AFSAD’ın emekçisi

Sevgili Hürriyet okurları... Ankara Fotoğraf Sanatçıları Derneği (AFSAD) geçtiğimiz günlerde yaptığı olağanüstü genel kurulla yönetim değişikliğine giderken, Cengiz Oğuz Gümrükcü başkanlığındaki yeni yönetim kurulu görevi devraldı.

Haberin Devamı

AFSAD’ın emekçisi

Uzun yıllar Dışişleri Bakanlığı’nda protokol fotoğrafçısı olarak çalışan Gümrükcü, 1990 yılında kapısından girdiği ve birçok farklı görevde bulunduğu AFSAD’da başkanlık koltuğuna oturdu. Uzun yıllardır yakından tanıdığım mesleki tecrübesine, fikrine, bakış açısına değer verdiğim ağabeylerimden olan Cengiz Oğuz Gümrükcü ile başkanı olduğum Türkiye Foto Muhabirleri Derneği’nin yönetim kurulunda da 2017 yılından bu yana birlikte çalışıyoruz. Gümrükcü fotoğrafı, AFSAD’ı ve hedeflerini anlattı...

FOTOĞRAFI HAYATININ MERKEZİNE KOYDU

“İlk karanlık odaya girişim ortaokul yıllarında Bursa’da bir ağabeyimizin fotoğraf stüdyosunda oldu. Daha sonraki yıllarda da fotoğraftan kopmadım. Ama ben fotoğrafın ciddi bir şekilde adım atma tarihi olarak 1988 yılını sayıyorum. Çünkü o tarih benim fotoğrafı hayatımın merkezine koyduğum yıldı. Fotoğrafa, 1988 yılında Ankara Üniversitesi’nde Atilla Cangır’ın karanlık odasına girerek başladım. 1990 yılında AFSAD’da temel eğitimleri seminerleri aldım, 1993 yılında üye oldum. O tarihlerden bu yana AFSAD çatısı altında farklı görevlerde yer aldım. Hatta 1998 yılında başkanlık yapmıştım. Bu ikinci kez başkanlığım. 1996 yılından bu yana fotoğraf eğitimleri veriyorum. Temel fotoğraf eğitimi yanı sıra protokol fotoğrafçılığı, belgesel fotoğraf ve foto röportaj ile kurgu fotoğraf eğitimleri veriyorum. Bunlardan en zoru ve en keyiflisi çocuklarla yaptığımız fotoğraf eğitimleri, çünkü fotoğraf sayesinde küçük yaşta farklı bakış açısı kazandırmak değerli diye düşünüyorum.”

Haberin Devamı

AFSAD’ın emekçisi

8 DIŞİŞLERİ BAKANI İLE ÇALIŞTIM

“1997 yılından 2016 yılına kadar Dışişleri Bakanlığı’nda protokol fotoğrafçısı olarak görev yaptım. Birlikte görev yaptığım ilk Dışişleri Bakanı İsmail Cem’di. Cem’den bugün halen görevde olan Mevlüt Çavuşoğlu’na kadar 8 Dışişleri Bakanı ile çalıştım. Yurt içi ve yurt dışı gezilerinde onlara refakat ederek fotoğraflarını çektim. Protokol fotoğrafçılığı başlı başına ayrı bir söyleşi konusu. Çok fazla dikkat edilmesi gereken hassas noktası var ki; özellikle de diplomasinin önemli olduğu alanda, Dışişlerinde çalışıyorsanız fotoğrafların içerdiği mesajı iyi bileceksiniz. 2016 yılı sonunda emekli oldum. 2017 yılında Türkiye Foto Muhabirleri Derneği yönetimine girdim. Halen mesleki bir örgütlenme çatısı olan TFMD’de aynı şekilde görev yapıyorum. Burada eğitimlerden ve yayınlardan sorumluyum.”

Haberin Devamı

AFSAD’ın emekçisi
AFSAD’ın emekçisi
AFSAD’ın emekçisi

HEDEF 50. YILA DOĞRU BAYRAĞI İLERİ TAŞIMAK

“AFSAD bugüne kadar hizmet veren yönetimleri ile yalnızca Ankara’da değil Türkiye’de fotoğraf dünyasının gözde kurumlarından biri. Bunca yılın tecrübesini AFSAD’a aktarmak düşüncesiyle arkadaşlarımızla göreve talip olduk. Devraldığımız bayrağı 50. yılımıza giderken daha ileri taşımayı hedefliyoruz. Düzenli olarak eğitimleri, temel fotoğrafçılık ve fotoğraf sanatına giriş seminerlerini sürdüreceğiz. Yanı sıra kavramsal fotoğraf, fotoğraf ve empresyonizm, sokak fotoğrafçılığı, çağdaş belgesel fotoğraf başlıklarda atölye çalışmalarımız olacak. Bu atölyelere yenilerini de ekleyeceğiz. Yeni nesil bir çalışma planlıyoruz ki bunu Ankara’da yapacağız ama Türkiye’de bir ilk olacak. Temalı fotoğraf yürüyüşleri yapacağız. Elbette sergilerin yanı sıra pandemi sürecinde online ortamda yapılan usta söyleşilerini her ay bundan böyle yüz yüze yapacağız. Ve yeni dönemde AFSAD üyelerinin çalışmalarını NFT platformuna taşımayı hedefliyoruz. Topluluk olarak NFT’ye girerek üyelerimizin fotoğraflarının dünya platformunda görülmesine ve telifleri ile kazanç elde etmelerini amaçlıyoruz. Geleceğin NFT’de ve Metaverse’de olduğuna inanıyorum. Platform sanatın yeni pazarı.”

Haberin Devamı

AFSAD’DA YENİ DÖNEM

Geçtiğimiz günlerde yapılan olağanüstü kongre ile Cengiz Oğuz Gümrükcü başkanlığında göreve gelen AFSAD’ın yeni yönetim kurulu Ahad Berkin, Cemal Daş, Burcu Vardar, Seda Usubütün, Beyza Tokgöz, Ali Rıza Aslan, Hakan Görgün, Eren Sucuoğlu, Seda Kırılmazkol, Zeki Aydın, Damla Yedisan, Rezzan Kayadelen, Nihan Bayındır’dan oluşuyor.

AFSAD’ın emekçisi

GÜMRÜKCÜ KİMDİR?

1965 yılında Erzurum’da doğan Cengiz Oğuz Gümrükcü, 1988 yılında fotoğrafa başladı. 1993 yılında AFSAD üyesi olan Gümrükcü, 1996-97 çalışma döneminde Yönetim Kurulu üyeliği ve fotoğraf eğitmenliği, 1998’de ise derneğin başkanlığını yaptı. 1991 yılından bu yana katıldığı etkinlikler, doksanın üzerinde karma fotoğraf sergisi ve dia gösterisi bulunuyor. Birçok kişisel sergisinden ilkini 1998 yılı Mart ayında ‘Dokunuşlar’ adıyla açtı. Ulusal ve uluslararası yarışmalardan ödüller ile sergilemeler alan Gümrükcü, ulusal ve uluslararası birçok organizasyonda jüri olarak görev yaptı. Gümrükcü, freelance (serbest) olarak çeşitli dergi ve gazeteler için fotoğlar çekti. Yazı ve fotoğrafları yüze yakın dergi, sanal dergi ve gazetede yer aldı, 11 ayrı akademik çalışmada referans gösterilerek kullanıldı. 2021 Yılında Milli Eğitim Bakanlığı’nın yayımlamış olduğu ‘Haber Fotoğrafçılığı’ ders kitabında fotoğraflarıyla yer aldı. Gazi Üniversitesi’nde farklı dönemlerde misafir öğretim görevlisi olarak ‘Temel Fotoğraf’ dersleri verdi. Halen Başkent Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksek Okulu Danışma Kurulu üyesidir. ‘Fotoğraf Kitabı’ adlı kitabı 2003 Aralık ayında, ‘Fotoğrafın Kitabı’ adlı ikinci kitabı ise 2006 Mayıs ayında yayımlanan Gümrükcü, 2013’de TFSF’nin yayını olan ‘Temel Fotoğraf Bilgisi’ kitabının bir bölümünü de kaleme alan isimlerdendir. 1997 yılında Dışişleri Bakanlığı’nın ‘Resmi Fotoğrafçısı’ olarak başladığı görevinden 2016 yılı Aralık ayında emekli oldu. 2007 yılından bu yana da kaynak bir sayfa olarak değerlendirilen www.belgeselfotograf.com’un kurucusu ve editörüdür. Gümrükcü, 2017 yılından bu yana üyesi olduğu Türkiye Foto Muhabirleri Derneği’nin yönetim kurulunda yer alıyor.

Haberin Devamı

AFSAD’ın emekçisi

ANKARA FOTOĞRAF SANATÇILARI DERNEĞİ (AFSAD)

1977 yılında kurulan AFSAD, 1991 yılında Bakanlar Kurulu Kararı ile ‘Kamu Yararına Çalışan Dernek’ statüsü kazandı. Fotoğraf ve sinema sanatına ilgi duyan veya bu alanlarda düşünsel ve eleştirel çalışmalar yapanların üye olabildiği AFSAD’ın 425 üyesi var. Türkiye Fotoğraf Sanatı Federasyonu (TFSF) üyesi olan AFSAD, Ankara’da toplumsal konulardan ilham alan belgesel fotoğraf çalışmaları, sanatsal proje ve sosyal etkinlikler yapıyor. Fotoğrafın yanı sıra kısa film yapımı da derneğin faaliyetleri arasında. Dernekte amatör ve profesyonel fotoğrafçılara yönelik eğitim programları ile senaryo, kısa film, sanat tarihi, sanat felsefesi gibi konularda seminerler düzenleniyor. ‘Kontrast’ isimli bir dergi ve www.afsad.org.tr adresinden ulaşılabilen bir ‘Bülten’ çıkarıyor. AFSAD, yurt içinde ve dışında birçok önemli sergi, fotoğraf gösterisi, söyleşi düzenliyor.

Yazarın Tüm Yazıları