Evinizde wellness etkisi yaratın

Ev yaşantımızın ruhsal sağlığımızı oldukça fazla etkilediğini biliyor muydunuz?

Haberin Devamı

Evinizde wellness etkisi yaratın

Özellikle son yıllarda yapılan araştırmalar, evlerimizde kullandığımız renklerin, objelerin ve oluşturduğumuz yaşam alanlarının kısacası ev tasarımımızın ruhsal sağlığımız üzerinde olumlu ya da olumsuz etki yarattığını gösteriyor. Bu nedenle günümüzde sık konuşulan kavramlardan biri olan wellness, artık dünyada yeni bir trend haline geldi. Peki, evinizde wellness etkisi nasıl yaratacaksınız? Evinizi iyi yaşam dostu bir alana nasıl dönüştüreceksiniz? İlk bakışta bu işi yapmak zor gibi görünse de aslında küçük dokunuşlarla bile evinizi wellness kavramına göre düzenlemeniz mümkün.

YENİDEN DÜZENLEYEBİLİRSİNİZ

Haberin Devamı

Kaliteli ve uzun bir yaşam sürebilmemiz için hepimiz sağlıklı olmaya özen gösteriyor ve ona göre yaşamaya çalışıyoruz. Peki, gerçekten tam anlamıyla sağlıklı mıyız? Bu soruyu hiç kendinize sordunuz mu? Eğer sağlığı sadece bedensel iyi olma durumu olarak görüyorsanız, o zaman sağlık kavramının anlamına yeniden bakmamız gerekiyor. Çünkü Dünya Sağlık Örgütü, sağlık kavramını ‘sadece hastalık ve sakatlığın olmayışı değil, bedence, ruhça ve sosyal yönden tam iyilik hali’ olarak tanımlıyor. Bu tanımdan yola çıkıldığında ise günümüzde yeni bir trend haline gelen wellness kavramı, bizlere bütüncül sağlığımızın ne kadar önemli olduğunu hatırlatıyor. Global Wellness Institute de wellness’ı, ‘bütünsel olarak sağlığa götüren faaliyetlerin tamamı’ olarak tanımlıyor. Çünkü yaşam tarzımız, seçimlerimiz, içinde bulunduğumuz fiziki ortamlar, bizleri ruhsal anlamda olumlu ya da olumsuz etkileyebiliyor. Evet, belki dışarıdaki ortamlarımızı değiştirme şansımız yok ama wellness yaklaşımıyla evlerimizin oda tasarımını, kullandığımız objeleri, renkleri, aydınlatma seçimlerimizi ve hava kalitesini yeniden düzenleyerek, iyi yaşam dostu bir hale getirebilmeniz mümkün

Evinizde wellness etkisi yaratın

Haberin Devamı

EVİNİZE SAKİNLİĞİ VE HUZURU GETİRİN
Evimize girdiğimiz zaman, mutlu olduğumuzu ve dinlendiğimizi hissetmek isteriz. Çünkü hayatlarımız artık daha stresli ve daha yorucu. Wellness yaklaşımıyla yeniden dekore edilen yaşam alanınızda hissettiğiniz tüm olumsuzlukları kapının dışında bırakmak çok daha kolay olacak. Çünkü yapacağınız sihirli dokunuşlarla evinize hem sakinliği hem de huzuru getireceksiniz.

SAMİMİ BİR KARŞILAMA

Yaşam alanınızı wellness kavramına göre tasarlamaya kesinlikle evinizin girişinden başlamanızı öneriyorum. Yeterli alana sahip evlerde size özel samimi bir karşılama alanı yaratmak, eve girdiğiniz anda iyi hissetmenize yardımcı olacaktır. Giriş alanına şirin bir ahşap koltuk ya da bank koyabilirsiniz. Sevdiğiniz bir oda kokusunu sürekli giriş alanında tutmak sakinleşmenize yardımcı olur. Eğer taze çiçek kokularını seviyorsanız vazonuza koyacağınız çiçekler, etkili bir çözüm olacaktır. Unutmayın kokular, duyularımıza hitap ederek hoş bir etki yaratır.

Haberin Devamı

Evinizde wellness etkisi yaratın

EVİNİZİN HAVA KALİTESİNİ İYİLEŞTİRİN

Evlerimizde temiz hava akışını sağlamak bütünsel sağlığımız anlamında çok önemlidir. Özellikle fazla vakit geçirdiğiniz alanlarda temiz hava akışını sağlamak, bedeninize canlılık, ruhunuza da yaşam enerjisi verecektir. Yaz aylarında camlarınızı sık sık açık bırakmaya özen gösterin. Kış aylarında ise sabahları mutlaka en az 10 dakika camlarınızı açarak evinizi havalandırın. Hava temizleyiciler, evlerin hava kalitesini arttırmakta oldukça etkilidir. Halılar yerine ahşap ve seramik zeminler tercih edilmesi de hava kalitenizi arttırmaya yardımcı olur. Ayrıca lavanta içerikli hoş kokulu yağlar kullanmanız da stres seviyenizi azaltarak, evinizde rahatlatıcı bir hava yaratmanıza imkân sağlar.

Haberin Devamı

Evinizde wellness etkisi yaratın

AYDINLATMANIZ UYKU KALİTENİZİ BOZMASIN

Aydınlatma, ev dekorasyonun vazgeçilmezleri arasındadır. Her alan için farklı aydınlatmaların kullanılması evinize güzellikte katacaktır. Ancak tercih edeceğiniz aydınlatmalar, hem göz sağlığınızı korumalı hem de size sağlıklı dinlenme ortamları oluşturmalıdır. Evinizin cam yönünden zengin bölümleri ise daha sık vakit geçirdiğiniz odalara ayrılmalıdır. Daha serin ve karanlık olan alan da yatak odası olarak kullanmalıdır. Çünkü hiç değişmeyen en önemli wellness kuralı, kaliteli bir uyku uyumaktır.

SUYLA ARINMA VE DİNLENME RİTÜELİ

Amacımız wellness hareketi olunca evimizde en doğal tedavi yöntemlerinden biri olan suyun iyileştirici gücünü kullanmamak olmaz. Çünkü alacağınız ılık bir duş, hem bedeninizi hem de ruhunuzu yenileyen bir etkiye sahiptir. Banyonuzun genişliği uygunsa yeni nesil masaj yapabilen duş ve küvetler ile aromatik yağlar ve kokulu mumlar ruhunuzu yenilemenize yardımcı olacaktır. Banyonuzda yeşil veya mavinin tonlarının hakim olduğu bir dekorasyon ve loş bir aydınlatma yaratmak, size tam bir wellness banyo tasarımı elde etmenizi sağlayacaktır. Çünkü mavi ve tonları, su elementiyle uyumlu olduğu için huzur veren bir renktir. Yeşil renk ise gözlerinizi dinlendirmenize yardımcı olurken, sinirlerinizi de yatıştırabilir.

Haberin Devamı

HAFTANIN ÖNERİSİ

Evlerimizde kullandığımız renkler, zevklerimizin de bir yansımasıdır. Ancak renklerin psikolojimiz üstünde de etkisi olduğunu unutmamak gerekir. Bir evde kullanılan renkler, evde yaşayanların ve konukların ruh halini etkiler. O nedenle renklerin dilini de bilmek gerekir. Bugün ben de evlerde en sık kullanılan renklerin bazılarının anlamlarını sizlerle paylaşmak istedim. Bakalım siz hangi rengi evinizde kullanıyorsunuz?
Kırmızı: Bir odanın enerji seviyesini yükseltir ve heyecanı harekete geçirir. Yatak odalarında, oturma odasında ve banyoda kullanılabilir.
Pembe: En romantik renk olarak kabul edilir. Öfke ve kaygıyı azaltmaya yardımcı olur. Yatak odası ve banyolarda tercih edilebilir.
Mavi: Sakinleştirici etkisi vardır. Yatak odası ve banyolar için önerilir. Tasarım gücünü arttırdığı da düşünülen mavi rengi, çalışma odanızda ya da ofisinizde de kullanabilirsiniz.
Yeşil: Göz için en huzurlu renk olarak kabul edilir. Yeşili evinizin her alanında rahatlıkla kullanabilirsiniz.
Sarı: Güneş ışığının enerjisini anımsatan sarı, mutluluk hissini de size yansıtır. Bu nedenle mutfaklar, yemek odaları ve banyolar için ideal renktir.

Yazarın Tüm Yazıları