Nemrut Krater Gölü sonbaharda başka güzel

Bu Nemrut Dağı o sizin bildiğiniz dağ değil, burası Bitlis’in Tatvan ilçesinde dünyanın ikinci, Türkiye’nin en büyük krater gölü olan Nemrut Dağı. Sonbaharda başka güzel. Sarı, yeşil ve kahverenginin tüm tonlarının görülebildiği muhteşem manzarasıyla ziyaretçilerini ağırlıyor. Ve en önemli özelliği burasının bir yanardağ krateri olması.

Haberin Devamı

Nemrut Krater Gölü sonbaharda başka güzel

Siz hiç hayatınızda bir yanardağ kraterine girdiniz mi? Geçtiğimiz günlerde Van ziyaretimiz sırasında Tatvan’a uzandık. Amacımız hem Tatvan’da göl kenarında inci kefali yemek hem Nemrut Krater Gölü’ne çıkmaktı. Van Tatvan arasında çalışan ve tren vagonlarını taşıyan feribotlara karşı bir ziyafet çektik. Hava yazdan kalma bir sonbahar günü, güneş ısıtıyor. Güzel yemek sonrası sadece küçük minibüslerin çıkabildiği yolculuğa başladık. Tatvan’dan yola çıktıktan 4-5 km sonra yolumuz üzerinde gördüğümüz teleskiler bizi şaşırttı, burası kar düştüğü zaman bir kayak merkezi. Kıvrılarak giden yolda sağ tarafımızda muhteşem bir Van Gölü manzarası var, şehirde ayaklarımız altında artık.

Haberin Devamı

Nemrut Krater Gölü sonbaharda başka güzel

ETKİLEYİCİ BİR GÖRÜNTÜ

Avrupalı Seçkin Destinasyonlar Projesi kapsamında “Mükemmeliyet Ödülü” alan Nemrut Krater Gölü, sonbahar renklerini bir arada görmek isteyenler ve fotoğraf meraklılarından büyük ilgi görüyor. Van’a uçakla gidenlerden şanslı olanlar Tatvan üzerinden geçerken aşağıda yer alan yarım ay şeklindeki “Nemrut Krater Gölü’nü görür, ve merakla seyreder. Arkasından Van gölü başlar. Van’a uçakla gidenlere bir tavsiye; cam kenarında oturmayı tercih edin. Uçak alçalmaya başladığında kısa sürede olsa krater gölünü seyredebilirsiniz. Gerçekten etkileyici bir görüntü sizi bekliyor.

Nemrut Krater Gölü sonbaharda başka güzel

NEMRUT KRATER GÖLÜ TARİHİ

Nemrut Dağı, tarihi çağlarda dahi aktif olan 2 yanardağdan biri. 1441 yılında Nemrut Dağı şiddetli bir şekilde patlamış olup, günümüzde tam olarak sönmüşte değil. Hatta, son kez lav patlaması yine 1141 yılında olmuş. Nemrut Dağı’nın kalderasının içinde yer alan sıcak gölün varlığı sebebi ile dağ içerisinde hala sıcak gazlar mevcut. Hatta bölgeye gidenlere suya dokunmamaları tavsiye ediliyor. Nemrut Dağı için güncel olarak aktif bir volkan diyemesek de sakin bir period evresinde diyebiliriz. Aktif buhar bacaları var. Nemrut Dağı krater gölü nerede diye merak ediyorsanız, Bitlis şehrinin Tatvan ilçesi üzerinde bulunmakta. Tatvan’a gitmişken tren vagonlarının taşındığı iskeleye yakın göl kenarında inci kefali yemelisiniz. Vaktiniz varsa Ahlat’a uzanıp etkileyici Selçuklu mezarını da ziyaret edebilirsiniz; ama Nemrut Krater Gölü’ne çıkmak ve özellikle tam tepede, bir tarafınızda Van Gölü diğer tarafınızda krater gölünü seyretmek özel bir duygu.

Haberin Devamı

KAMP MERAKLILARI TERCİH EDİYORNemrut Krater Gölü sonbaharda başka güzel

Nemrut Dağı, Doğu Anadolu’da yer alan yüksek dağlar arasında bulunmakta. Uyuyan ama aktif bir yanardağ olduğunu söylenebilir. Nemrut Dağı tepesi üzerinde yer alan kraterde Nemrut Gölü mevcut. Nemrut Gölü, Türkiye’nin en büyük krater gölü olma özelliğine sahip. Gölün suyu tatlı. Nemrut Krater Gölü, harita üzerinde 15 kilometrekare olan bir yüzölçümüne sahip. Nemrut Krater Gölü’nün derinliği ise 176 metre. Nemrut Gölü’ne kuş bakışı bakıldığında hilal şeklinde olduğu görülüyor. Göl çevresi kamp yapmak için de uygun bir alana sahip, hatta meraklıları için son zamanlarda en gözde kamp alanlarından biri; ama aynı zamanda ürkütücü de. Burada kamp yapmak, kamp tutkunları için değişik bir deneyim olabilir.

Haberin Devamı

BİTLİS NEMRUT DAĞI EFSANESİ

Nemrut Krater Gölü, hem güzelliği hem efsanesi ile halk arasında dilden dile yayılmış. Nemrut Dağı hikayesine göre, Nemrut isimli zalim bir kral varmış. Bu kral, yayla olarak Tatvan çevresine yakın bir konumda bulunan Nemrut Dağı’nı kullanırmış. Nemrut Dağı patlayınca köyler zarar görmüş. Halk da bu durumu, Nemrut kralın İbrahim Peygambere zulüm etmesinden dolayı verilen bir ceza olduğunu düşünmüşler ve dağa Nemrut adını vermişler.

Nemrut Krater Gölü sonbaharda başka güzel

ADIYAMAN İLE KARIŞTIRILIYOR

Tatvan’dan ulaşılan 2800 rakımlı Nemrut volkanik dağının zirvesinde bulunan göl, ismi bakımından genel olarak Adıyaman Nemrut ile karıştırılıyor. Son zamanlarda oldukça popüler olmaya başladı. 20 kilometrelik yolun yaklaşık 10 km’lik kısmı asfaltlanmıştı. Kalan 10 kilometrelik yol ise parke taş var, kış aylarında ise kardan kapanıyor.

Yazarın Tüm Yazıları