Süt dişlerinin erken kaybında ciddi sorunlar ortaya çıkabilir

Sevgili okurlar, “SERKAN KIZILBAYIR İLE YAN KOLTUK” sohbetlerimizde bu hafta, çocuklarda ağız ve diş sağlığı üzerine önemli bilgiler var.

Haberin Devamı

Çocukluktan itibaren ağız ve diş sağlığını sağlam temeller üzerine oturtmak için doğru adımların atılmış olması oldukça önemli. Böylelikle yetişkinlik döneminde sorunları en aza indirmek elimizde. Bu haftaki konuğum ise çocukları çok seven ve onlarla iletişimi çok yüksek olan Diş Hekimi Erdem Palaz. Çocuklarda ağız ve diş sağlığıyla ilgili merak edilenleri ben sordum, Erdem Palaz cevapladı.

Süt dişlerinin erken kaybında ciddi sorunlar ortaya çıkabilir

1-Erdem Palaz kimdir?

2013 yılından beri Ankara’nın özel polikliniklerinde ve merkezlerinde çocuk diş hekimliği hizmeti veriyorum, evli ve üç yaşında bir çocuk babasıyım.

ERKEN DÖNEMDE TAKİP EDİLMELİ

2-Çocuklarda ilk muayene ne zaman yapılır? ve ne kadar sıklıkla olmalı?

Bebeklerin diş hekimlerindeki ilk muayeneleri, süt dişleri ağızda belirdiği andan itibaren yapılmaya başlanmalıdır. Erken dönemde çocuk diş hekimlerinin takibi altına giren bebeklerde diş problemleri oldukça az görülmekle birlikte, bebeklikten size vereceğimiz öneriler çocuğunuzun kalıcı dişlerinin gelişimini ve dizilimini büyük ölçüde etkilemektedir.

Süt dişlerinin erken kaybında ciddi sorunlar ortaya çıkabilir

AĞIZDA ÇOK ÖNEMLİ GÖREVİ VAR

3-Süt dişleri ne zaman çıkarlar? Neden tedavi edilmelidir?

Süt dişleri ortalama altı aylıktan itibaren çıkmaya başlar ve en geç üç yaşına kadar sürmeye devam eder. Her bir süt dişi kendi düşme yaşında düşmelidir ve bu karma dişlenme süreci de altı yaşından 14 yaşına kadar devam eder. Süt dişlerinin ağızda çok önemli görevleri vardır. Öncelikle kalıcı dişlerin çıkmasına rehberlik ederler ve maalesef süt dişlerinin erken kaybında ciddi seviyelerde çapraşıklık ve çene yapısı bozulmasıyla karşı karşıya kalınır. İkincisi çok uzun süre enfeksiyonlu bir şekilde bekleyen süt dişleri altlarından çıkacak olan kalıcı dişlerin de mine yapısını bozmaktadır. Yine çocuğunuzun sağlıklı beslenmesinden fonasyonuna kadar birçok sistem etkilenmektedir. Bu yüzden biz çocuk diş hekimleri, hasarlı süt dişlerini kurtarmak için elimizden ne gelirse yapmaya çalışırız. Kimi zaman kanal tedavileri ve amputasyon tedavileri, kimi zaman da paslanmaz çelik kaplamalardan estetik ön diş kaplamalarına kadar çeşitli skalalarda diş tedavisi bebek ve çocuklara yapılmaktadır.

Süt dişlerinin erken kaybında ciddi sorunlar ortaya çıkabilir

İLK BİR SAAT OLDUKÇA ÖNEMLİ

4-Çocuklarda dişe travma geldiğinde ilk olarak ne yapılmalı?

Özellikle kreş ve okul çağı çocuklarında sıklıkla karşılaştığımız diş travmaları ve yaralanmaları sonrasındaki ilk bir saat oldukça önemlidir ve travma sonrasında çocuk mümkünse ilk bir saat içerisinde bir çocuk diş hekimine görünmeli veya en azından bilgi almalıdır. Hekiminizin bu bir saat içerisinde gerçekleştireceği tedavi çocuğunuzun kalıcı dişlerinden çene yapısına kadar birçok ağız içi durumu etkileyeceğinden oldukça kritiktir.

KONTROLLÜ ÇALIŞMAK GEREKİYOR

5-Uygulamalar esnasında anestezi yapılır mı?

0-10 yaş aralığındaki çocukların yüzde 70 ile yüzde 80’i diş hekimliği koltuğunda diş tedavisi yaptırmaya uygun değildir. Özellikle pandeminin de etkisiyle çok daha kötü hale gelmiş ağız hijyenini yeniden oluşturmak ve ağız sağlığını restore edebilmek için ağız içinde mümkün olduğunca kontrollü çalışmak gerekmektedir. Bu yaş aralığındaki çocukların büyük çoğunluğu diş hekimlerinin koltuklarında ihtiyaçları olan tedavinin tamamını alamamaktadır. Çünkü birkaç seans sonrasında, özellikle lokal anestezi (iğne) ihtiyacı doğduğunda çocukla olan kooperasyonumuz bozulmaya başlamakta ve maalesef ağız içi işlemlerin tamamı bitirilemeyip yarım kalmaktadır. Bu sebeple ideal tedaviyi sağlayabilmek için birçok çocuk ve bebekte sedasyon ve/veya genel anestezi altında diş tedavileri uygulanmakta ve dental fobi yani dişçi korkusu oluşmadan en kötü 2.5 saat içerisinde tüm işlemler tamamlanabilmektedir.

Yazarın Tüm Yazıları