

Haberin Devamı

- Bir restoran işletmesinin yurtdışına açılırken Turquality desteğine başvurusu için Türkiye’de en az 5 restoran sahibi olması kuralı var. Bu kural bizim üyemiz lüks restoran işletmeleri için uygun değil.

Michelin yıldızını anımsattı:

- Diyelim ki bir Michelin yıldızlı restoranımız var. O işletmenin Türkiye’de en az 5 restoran açması söz konusu olmaz. Bu durumda Michelin yıldızlı Türk restoranı, yurtdışına açılırken Tuquality desteğinden yararlanamayacak mı?

TURYİD’den veriler paylaştı:

- Üyelerimizin ülkemizde 1254, yurtdışında 248 restoranı var. 90 milyar lira olan restoranlar cirosunun 20 milyar lirası TURYİD üyelerinin mekanlarında gerçekleşiyor. İstihdam 50 bin kişiyi buluyor.

Haberin Devamı

12 Mart 2019’da İstanbul’da gerçekleşecek Gastroekonomi Zirvesi’ndeki oturumlardan birinin başlığına işaret etti:

- Yükselen Değer Restoran İhracatına Turquality Desteği.

 Oturuma Ticaret Bakanlığı Serbest Bölgeler Yurtdışı Yatırım ve Hizmetler Genel Müdür Yardımcısı Emel Emiroğlu’nu da davet etti.

Bu oturum sonrası Turquality’de en az 5 restoran kuralı değişir mi?

 

Yazarın Tüm Yazıları