Reşat Kutucular

Bu yıl aynı ekip Urla'da

8 Ocak 2016
Sevgili Can,

Önceki gün Sevgili Dilek’in Ahmet Hakan’la yaptığı röportajı okuduktan sana yazmak istedim.

 

Kendimi tutuyordum aslında. Ortalık durulmaya, sessizleşmeye başlarsa o zaman ses veririm diyordum. Nefesimi saklıyordum.

 

Malum, hayatı köpük köpük yaşıyoruz. Memleketin hali ortada… Her gün bir sürü yeni olayla karşılaşıyoruz…

 

Ordan oraya savruluyoruz. Serseme dönmüş vaziyetteyiz.

 

Yazının Devamını Oku

Yine de inadına barış

29 Aralık 2015
Barış çığlıkları savaş naralarının gölgesinde kalabiliyor…

Kan gövdeyi götürürken, akan kan için gerekçeler havada uçuşurken tek yol barış diyenlere “romantik” etiketi de yapıştırılabiliyor…

 

Hatta barış talebi o kanlı mücadeleyi sekteye uğratan bir günah keçisi haline bile gelebiliyor.

 

Her ne olursa en kötü barış en muhteşem savaşınızdan iyidir ama! 

 

Zaman zaman sessizleşseler de böyle düşünenlerin, böyle hissedenlerin sayısı sanılandan fazladır diye ümit ediyoruz.

 

Yazının Devamını Oku

2016'ya dair riskler

22 Aralık 2015
Dolar 2 Kasımdaki fiyatının üzerinde… 2 Kasım’da tek parti iktidarını davul zurnayla karşılayan borsa 8 Haziran seviyesinin bile altında… Belli ki ülkedeki risk algısında bir bozulma var.

Güneydoğu’daki nereye varacağı belli olmayan olağan dışı gidişattan başlayın… Batı’daki iş ortamının sıkıntılarına gelin… Dış politikadaki yalpalamalar… Arada bir hortlayan yok Başkanlık lazım, yok faiz yüksek tartışmaları… Seçimler bitti, belirsizlik azalmadı!


Peki dışarısı nasıl? Bir de ona bakalım.


Euromoney dergisi 100den fazla büyük şirketteki ekonomist, hazineci, bankacı, risk analisti ve yatırımcıya küresel ve bölgesel bazda 2016 ile ilgili beklentilerini sormuş. Cevapların özeti şöyle:


Gelişmekte olan ülkelerle ilgili kaygılar daha çok yerel borçluluk düzeyi ve kredi kalitesindeki bozulmalarla ilgili. Dış finansman o kadar da öncelikli kaygı değil.


Yazının Devamını Oku

Seçmen baskısı olmayınca

11 Aralık 2015
Seçimler vardı.  Yandaş medyayla aynı hatta düşmeyeyim diye CHP’li yerel idarelerle ile ilgili eleştirilerde ölçülü olmaya dikkat ediyordum. 

Artık seçimler bitti. Diyeceklerim birikti. Bundan böyle daha eleştirel olabilirim.

 

Önceki hafta Alsancak’ın kazılıp kazılıp gelişigüzel kapatılmış arka sokaklarından söz etmiştim.  Değil yaya arabayla ilerlemek bile sorun.  Hele yağmurlu havada bir felaket…  Esnaf burnundan soluyor.  Dinleyen kim?

 

Yine geçenlerde Facebook’ta Karşıyaka’daki tramvay yolu çalışmaları ile ilgili şikâyetler vardı.  Bu tür aksaklıklar Cumhuriyet Meydanı ile Konak Pier arasındaki çalışmalarda da yaşanmıştı.  Açıkçası şantiye düzeni dehşet vericiydi.

 

 

 

Yazının Devamını Oku

Dipler ve tepeler

4 Aralık 2015
Borsalar insan davranışları açısından ilginç ortamlar…

 

Kazanma hırsıyla kaybetme korkusunun mücadelesi sonucu şekillenen piyasa psikolojisi hayata dair mesajlar, dersler de barındırır.

 

Örneğin ne iyilikler kalıcıdır, ne kötülükler…  Fiyatlar ergeç ortalamalara doğru geri döner.  Her düşüşün bir çıkışı vardır.  Ya da tam tersi…

 

Mesela kar çabuk, zararlar geç realize edilir.  İnsan psikolojisi böyledir.  Ümit eden bir organizmadır. 

 

Yazının Devamını Oku

Estetiği önemseyen bizdendir

26 Kasım 2015
İzmir bu ülkenin sembol kenti…  Batıya açılan penceresi diyen de var.  Kordon İzmir’in sembol caddesi…

Alın size 26 Kasım sabahı bu caddede çektiğim iki fotoğraf.   Bu fotoğrafların sizde uyandırdığı hissi merak ediyorum aslında.

 

 

a)     Ne var işte… Cafeler restoranlar…

b)    Evet, bir düzensizlik var gibi, daha iyi olabilir

c)     Vah vah… Bu ne çirkinlik, bu ne gelişigüzellik…

d)    Başka işin mi yok senin kardeşim!

Yazının Devamını Oku

Öyle bir cumartesi

22 Kasım 2015
 Sabah iyi kalktım. 9 gibi Ege TV'deydim. 

2 Dirhem 1 Çekirdek programının dördüncü sezonu başlıyordu.  Program arkadaşım Nihat Demirkol gelmişti bile.  Ancak sevgili çekirdeğimiz Burcu Atatür mazereti nedeniyle katılamayacağını bildirmişti.

 

Nihat Bey de ben de yenilenen dekoru pek benimseyemedik. Stüdyodaki inatçı birkaç sinek cabasıydı. Burcu Hanım’la kısa bir telefon bağlantısı yaptık. Elli dakika çabucak geçiverdi. 

 

Her program aklınızda bir tat bırakır. Program sonrasında da konuşulur bu. Bu programdan bende kalan tat iyiydi. Nihat Bey de aynı hissi paylaşıyordu.

 

Sonrasında kahve içmek için Alsancak’a doğru yola düştüm… Kordon, öğle saati olmasına rağmen kalabalıktı. Daha doğrusu kaotikti.

 

Yazının Devamını Oku

İçimizdeki antikapitalistler ve batık gezegenimiz

20 Kasım 2015
Önce Bill Gates, sonra Ali Koç “sisteme” dair endişelerini dile getirdi.  Zaman zaman başka iş insanlarından da benzer sesler çıkıyor.

Kapitalizmin göbeğinde çalışan iş insanlarının sistemle ilgili uyarıları değerli…  Temel güdüleri sistemi ehlileştirip sürdürülebilir kılmak bile olsa…

 

Bambaşka bir alternatif yoksa ehlisi vahşisinden iyidir diye düşünüyorum.

 

Şimdi aynaya bir bakalım. 2008 krizi birlikte tüm dünyada para muslukları sonuna kadar açıldı. Buna rağmen tatmin edici bir ekonomik büyümeye ulaşılamadı. Bu arada borçluluk dünyanın ürettiğinin üç katına yaklaştı...

 

Kısacası tablo “bu gezegen batık” diyor.    

 

Yazının Devamını Oku