Dekorasyonda mindful minimalizm trendi

Sakinlik, huzur ve bilinçli farkındalık unsurlarını temel alan bir zihin durumu olan mindfulness’ın etkileri evlerimize de yansımaya başladı. Özellikle son yıllarda birçok ünlü iç mimarın tasarımlarında mindful minimalizm akımından ilham alması, yaşanılan anın hissedildiği ve karmaşadan uzak evlerin ortaya çıkmasının da yolunu açtı.

Haberin Devamı

Günümüz şartlarında hayatımızda gelişen zorlayıcı düşünce, duygu ve deneyimleri engellememiz pek mümkün olmuyor. Ancak bu zorlukları kontrol altında tutabilmemiz ve hatta anda kalabilmemize yardımcı olan teknikler var. Bunların başında da adını sıkça duyduğumuz mindfulness (bilinçli farkındalık) geliyor. Yaşadığınız anın etrafında gerçekleşenleri olduğu gibi fark etmek anlamına gelen mindfulness, zihninizi gereksiz dağınıklıklardan arındıran yeni bir dekorasyon akımı olarak hayatımıza girdi. Evlerde sadeleşmenin yolunu açan ve zihinsel ferahlığa kavuşmanızı sağlayan mindful minimalizm akımı ile artık şimdiki anda yaşamanın hafifliğini çok daha kolay bir şekilde hissedebilirsiniz. Nasıl mı? İşte yanıtı...

Dekorasyonda mindful minimalizm trendi

Haberin Devamı

EVİNİZDE KARMAŞA YARATAN OBJELERİ KEŞFEDİN

Mindful minimalizm akımı, yaşam alanlarındaki karmaşanın ortadan kaldırılmasıyla birlikte oluşan atmosferin, zihinsel ferahlığa kavuşmanın sırrı olduğunu belirtiyor. Evlerde sadeleşmenin yolunu açan ve bu durumun insan psikolojisine ne kadar iyi geldiğini savunan mindful minimalizm, geçmişten getirdiğiniz ve ‘bir gün kullanırım’ mantığıyla sakladığınız, tüm objeleri, yaşam alanlarınızdan çıkarmanızı öneriyor. Böylece geçmişin izlerini taşıyan ve aslında ihtiyacınız olmayan bu objelerden kurtulup, evinize sade bir düzen getirebilir, yepyeni enerjilere yer açabilirsiniz. İsterseniz şimdi, erteleme ve kararsızlık duygularınızdan kurtulun ve evinizin her yerindeki eşyalara bir göz gezdirin. Daha sonra da fazlalık olarak değerlendirdiklerinizden kurtulun. Çünkü yaşam alanınızda yapacağınız bu değişim, sizlere hem odaklanma gücü hem de zihinsel ferahlığı kazandıracak.

Dekorasyonda mindful minimalizm trendi

İŞLEVSEL MOBİLYALARI TERCİH EDİN

Sade ve düzenli bir görünüm için yapabileceğiniz en iyi seçimlerden biri de işlevsel mobilyalar kullanmanızdır. Gösterişli, büyük ve alan kaplayan mobilyaların yerine her bir bölümü kullanılabilen zarif ama kullanışlı olanları tercih edebilirsiniz. Ancak mobilyaların dokusu da bu akım için oldukça önemli. Mobilyalarınızda çoğunlukla doğanın bir parçası olan ahşabın yanı sıra metallere de yer verebilirsiniz. Evlerinizde ayrıca sade ve natürel tonlara ağırlık vererek, karmaşanın yarattığı stresten kurtulmanız da mümkün. Beyaz, bej, kahve ve toprak tonları bu konuda sizlere yardımcı olacaktır.

Haberin Devamı

YORGUN ZİHNİNİZ İÇİN HUZURLU BİR KÖŞE OLUŞTURUN

Dekorasyonda mindful minimalizm trendi

Günlük hayatınız içerisinde yaşadığınız olaylar hem strese hem de zihninizin yorulmasına yol açar. Bu nedenle evinizde gözlerinizi kapadığınızda güvende hissedebileceğiniz sessiz ve huzurlu bir köşe oluşturmak, yorgun zihninize iyi gelecektir. Bu huzurlu köşe için sadece rahat bir minder ya da koltuk, mumlar ile size yaşadığınız güzel anları hatırlatacak aromatik kokular kullanmanız yeterlidir.

İLHAM VEREN OBJELERE YER AÇIN

Dekorasyonda mindful minimalizm trendi

Mindful dekorasyonun diğer önemli özelliklerinden biri de yaşam alanınızda size ilham verecek ya da harekete geçmenizi sağlayacak objeleri kullanmaya teşvik etmesidir. Mesela iş hayatının stresinden ve yorgunluğundan kaçabilmek için bize iyi geleceğini düşündüğümüz yerlere gitmeyi tercih ederiz. Kimilerinin tercihi şehir şehir gezmek olurken, kimileri de doğayla iç içe bir tatil yapmayı isteyebilir. Bu yolculuklarda da kendimizi mutlu ve huzurlu hissederiz. İşte mindful minimalizm akımı da vakit geçirmeyi sevdiğiniz yerlerdeki gibi hissetmenizi sağlayacak ve size ilham verecek objeleri evlerinize taşımanızı öneriyor. Örnek vermek gerekirse gittiğiniz yerlerden aldığınız güzel bir doğa tablosunu salonunuzun en güzel yerine asabilirsiniz. Ya da günümüzde motto haline gelmiş güzel sözlerden oluşan tablolarla enerjinizi her zaman dinç tutabilirsiniz.

Haberin Devamı

IŞIĞIN VE BİTKİLERİN GÜCÜNDEN VAZGEÇMEYİN

Dekorasyonda mindful minimalizm trendi

Ruh halimiz üzerinde ışığın inanılmaz bir etkisi vardır. Özellikle ilkbahar aylarına girdiğimiz bugünlerde perdelerinizi açın ve güneşi evinize davet edin. Çünkü aydınlık bir ortam hem farkındalık gücünüzü artırır hem de yaşam enerjinizi yükseltir. Bu nedenle evinizdeki aydınlatmaların doğru yerde kullanıldığından emin olun. Karanlık ortamların kasvetli ve huzursuzluk hissini tetiklediğini, aydınlık ortamların ise mutluluğu yansıttığını unutmayın. Ruh sağlığımıza iyi gelen diğer önemli unsur ise bitkilerin huzur veren etkilerinden faydalanmaktır. Dekorasyonunuzda kullanacağınız taze bitkiler, evinizin enerjisinin de değişmesine yardımcı olur. Mesela mart ayını yaşadığımız bugünlerde evlerinizin ışık alan yerlerine rengarenk çiçekler yerleştirebilirsiniz.

Yazarın Tüm Yazıları