Eviniz güvenli mi?

KENTE değer veren, önem katan, proje üreten, sorunlara dikkat çeken sivil toplum kuruluşlarının ben de ayrı bir değeri var.

Haberin Devamı

*

Makina Mühendisleri Odası (MMO) Antalya Şubesi de işte bu kategoride.

*

Özellikle belli dönemlerde; gölgede kalalım, vakit geçirelim, suya sabuna dokunmayalım anlayışında olmadılar.  

*

Mustafa Karaman da Hüseyin Barut da ve şu anki başkan Prof. Dr. İbrahim Atmaca da aynı vizyonla hareket etti, ediyor.

*

İbrahim Bey’le zaman zaman görüşür, kent için önem taşıyan konularla ilgili fikir alışverişi yaparız.

*

Yine böyle bir görüşmede; Antalya Genç İş İnsanları Derneği ile 12 Ekim’de yapmayı planladıkları, binalarda yangın güvenliğinin ele alınacağı sempozyumun duyuru toplantısına beni de davet etti.

*

Gittim, anlatılanları dikkatle dinledim.

*

Toplantıdan şu sonuçları çıkardım:

 

  • Antalya’daki binaların birçoğu yangın güvenliği açısından riskli konumda.
  • Mevcut yönetmelikler riskin azaltılması konusunda yeterli değil.
  • Özellikle turizm niteliği taşıyan ve belli bir yaşın üzerindeki binalarda taramalar yapılmalı, risk haritası oluşturulmalı.
  • Kaleiçi, Balbey gibi mimari açıdan özel yapıların bulunduğu, dar sokaklara sahip alanlar öncelikli olarak mercek altına alınmalı.
  • Yangın güvenliğinin artırılmasına yönelik çıkarılan yönetmelikler günün şartlarına, teknolojinin gelişimine göre hızla yeniden düzenlenmeli.
  • Ve tabii ki denetim ve yaptırım mekanizması harekete geçirilmeli.

*

Bu sonuçlara nasıl ulaştım?

*

Haberin Devamı

Elbette İbrahim Bey’in tespitlerini referans alarak.

*

Bakın ne diyor İbrahim Bey:

Eviniz güvenli mi

DENİTİM DE YAPTIRIM DA YOK!

“Eski elektrik altyapılarının mevcut yükü kaldırması mümkün değil. Konut yangınlarında da asıl nedenin elektrik altyapısı olduğunu biliyoruz, görüyoruz. 2007 yılından sonra iskân almış binaların yangın yönetmeliğine uygun yapılması şart. Denetim yetkisi de belediyelerde. Belediyelerin ilgili birimleri iskân aşamasında kontrolleri yapıyor. Fakat ruhsattan sonra hiçbir denetim yok. Bu büyük bir eksiklik. Mesela yangın merdivenleri var ama birçoğu eşya deposu olarak kullanılıyor. Çünkü ne denetim ne de yaptırım mekanizması mevcut.

RİSK HARİTASI OLUŞTURULMALI

Kaleiçi gibi dar sokakları olan, ahşap yapıların ağırlıklı olduğu bölgelerdeki risk daha da büyük. Burada yaşanan yangınların imaj sorunu haline dönüştüğünü yakın zamanda gördük. İşte biz bu sorunlara dikkati çekeceğiz. Sempozyum sonrası sonuç bildirgesi hazırlanacak. Risk haritası ihtiyacını da sonuç raporuna mutlaka alacağız.

SAYAÇTAN ŞARJ EDİLİYOR

Diğer bir konu evlerde elektrikli araç şarj istasyonu kurulmaya başlandı. Elektrik saatinden doğrudan elektrik alınıyor. Bu yasal olarak doğru değil. Bir binada 5-10 daire elektrik kullanırsa şehrin trafo gücüne nasıl sorun yaratır ya da yangın riski oluşturur mu? Sayaçtan doğrudan şarj ünitesi çekilemez fakat çekiliyor. Burada bir kontrolsüzlük var.”

*

Haberin Devamı

Sempozyum öncesi yapılan sınırlı değerlendirmeler bile kentimizin yangın riskine ne kadar hazırlıksız olduğunu gün gibi ortaya koydu.

*

O yüzden sempozyumdan sonra hazırlanacak sonuç bildirgesini satır satır okuyup görüşlerimi yine bu köşeden paylaşacağım.

Yazarın Tüm Yazıları