Tatile gitti hayatı değişti

Sevgili okurlar... Bu hafta sizleri Kocaeli’nden bir isimle tanıştırmak istiyorum: “Demirören Haber Ajansı(DHA) Muhabiri Ergun Ayaz.”

Haberin Devamı

Tatile gitti hayatı değişti

Ergun Ayaz, başarıları ile zaten tüm meslektaşlarımızın yakından tanıdığı biri. Çektiği fotoğraflar ve imzasını attığı haberlerle gazetecilik mesleğine büyük bir tutkuyla bağlı olan meslektaşım, bu işin en güzel yanlarından birini ise şu cümleyle özetliyor: “Tarihe tanıklık ediyoruz.”
Antalya’da uzun yıllar omuz omuza haber peşinde koştuğum çok sevgili dostum Ergun Ayaz’la hem gazetecilik mesleğine başlamasının tesadüflere dayanan hikâyesini hem de ajans muhabirliğini konuştuk. Bakın neler anlattı:

Tatile gitti hayatı değişti

TESADÜFLERLE GELEN BAŞLANGIÇ

“Ağabeyim ve arkadaşlarının gençlik yıllarında fotoğrafa merakları vardı. Fotoğraflar çekip evde filmleri banyo ediyor, siyah beyaz kart baskılar yapıyorlardı. Onlar 20’li yaşlarda ben ise 17-18 yaşındaydım. Fotoğraf onların sayesinde hayatıma girdi. Ben de fotoğraf çekmeye başladım. Kendimi geliştirmek için fotoğraf kursuna gittim. Kursun ardından fotoğrafa ilgim daha da arttı. Kocaeli’nde yaşıyordum, yaşadığım kentin yanı sıra yakın illere özellikle de İstanbul’a yalnızca fotoğraf çekmek için seyahatler gerçekleştiriyordum. Fotoğraf hayatımda yerini koruyordu. Bir arkadaşım Antalya’da iş buldu ve çalışmaya başladı. 1997 yılıydı, beni tatile evine çağırdı. O tatil benim hayatımı değiştirdi. Birlikte güzel zamanlar geçirdik. Antalya’yı çok sevdim ve ‘iş bulursam bu kentte yaşarım’ diye düşündüm. Elime Hürriyet Gazetesi aldım ve iş ilanlarına bakmaya başladım. Yerel bir gazete için iş ilanı gördüm. Akdeniz Atılım Gazetesi’nden içeri girdim. Haber Müdürü Deniz Akgün’le konuştuk. Benden fotoğraflar çekmemi istediler. Çektim ve o gün bende ne gördüler, nasıl oldu bilmiyorum aynı gün sözleşme imzalayarak gazetecilik mesleğinin startı verildi hayatımda. Tesadüflerle gelen başlangıç. Kısaca kader herhalde. Tatile Antalya’ya gitmesem, o gün Hürriyet’te iş ilanına bakmasam, o ilanı görmesem, bugün belki bu mesleği yapmıyordum. Başarılı işlerle geçen Akdeniz Atılım’daki bir yılın ardından Milliyet Gazetesi’nden çağırdılar. Milliyet Gazetesi’nde çalışmaya başladım. Çok farklı yelpazede çok farklı haberleri takip ederek meslekte yoğruldum. 2002 yılında askerliğimin ardından Kocaeli’ne yani memleketime döndüm ve o zamanki Doğan, şimdiki adı ile Demirören Haber Ajansı’nda başladım. O günden bu yana da Kocaeli ve bölgedeki birçok haberi yakından takip ediyorum.

Tatile gitti hayatı değişti

TARİHE TANIKLIK EDİYORUZ

Gazeteciliğin bana pek çok konuda paha biçilemeyecek farklı deneyimler kazandırdığını düşünüyorum. Haberlerde çektiğimiz fotoğraf ve görüntülerle tarihe tanıklık ediyoruz. Savaş gemisiyle tatbikata çıkıp, askerlerin yaşamlarına yakından tanık oluyoruz. Bir yangında itfaiyecilerle yangının seyrini yaşayıp aynı endişeyi taşıyor bazen de Türkiye’de ilk kez gerçekleşen bir ameliyatı yakından takip ediyoruz. Birçok ilklere ve heyecana gazetecilik mesleği sayesinde tanık oluyoruz. Bir ajans muhabiriyim. Haberin takibi, gazetede yayınlanması, canlı yayınlar, flaş haber ve son dakika gelişmelerini ulaştırmanın heyecanı bizler için paha biçilemez bir duygu. Çektiğimiz fotoğraflar ve görüntüler dünyada yayınlanıyor. Ajansta muhabirlik yapıyorsanız özellikle de bölgede teknoloji ile barışık olmanız gerekiyor. Fotoğraf ve görüntü programlarını kullanmalısınız. Örneğin son dönemde drone yaygınlaşmaya başladığında daha büromuza drone gelmeden bütün muhabirler ticari pilot ehliyetini almıştı bile. Çünkü bir şekilde drone’ların önümüze geleceğini tahmin ediyorduk ve öyle de oldu. Kimi zaman fotoğraf ağırlıklı kimi zaman da görüntü ağırlıklı çalışıyoruz. Tabii bir de canlı bağlantılar var. Rutin haber takibi yanı sıra özel haber peşinde yoğun bir tempoda çalışıyoruz. Kısaca hayatımı, yıllarımı adadığım mesleğimle her saati iç içe yaşıyorum. Tutkuyla yapıyorum işimi. Sonuçta bu iş sabah gidip akşam döndüğüm bir iş değil. Belki beni hayata daha çok bağlayan da bu tutku.

Tatile gitti hayatı değişti

ERGÜN AYAZ KİMDİR?

Haberin Devamı

1974’te Kocaeli’nde doğdu. 1997’de Akdeniz Atılım Gazetesi’nde mesleğe adımını attı, sağlık muhabiri olarak görev yaptı. Buradaki bir yılın ardından 1998’de Milliyet Gazetesi Antalya Bölge Müdürlüğü’nde göreve başladı. 2002’de ise Hürriyet ve Milliyet haber ajanslarının birleşmesiyle oluşan Doğan Haber Ajansı’na geçiş yaptı. 2002’de vatani görevini tamamlamasının ardından doğup büyüdüğü memleketi Kocaeli’ne döndü ve o gün bugündür Demirören Haber Ajansı’nda çalışmaya devam ediyor. Ergün Ayaz’ın aldığı ödüllerden öne çıkanlar ise şöyle:

Tatile gitti hayatı değişti

* 2005: Dündar Çiğit Gazetecilik Başarı Ödülü.
* 2007: Büyük Çerkes Sürgünü anmasını fotoğraflayıp Kafkas Federasyonu tarafından ödüllendirildi.
* 2018: 4. Geleneksel Gazetecilik Yarışması olan Erkan Nigiz Fotoğraf Yarışması’nı kazandı.
* 2018: Türkiye’nin en saygın ve prestijli fotoğraf yarışmaları arasında yer alan Türkiye Foto Muhabirleri Derneği’nin düzenlediği ‘Yılın Basın Fotoğrafları’ yarışmasında Mustafa Pekkan Özel Ödülü’nü aldı.
* 2019: Cumhuriyet tarihinde ilk kez Karadeniz, Ege ve Akdeniz’de eş zamanlı başlatılan ‘Mavi Vatan’ tatbikatında görev aldı. Bu tatbikat kapsamında Donanma Komutanlığı’na bağlı TCG.BURAK REİS(S-359) denizaltı ile yaptığı haber görevinde Fahri Denizaltıcılık Payesi verildi.

Tatile gitti hayatı değişti


Yazarın Tüm Yazıları