Şebnem Turhan

Dünya Vegan Günü’nde neler yapabilirsiniz?

25 Ekim 2019
Dünya Vegan Günü yaklaşıyor. 1944 yılının kasım ayında Donald Watson, Elsie Shrigley ve arkadaşları Vegan Topluluğu’nu kurdular ve vegan kavramını dünyaya duyurdular. Her ne kadar günü bilinmese de 1 Kasım tüm dünyada Dünya Vegan Günü olarak kutlanıyor ve kasım ayı da vegan ayı.

Türkiye’de de veganlar dünyada olduğu gibi Dünya Vegan Günü etkinliklerine hazır. Vegan günü ve ayı, vegan hareketin geldiği noktanın görülmesi, vegan yaşamın ne kadar erişebilir ve yararlı olduğunun vurgulanması, veganlığın yaygınlaştırılması ve benimsenmesini teşvik edilmesini de sağlıyor. Bunun için eylemler ve toplantıların yanı sıra yemek tarifleri ve atölyeleri ile partiler de düzenleniyor.

NASIL KUTLAYABİLİRİZ

Birincisi etkinliklere katılabilirsiniz. İstanbul Vegan İnisiyatifi 2 Kasım Cumartesi akşamı hem kendi kuruluşlarını hem de Dünya Vegan Günü’nü Kadıköy’de yapacakları partiyle kutlayacaklar. Bu etkinliğe ilişkin bilgi için inisiyatifin Instagram hesabını takipte kalın.

Eko Öğrenci Hareketi ve Marmara Hukuk Derneği ise 31 Ekim-3 Kasım tarihlerinde Tasarım Atölyesi Kadıköy’de Çevrecilik Festivali düzenleyecekler. Bu festivalin bütüncül düşünmeye sevk etmesini sağlamak için sivil toplum kuruluşlarının desteğiyle ekofeminizme, ekososyalizme, veganizme ve çevrenin hukuki boyutunun incelenmesine yer verdiler. Programa hareketin Instagram sayfasından ulaşabilirsiniz.

BEN DE VARIM

Türkiye Vegan Derneği ise 3 Kasım Pazar günü tüm gün sürecek bir etkinlik düzenleyecek.  Wyndham Grand Istanbul Kalamış Marina Hotel’de paneller, tadımlar ve atölyeler düzenleyecek TVD’nin etkinliğinde ben de olacağım. 3 Kasım günü saat 15:00-15:40 arasında Vegan Çikolatalı Muffin atölyesi düzenleyeceğim. Ücretsiz etkinliğe katılmak için mutlaka kayıt yaptırmanızı öneririm. Çünkü kapalı alanda olması nedeniyle katılım sınırı bulunuyor. TVD’nin etkinliği için derneğin Instagram adresinde bulunan linkten kayıt yaptırabilirsiniz.

Etkinliklerin yanı sıra kendimizin de yapabilecekleri var. Kasım ayı boyunca dünyanın dört bir yanındaki diğer vegan dostlarımız gibi işyerinden bir arkadaşınızı öğle yemeğine çıkarıp vegan lezzetleri tatmasını sağlayabilirsiniz. Bir vegan akşam yemeği faaliyeti düzenleyebilir veya yerel vegan topluluğunuza yardımcı olabilirsiniz. Size vegan akşam yemeği partinize çok yakışacak bir tarifi de şuracığa bırakıyorum:

Vegan Fırın Makarna

Yazının Devamını Oku

Hastalıkta ve sağlıkta veganım!

17 Ekim 2019
Doktorlar ile kurulan güven ilişkisi çok önemli. Veganlar olarak da doktorların bizim önceliklerimize saygı duymasını ve ona göre tedavi uygulamasını istemek en doğal hakkımız. Ancak veganlık konusunda tüm doktorlar henüz yeterince bilgili değil. Ama bu durumu değiştirmek için de atılan adımlar var. Bunların başında Doktor Suat Erus’un kolayvegan.com sitesinde hazırladığı liste geliyor.

Erus, listenin hazırlanmasındaki amacı şöyle anlatıyor: “Vegan bireylerin önceliklerine saygı duyacak, başta vegan olan doktorları ve uzun vadede sağlık hizmeti veren herkesi bir araya toplamak. İki yıldır bu listeyi hazırlamayı planlıyordum. Şimdilik sadece doktor, diş hekimi ve psikologlardan oluşan bir liste hazırladım, zamanla diğer sağlık dallarını da eklemeyi düşünüyorum. Listedeki tüm isimleri toplamada yardımcı olan herkese çok teşekkür ederim. Listede ayrıca veganların önerileriyle eklenmiş vegan olmayan ama vegan hasta gören bazı doktorlar da var.”

Vegan ve vegan dostu doktorlara ulaşmak çok kolay. Sitede ilgili bölüme girdiğinizde uzmanlığına, şehrine ve çalıştığı kuruma göre vegan doktorlar listeleniyor. Umarım hiçbirinizin ihtiyacı olmaz ama ihtiyaç anında da danışabileceğiniz uzmanların olması çok güzel. Hatta listede diyetisyenler, fizyoterapistler ve veterinerler de var. Mutlaka incelemenizi öneririm.

Peki bu hafta ne yapıyoruz? Bu hafta sınırları aşalım diyorum. Bu yaz Yunanistan’da tatil yapma imkanım oldu. Ve Yunan yemekleri arasında en çok tatmak istediğim Yunan musakkasıydı. Tabii ki vegan olmayan bu yemeği tadamamıştım. Dönüşte hemen Yunan musakkasını veganlaştırdım. Enfes güzel oldu. Önce malzemelerle bakalım tarifimize:

4 patates
2 patlıcan
4 domates

Yazının Devamını Oku

Veganlık zannedildiği kadar pahalı mı?

10 Ekim 2019
Çok ama çok tatlı bir heyecan içindeyim. Bu ilk yazım. Bundan sonra veganlık, vegan yemek tarifleri, vegan mekanlar, hatta ocakbaşında vegan yemek yiyebilmek gibi mümkün olduğunu düşünmediğiniz her konuda deneyimlerimi paylaşacağım.

Ben, herkesin vegan olması gerektiğini düşünüyorum, çünkü veganlık sanıldığı gibi sadece etten, sütten ya da yumurtadan vazgeçmek değil o canlının yaşam hakkına saygı duymaktır. Yani bir tercih değil. Her sabah benim için hiçbir hayvanın öldürülmediğini, zarar görmediğini biliyorum ve bu bana mutluluk vererek kalkıyorum. Ve her veganın bir aktivist olması gerektiğinden hareketle de her bir canlıların yaşam haklarını savunmanın yanı sıra önyargıları kırmak için de Basit Vegan adıyla vegan beslenmenin hem cebe hem de sağlığa ne kadar iyi geldiğini ve kolay olduğunu anlatmaya çalışıyorum. Çünkü veganlığa yönelik en yanlış algı oldukça pahalı olduğu. Ben, bunu yıkmak için yola çıktım. Hepimizin evinde olan malzemelerle vegan yemekler ve tatlılar yapıyorum. Öyle ki geleneksel Türk yemeklerimizin vegan versiyonunu yapıp bir süredir Basit Vegan Instagram ve YouTube hesaplarımda paylaşıyorum. Ve bu tariflerin hepsi mutfağınızda şu an bulunan malzemelerden oluşuyor.

Maalesef Türkiye’de satın almaya çalıştığımız bazı vegan ürünler ki bunlar bitkisel sütler, bitkisel peynir ve yoğurtlar vegan olmayan muadillerine nazaran genelde pahalı. Bunun yanı sıra bir veganın biricik dostu tofu, soya kıyması ve soya küpleri oldukça ucuz ve ulaşılabilir bunu da unutmayalım. Ama tüm bunlara çok da ihtiyacımız yok açıkçası. Çünkü vegan beslenirken sanıldığının aksine sadece ot yemiyorum. Herkes sofrasına ne koyuyorsa benim soframda da onlar var. Ki kuru fasulye pilava bayılırız değil mi? İşte bu yemeklere tereyağı ve et koymadığınız takdirde zaten vegan.

Evet, gelelim bu köşede neler yapacağımıza. Öncelikle en favori tariflerimi paylaşmak istiyorum. İşte ilk tarifimiz ki benim de özlemini çektiğim yaptıktan sonra da niye bu kadar zamandır yapmadım dediğim vegan tuzlu kurabiye tarifi. Hem de tam pastanelerde bulup yiyebileceğiniz kıtırlıkta...

20 dakikada hazırlanıp, 20 dakikada pişen vegan tuzlu kurabiye için neler gerekiyor yazalım:
1 su bardağı sıvı yağ
3 yemek kaşığı sirke
1 çay kaşığı tuz

Yazının Devamını Oku