Turizmcinin 'köy' planı

ANTALYA’daki fahiş konut kiraları turizm sektörünün bile dengesini bozmuş.

Haberin Devamı

 

*

Bunu kim söylüyor?

*

Akdeniz Turistik Otelciler Birliği (AKTOB) Yönetim Kurulu Başkanı Kaan Kavaloğlu.

*

Sorun öyle dallanıp budaklanmış ki turizm profesyonelleri resmen bu işe odaklanmış, proje üretmiş.

*

Çünkü turizm çalışanı aldığı maaşla evinin kirasını ödeyemeyince pılı pırtıyı toplayıp başka sektörlere yol almış.  

*

Peki, çözüm ne?

*

Kaan Bey, bugün başlayan Uluslararası Resort Turizm Kongresi öncesi bu konuya yüzeysel olarak değindi ve şunları söyledi:

TURİZM KONUTLARI YAPILMALI

“Konut kiralarındaki hızlı artış da bunlardan biriydi. Elbette biz de maaş düzenlemeleri yaptık. Ancak bu düzenlemelere rağmen kiralar yukarıda kaldı. İstihdamın konaklaması bizim için çok değerli. Bir süre sonra sadece otel lojmanları yeterli olmayacak. O yüzden hızla bu konuya çözüm bulmalıyız. Devletten ilave tahsis alanları alarak turizm konutları yapmak gerekiyor.

Haberin Devamı

İSTİHDAM GÜCÜ ÇOK ÖNEMLİ

Eskiden sadece bekâr personel lojmanlarımızda konaklıyordu. Bu lojmanları da kadın-erkek alanları olarak ayırıyorduk. Yeni dönemde ise ailelerin de konaklayacağı turizm konutlarına ihtiyacımız var. Şu anda devlet eliyle verilmiş bir şey yok. Biz şu anda lojman arazileri alıyoruz, yeni döneme uygun personel lojmanları yapıyoruz. Çünkü bizi rakiplerimizden en fazla öne geçiren şey istihdam gücümüz. Biz istihdam gücümüzle fark yaratıyoruz.

TÜRK TURİZMCİYE RAĞBET VAR

Rakiplerimiz de bunun farkında. O yüzden Türk otelcisine, Türk turizmcisine yurt dışında büyük bir ilgi var. Özellikle bu sektörde sıçrama yapmaya çalışan bazı ülkeler mesela Kuzey Afrika ülkeleri, Mısır bu konuyla ilgili çalışıyor. Kuruz gemilerine Cruise turlarında çalışanlara bir bakın Türk sayısındaki artışı çok iyi görürsünüz. Hem yönetici hem de daha alt kadrolara çok yoğun bir ilgi var.  Özellikle mutfak ekiplerine.

HIZLI HAREKET ETMELİYİZ

Antalya’da 650-700 bin yatak kapasitesini göz önünde bulundurduğumuzda çok hızlı bir biçimde lojman sorununu çözmek gerekiyor. Şu an şehir içinde çok zorlanmıyoruz ama Antalya’nın en doğusu ve en batısına gittiğimizde çok zorlanıyoruz. Bazı bölgelerde sadece turizm çalışanlarına tahsis edilen geniş alanlar yaratma fikrimiz var. Bu personel köyü şeklinde de olabilir. Bunun detaylarını yakın zamanda gündeme taşıyacağız.”

*

Haberin Devamı

Durumun vahametine bakar mısınız!

*

Hadi turizmci personel köyleriyle bu işi çözdü diyelim.

*

Başka sektörlerde çalışanlar ne olacak?

*

İnsanları inim inim inleten fahiş kira işine Antalya özelinde bir çözüm bulunmalı artık.

*

Yoksa halimiz harap…

GÜNDEM TURİZM

Uluslararası Resort Turizm Kongresi’nde ortaya çıkacak tespitler sektör açısından çok değerli.

*

Konuşmacılara baktım; hepsi sektörün önde gelen isimleri.

*

Konu başlıkları da özenle seçilmiş.

*

Dünyada çevrimiçi seyahat pazarı, turizm ekonomisi, sürdürülebilir turizm, destinasyon pazarlamasında yapay zekâ ve dijital platformlar…

*

Kaan Bey ve ekibi ince eleyip sık dokumuş ve ortaya başarılı bir vitrin çıkarmış.

*

Haberin Devamı

Özellikle yapay zekâ işi fazlasıyla dikkatimi çekiyor.

*

Savaş gündeminin bir türlü kapanmadığı bir dönemde Booking.com Başkan Yardımcısı Carlo Olejniczak ve Küresel Sürdürülebilir Turizm Konseyi Başkanı Luigi Cabrini’nin tespitlerini de çok merak ediyorum.

*

Ve tabi 2024 yılı beklenti anketi sonuçlarını…

Yazarın Tüm Yazıları