Evinizdeki cennet köşe: kış bahçeleri

Modern yaşamın insanlara getirdiği en büyük zorluklardan birisi de beton binaların arasında yaşamak. Özellikle büyük şehirlerde oturanlar, her gün biraz daha azalan yeşil alanlar nedeniyle nefes alacak huzurlu bölgeler bulamıyor. İşte tam da bu noktada kurtarıcımız olan kış bahçeleri bizlere evimizin içinde yemyeşil küçük bir cennet köşe yaratma imkânı sağlıyor.

Haberin Devamı

Peki evlerimizde kış bahçesi nasıl oluşturabiliriz? Kış bahçelerini nasıl dekore etmeliyiz ya da hangi bitkileri kullanmalıyız? Eğer siz de evinizde doğal bir yaşam alanı oluşturmak isteyenlerdensiniz, gelin hep birlikte kış bahçeleri için nelere ihtiyacınız olduğuna göz gezdirelim.

Evinizdeki cennet köşe: kış bahçeleri

DÖRT MEVSİM DOĞAYLA İÇ İÇE OLMAK

Hepimiz doğanın bir parçasıyız ama maalesef ki şehir hayatıyla birlikte beton binalarda ve toprakla bağlantımız olmadan yaşamak durumunda kalıyoruz. Kent içerisinde bahçeli evde yaşamak ise hepimizin en büyük isteği. Evet, birçok kişinin müstakil bir evde yaşama şansı yok ama evlerinizde kendinize bir kış bahçesi kurarak, doğayı yaşam alanınıza taşımanız mümkün. Rengârenk çiçekler ve değişik bitkilerle süsleyip, ahşap mobilyalarla dekore edebileceğiniz kış bahçeleri, sizlere dört mevsim doğayla iç içe olabilme imkânı sunabiliyor.

Haberin Devamı

SOĞUK KIŞ AYLARINDA BAHÇE KEYFİ

Bizleri doğayla birleştiren ve evimizin sıcaklığını da aratmayan kış bahçeleri, yorucu şehir hayatından kaçabilmeniz için de muhteşem bir alternatif. Kar yağarken bile bahçe keyfi yapmak, hobilerinizle uğraşmak ya da misafirlerinizi doğal bir bahçede ağırlamak, hem size hem de konuklarınıza iyi gelecektir. Kış bahçenizi nasıl yapmanız gerektiği konusunda bilgi vermeden önce, sizlerle bu bahçelerin benim açımdan en önemli iki avantajını paylaşmak istiyorum:
1) Evinizde bahçe keyfini tüm yıl aralıksız yaşayabilmenize olanak sağlar.
2) Evinizde şehir hayatından, stresten ve kışın sıkıcı atmosferinden kaçabileceğiniz bir alan yaratır.

EVİNİZİ DOĞAYLA BÜTÜNLEŞTİRİN

Evinizdeki cennet köşe: kış bahçeleri

İster müstakil evde, ister apartman dairesinde, isterseniz de teras katta oturun; kendi zevkinize göre kış bahçeleri yapma imkânınız var. Kış bahçenizin havalandırma, ısıtma ve gölgelendirme koşullarını doğru şekilde yaptığınız taktirde bu muhteşem alanı 4 mevsim kullanabilirsiniz. Öncelikle dikkat etmeniz gereken en önemli konu, kış bahçelerinizi açılır kapanır sistem şeklinde yapmanız. Böylece hem yazın hem de kışın aktif bir şekilde bahçenizi kullanabilirsiniz. Kış bahçenizi kurduktan sonra ise sıra, bu işin en keyifli kısmı olan dekorasyon aşamasına geliyor. Çünkü bahçenize göre seçeceğiniz aksesuarlar, mobilyalar, ışıklar, bitkiler ve yastıklar, ortamınızı şekillendirmekte büyük bir rol oynuyor. Bu detaylara dikkat ettiğinizde yıl boyu keyifle vakit geçirebileceğiniz bir kış bahçesine sahip olabilirsiniz.

Haberin Devamı

DOĞAL HAYATA UYGUN AHŞAP MOBİLYALAR TERCİH EDİN

Evinizdeki cennet köşe: kış bahçeleri

Bahçeniz için mobilya seçmeden önce ne kadar büyük bir alan sahip olduğunuzu bilmeniz önemlidir. Çünkü amacımız mobilyalarla dolu bir bahçe yapmak değil, daha çok yeşil alana sahip bir ortam oluşturmak. Ayrıca bahçenizdeki bitkileri sürekli sulayacağınız için, nemli bir ortam olacak. Bu nedenle mobilyalarda ve aksesuarlarda metal malzemeler yerine ahşap malzemeleri tercih etmeniz daha doğru olacaktır. Çünkü metal malzemeler, zamanla paslanarak kötü bir görüntü oluşmasına neden olurken, ortamın doğallığını da bozacaktır. Bu nedenle ahşap koltuklar, küçük masalar, ahşap dekorasyon malzemeleri, bahçenizde çok daha sıcak bir ortam yaratmanıza yardımcı olur.

Haberin Devamı

DEKORASYONDA RENK SEÇİMİNE DİKKAT!

Evinizdeki cennet köşe: kış bahçeleri

Kış bahçenizde hareket alanını kısıtlamamak için seçeceğiniz oturma gruplarının fazla büyük olmamasına özen göstermelisiniz. Ayrıca renk seçiminde de fazla koyu tonları tercih etmeyin. Bahçenizde kullanacağınız beyaz veya açık tonlardaki renkler, enerjinizin yükselmesine de yardımcı olur. Kış bahçenize ya da kış balkonunuza sıcak bir görünüm kazandırmak için kokulu mumlar, fenerler, renkli küçük saksılar, dekorasyonunuza uygun renkte yastıklar ve battaniyeler de kullanabilirsiniz.

BİTKİ VE ÇİÇEK SEÇİMİ ÖNEMLİ

Kış bahçelerinin olmazsa olması bitki ve çiçeklerdir. Bahçeniz için seçeceğiniz bitkilerin renginin, dekorasyonda kullandığınız ögelerle uyumlu olduğuna öncelikle özen göstermelisiniz. Ayrıca seçeceğiniz bitkilerin mobilyalarla şu an değil, yıllar sonra da uyumlu olup olmadığını düşünerek hareket etmelisiniz. Çünkü zamanla bitkilerinizin boyları ve kapladığı alanlar büyüyecek. Ayrıca kış bahçenize soğuk havalara dayanıklı ve kapalı ortamda yaşayabilen bitkiler seçmeniz de önemli. Günümüzde kış bahçelerinde en çok passiflora, palmiye, cennet kuşu çiçeği, sikas, aşk merdiveni, areka, kılıç çiceği, craton ve calathea gibi bitkiler kullanılıyor. Bunun yanı sıra limon ağacı, sarmaşıklar, gül, kekik gibi dış mekan bitkileri de tercih edebilirsiniz. Ayrıca bahçenizde daha şık bir görünüm elde etmek için antoryum veya kaktüs gibi dayanıklı bitkileri de kullanabilirsiniz.

Haberin Devamı

Evinizdeki cennet köşe: kış bahçeleri

2022 KIŞ BAHÇESİ TRENDLERİ

Doğala dönüş trendi, bu yıl kış bahçelerinde de hüküm sürecek. Doğal görünümlü ürünlerde özellikle mavinin ve yeşilin rahatlatıcı tonlarını sıklıkla göreceğiz. Ayrıca beden sağlığını ön planda tutan kolay taşınabilir masa ve sandalyelerde bu sezon, balkon ve bahçeleri süsleyecek. Doğal dokuma battaniye ve yastıklar, şömine, açık renkli mobilya tercihleri de bahçelerimize ferahlık katacak. Bu yıl ayrıca bohem tarzlarıyla dikkat çeken ahşap kış bahçeleri de yeni trendler arasında.

Yazarın Tüm Yazıları