Son 400 metrede fotoğraf da yarışıyor

Sevgili okurlar... Gazi Mustafa Kemal Atatürk adına geçen hafta Veliefendi Hipodromu’nda düzenlenen 95. Gazi Koşusu yine muhteşem bir mücadeleye sahne oldu. ‘Burgas’ adlı yarış atıyla birinci olan jokey Ahmet Çelik, bu zaferiyle Gazi Koşusu’nu üst üste 7’nci kez kazanarak rekor da kırdı. Ve bu girişin ardından gelelim asıl konumuza yani fotoğrafa...

Haberin Devamı

Son 400 metrede fotoğraf da yarışıyor

Bu hafta sizleri, daha öncekilerde olduğu gibi 95. Gazi Koşusu’nda da fotoğraf çeken Türkiye Jokey Kulübü(TJK) fotoğrafçılarından Çağatay Kenarlı ile tanıştırmak istiyorum. Yarış atlarını, “Büyüleyici ve asiller” diyerek iki kelimede özetleyen Çağatay Kenarlı, son düzlükteki fotoğraf heyacanını ve at yarışı fotoğraflarındaki zorluğu ise “Hakem bayrağını indirdiği anda bir yarış 1.5–2 dakika sürüyor. Yarıştan gördüğünüz kareleri çektiğimiz süre ise yalnızca 7-8 saniye süren son 400 metre” diye aktarıyor. Atları, yarışları ve elbette bu köşenin olmazsa olmazı fotoğrafı konuştuğumuz Çağatay Kenarlı, bakın neler anlatıyor:

Son 400 metrede fotoğraf da yarışıyor

GAZETECİLİKLE BAŞLADI

“Trakya Üniversitesi Mekatronik Bölümü’nü kazanıp Tekirdağ’a gittiğimde henüz 17 yaşındaydım. Okulun ilk yılı Tekirdağ’da Pusula Gazetesi’nde çalışmaya başladım. Benim okuduğum bölümün gazetecilikle ilgisi yoktu, ama benim bu mesleğe ilgim vardı. Fotoğraf o şekilde girdi hayatıma. Bölgede(yerelde) gazetecilik yapıyorsanız fotoğrafı da kamerayı da haber yazmayı da bileceksiniz, ama fotoğraf benim için hep bir adım önde oldu. Henüz üniversite hayatım devam ederken Anadolu Ajansı’na başvurdum ve yurt muhabiri olarak başladım. Sonrasında ise kısa bir kameramanlık tecrübesi ardından 2008’de DHA’ya adım attım ve 2019’a kadar burada görev yaptım.

Son 400 metrede fotoğraf da yarışıyor

HAYAL ETTİĞİ İŞİ YAPIYOR

2009’da Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin ‘Gazetecilik Başarı Ödülleri’nde, İstanbul’da Basın Ekspress Yolu’nu vuran selde çektiğim görüntü ile ödül aldım. Bu beni meslekte çok motive etti. Fotoğraf üzerine de ödüller kazanıyordum bir taraftan. Mesleğimi sürdürürken kendimi fotoğrafta da geliştirmeye çabaladım. Fotoğraf hem işim hem hobimdi. İş için çeksem de iş dışındaki anlarda da elimden bırakmıyordum. Tatlı tatlı fotoğraflar çekmek beni heyecanlandırıyordu. Bir görev sırasında atlarla terapi gören çocukların haberini yaparken TJK’yı tanıdım. İstanbul’da Merter’de oturuyorum, Veliefendi Hipodromu ile evim arası 2.5 kilometre, ama o göreve kadar gitmemiştim. Hem TJK, hem atlar çok ilgimi çekti. Burada olmayı hayal ettim ve bugün burada mutlu olduğum bir işi yapıyorum.

Son 400 metrede fotoğraf da yarışıyor

ATLAR BÜYÜLEYİCİ VE ASİL

Atlar, büyüleyici ve asil hayvanlar. Mutluluk ya da hüzün... İnsanın bütün duygularını hissediyorlar, ama yarış koşan atlar bambaşka. Dışarıda gördüklerinizden çok daha heybetliler. Görmeden anlatmak zor. Onlarla olmak onların fotoğraflarını çekmek çok huzur verici. Ki yalnızca yarışlarda çekmiyoruz fotoğraflarını. Yarış dışında da onlarla çok vakit geçiriyoruz. Her yeni gün hem fotoğraf hem de atları daha iyi tanımaya çalışıyor, kendimi geliştirmeye yeni şeyler öğrenmeye çalışıyorum. Gelecekte bu alanda daha çok ödüller alıp, üniversitede fotoğraf üzerine eğitimler vermek istiyorum. Fotoğraflarımı ve yaşadıklarımı yeni nesillere aktarmak için.

Son 400 metrede fotoğraf da yarışıyor

EN ÖNEMLİ AN SON 8 SANİYE

Yarışlarda fotoğraf çekmek çok farklı. Öyle anlar oluyor ki hem atın durumu, hem jokeyin ruh hali değişebiliyor. Bunlara tanık olup ona göre fotoğraf çekiyorum. Atların, padokta gezme alanından start makinesine girdiği ana kadar farklı karelerini çekmeye çabalıyorum, ama atlar start makinesine girdiği an onlar için yarış o anda başlıyor. Makineye giren atlar koşmaya hazır, hakem bayrağını indirdiği anda bir yarış 1.5–2 dakika sürüyor. Bu yarışın süresi. Pek çok yarıştan gördüğünüz kareleri çektiğimiz süre ise yalnızca 7-8 saniyelik son 400 metre. Fotoğraf son 400’de çıkıyor. Bu sürede hem en iyi, hem en net, hem en düzgün kareyi çekmek, o anı en doğru en kusursuz şekilde yansıtabilmek sizin de yarışa konsantre olmanızı gerektiriyor. Kısaca, iki yarış arası yarım saat, bir yarış 2 dakika ama bizim için en önemli an finişe gelen 8 saniye.”

Son 400 metrede fotoğraf da yarışıyor

ÇAĞATAY KENARLI KİMDİR?

Haberin Devamı

Çağatay Kenarlı, 1985’te İstanbul’da dünyaya geldi. Eskişehir Anadolu Üniversitesi İktisat Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden mezun oldu ve 2003’te Trakya Üniversitesi’nde Mekatronik Bölümü’nde okurken gazetecilik mesleğiyle tanıştı. 2004-2006 yılları arası Anadolu Ajansı’nda Tekirdağ ve Edirne’de muhabirlik, 2006-2008 yılları arasında Flash TV’de İstanbul’da kameramanlık yaptı. 2008 yılı sonrasında mesleğini Demirören Haber Ajansı’nda sürdürdü. 2019 yılında ise Türkiye Jokey Kulübü’nde(TJK) görev yapmaya başladı. İstanbul Veliefendi Hipodromu başta olmak üzere Türkiye genelinde bulunan 9 hipodromda gerçekleştirilen at yarışları ve kupa törenlerinin fotoğraflarını çeken Çağatay Kenarlı’nın Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ‘Geleneksel Türkiye Gazetecilik Başarı Ödülleri’, Türkiye Haber Kameramanları Derneği, ‘ZOOM Ödülleri’, KKTC Telsim’in ‘Fotoğraflarla Benim Kıbrıs’ım; Kıbrıs’ta Su Ve Yaşam’ fotoğraf yarışması başta olmak üzere farklı yarışmalardan aldığı ödül, mansiyon ve sergilemeleri var.

Yazarın Tüm Yazıları