Kültür yolu ‘fotoğraf tutkunlarını’ ağırlayacak

Sevgili Hürriyet okurları... Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın geçen yıl ‘Beyoğlu Kültür Yolu’ adıyla düzenlediği bu yıl ise ‘Başkent Kültür Yolu’ rotasıyla genişleyen kültür-sanat festivalleri, tüm ülkeye yayılıyor.

Haberin Devamı

‘Türkiye Kültür Yolu Festivalleri’ adıyla eylülde Çanakkale ve Konya’da gerçekleştirilen festivaller, ekimde ise Diyarbakır, Ankara ve İstanbul’da olacak. Festivaller kapsamında tiyatrodan edebiyata, sergilerden konserlere, resimden müziğe 3 binin üzerinde kültür-sanat etkinliği ve 15 bine yakın sanatçı, sanatseverlerle buluşacak. 1-23 Ekim tarihleri arasında Ankara’da yapılacak ‘Başkent Kültür Yolu’ ise 500’den fazla etkinlikte Ankaralıları ve çevre illerdeki sanatseverleri 5 bine yakın sanatçı ile bir araya getirecek. Başta Ulus olmak üzere çevresindeki tarihi ve kültürel mekânları içine alan 5.7 kilometrelik bir güzergâh üzerindeki 70 farklı noktada gerçekleşecek festivalde, fotoğrafseverleri de birbirinden farklı sergi ve etkinlikler bekliyor. Ara Güler’in Afrodisias’ından Atatürk’ün Ankara’daki karelerine, Cumhuriyet’in Arşivi’nden Yılın Basın Fotoğrafları 2022’ye birçok fotoğraf sergisi açılacak. Ayrıca söyleşi ve renkli etkinlikler de fotoğraf tutkunlarını ağırlayacak.

Haberin Devamı

Kültür yolu ‘fotoğraf tutkunlarını’ ağırlayacak

Kültür yolu ‘fotoğraf tutkunlarını’ ağırlayacak

DEPOLARDAN GÜN IŞIĞINA

Cumhuriyet Müzesi’nde (2. TBMM Binası) açılacak olan Cumhuriyet’in Arşivi sergisinde, erken Cumhuriyet dönemine ait az bilinen fotoğraf ve belgeler gün ışığına çıkıyor. Cumhuriyet Müzesi’nin 41 yıllık tarihi boyunca arşivinde ve eser depolarında muhafaza edilmiş, Mustafa Kemal Atatürk’ün, Zübeyde Hanım ve Makbule Hanım’a gönderilmek üzere Osmanlıca/Türkçe kaleme alınmış kartpostallar, erken Cumhuriyet dönemine ait yazışmalar ve Atatürk içerikli az bilinen fotoğraflar bu sergide yer alıyor.

Kültür yolu ‘fotoğraf tutkunlarını’ ağırlayacak

Kültür yolu ‘fotoğraf tutkunlarını’ ağırlayacak

Haberin Devamı

Kültür yolu ‘fotoğraf tutkunlarını’ ağırlayacak

ATATÜRK’ÜN ANKARA’SINA TANIKLIĞA DAVET EDİYOR

Atatürk Ankara’da sergisi, Türk Tarih Kurumu’nda açılacak. Atatürk Araştırma Merkezi Başkanlığı Arşivi’ndeki fotoğraflardan hazırlanan sergi, ekim ayı boyunca her perşembe gerçekleşecek ‘Ankara Sohbetleri’ ile fotoğraf belleği üzerinden fotoğrafseverleri ve tarih meraklılarını başkentin kuruluşuna, Atatürk’ün Ankara’sına tanıklığa davet ediyor.

Kültür yolu ‘fotoğraf tutkunlarını’ ağırlayacak

ARA GÜLER’İN KEŞFETTİĞİ ANTİK KENT

Usta Foto Muhabiri Ara Güler’in ‘Afrodisias’ fotoğrafları, Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi’nde sergilenecek. Çektiği fotoğraflarla Afrodisias’ın basının ve akademisyenlerin ilgisini çekmesini sağlayan Ara Güler’in antik kente katkısı o kadar büyüktür ki ‘Ara Güler’in keşfettiği antik kent’ şeklinde anılır. Bu sergi ile ustanın Afrodisias kareleri Ankaralı fotoğrafseverlerle buluşacak.

Haberin Devamı

Kültür yolu ‘fotoğraf tutkunlarını’ ağırlayacak

ANKARA’NIN 5 ROMALISI

Roma’nın Ankyra’sı: Juliopolis Antik Kenti Kazıları ise Roma Hamamı’nda sergilenecek. Başkentin Roma döneminden kalan eserlerinin, fotoğraflarının ve bilgilendirme panolarının yer aldığı sergide özellikle ‘Ankara’nın 5 Romalısı’ denilen Ankara Kalesi, Augustus Mabedi, Roma Hamamı, Roma Tiyatrosu, Ulus’taki kazılarda ortaya çıkan Roma Yolu ve Juliopolis gibi Roma döneminin önemli merkezlerinin fotoğraflar ve tarihi bilgiler ışığında sunulacak.

Kültür yolu ‘fotoğraf tutkunlarını’ ağırlayacak

TÜRKİYE’NİN DÜNYA MİRAS ALANLARI

Türkiye’nin Dünya Miras Alanları sergisi, Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde ziyaretçilerini bekleyecek. 1972 UNESCO Dünya Doğal ve Kültürel Mirası’nın Korunması Sözleşmesi kapsamında evrensel değeri, özgünlüğü, bütünlüğü ve korunma durumu ile Türkiye’nin Dünya Mirası olarak kabul gören noktaları fotoğraflarla sunulacak. Dünya Mirası listesine kaydedilen 19 varlığımız, etkileyici fotoğraf kareleri ile anlatılacak.

Haberin Devamı

Kültür yolu ‘fotoğraf tutkunlarını’ ağırlayacak

YILIN BASIN FOTOĞRAFLARI İLK KEZ

Türkiye Foto Muhabirleri Derneği’nin Yılın Basın Fotoğrafları 2022 yarışmasının ödüllü kareleri ilk kez festival kapsamında CSO’da sergilenecek. Türk medyasının en prestijli fotoğraf ödülleri olarak kabul edilen ve 37 yıldır aralıksız düzenlenmesi ile Türkiye’nin en köklü fotoğraf organizasyonu da olan Yılın Basın Fotoğrafları, fotoğrafseverlerin ilgisini çekecek. 2021 yılında yaşanan olaylara damga vuran yaklaşık 5 bin fotoğrafın katıldığı yarışmada 6 kategoriden 24 fotoğraf ve 4 fotoğraf serisi, Türkiye Güzellikleri Fotoğraf Ödülleri’nde 7 fotoğraf ve öğrencilerinin özendirilmesi amacı ile düzenlenen Ara Güler Özendirme Ödülü’nün kazanan karesi sergide yer alacak. Başkent Kültür Yolu’nda Türkiye Foto Muhabirleri Derneği’nin 40 fotoğraftan oluşan Türkiye Güzellikleri Sergisi de Ankaralıların ilgisine sunulacak.

Haberin Devamı

Kültür yolu ‘fotoğraf tutkunlarını’ ağırlayacak

FOTOĞRAF ÜZERİNE SÖYLEŞİ: ‘HABER FOTOĞRAFININ ETKİSİ’

Başkent Kültür Yolu etkinlikleri kapsamında benim moderatörlüğümde bir de fotoğraf söyleşisi gerçekleştirilecek. 20 Ekim’de CSO Mavi Salon’da saat 15.00’te, Türkiye’nin basın fotoğrafçılığı ve gazetecilik alanındaki uluslararası markası Coşkun Aral ve dünyada bugün başarıları ile adından en çok söz ettiren isimlerin en başında gelen Yılın Basın Fotoğrafı 2022 ödülünün de sahibi Reuters Foto Muhabiri Ümit Bektaş’la fotoğrafın geldiği noktayı ve haber fotoğrafının etkisini konuşacağız. Günümüz dünyasının ortak dili olan fotoğraf, iletişimin en güçlü aracı. İnkar edilemez bir kanıt. Her gün farklı platformlardan yüz milyonları aşan paylaşımı ile bugün dünyada üretimi yapılan en büyük ürün olan fotoğrafı gelecekte ne bekliyor. Fotoğraf bombardımanı altında ‘Haber fotoğrafı nasıl ayakta kalıyor?’ ‘Haber fotoğrafının gücü ve etkisi nereden geliyor?’ ‘Sanat fotoğrafı ve basın fotoğrafı kulvarında dünya nereye gidiyor?’ Bu soruları Coşkun Aral ve Ümit Bektaş’la konuşacağız.

Yazarın Tüm Yazıları