O kızın orada ne işi varmış?

Caddebostan’da tecavüze uğrayan kızın haberlerine gelen yorumlar, beni sinir krizlerine soktu.

Haberin Devamı

 “O kızın orada ne işi varmış”... “O saatte ne yapıyormuş”... Sana ne, sa-na-ne! Bunlara verilen cevaplar meşrulaştıracak mı tecavüzü?

 


En çok kızdığımsa bu sorulara bir cevap verme ihtiyacı. Ne demek efendim, eğlenmeye çıkmış kız. Neden çıkmasın? O kızın en doğal hakkı değil mi? Sevgilisi de olacak tabii. Hatta o gece birinden hoşlanmış da olabilir. Ama sonra istememiştir. Bunlar da en doğal hakkı.
Biliyorum farkındayım, siz kadın evde otursun istiyorsunuz. Okuma-yazmayı öğrensin yeter. Kafasını evden dışarıya çıkarmasın. En fazla görümcesiyle görüşsün. Göğüsleri çıkmaya başladığı an, hemen evlensin, başınızı belaya sokmasın. Evlenir evlenmez çocuk yapsın, hayatı ondan ibaret olsun. Ancak o zaman kafanız rahat edecek ama o zaman da olmuyor. Kars’ta öz kardeşine tecavüz eden imam mesela. Al işte kız ne sokaktaydı, ne sevgilisi vardı, ne dolmuşa binmişti. Babası tarafından inşaatta tecavüze uğrayan o küçük kız aynı şekilde... Müge Anlı’da anlatılan hikâyeler hep senin o istediğin aile düzenini yaşayanlar değil mi? O salyalı ağzınla diyebilir misin, “Kızın da ne işi varmış orada?” diye.

 

Haberin Devamı


Suç sizde değil

 


Tecavüzü meşrulaştırmayı bırakın artık. Şu ‘erkeğin fıtratı’ yalanının arkasına sığınmayı da... Ne fıtratmış... Bir sakız etmişler bunu ağızlarına, böbürlene böbürlene söylüyorlar. Varsa öyle fıtrat, soylarının kuruması daha mantıklı bir çözüm. Bununla yaşamak yerine. Bir kendinize gelin, bastırılmış duygularınızla cevap vermeyin. Vicdanınızla okuyun şu haberleri. Hiç kullanmadığınız kalbinizi kullanın. Empatiyi tecavüzcüyle yapmak yerine, kendinizi kız yerine koyun. Suç sizde de değil. Ananızda, babanızda. Penisi yücelten o iğrenç genlerde. Kız kardeşini sana evde sadece hizmet etmesi için kullanan aile büyüklerinde. Kadının tek görevini, erkeğin işini kolaylaştırmak, cinsel ihtiyaçlarını gidermek olarak gören ve seni büyüten mahalle büyüklerinde. Erkeğin elinin kiri diye seni destekleyip, kız kardeşin eve geç geldiğinde banyoda onu hortumla döven babanda.
Bir de kadınlar şu lafları söylemiyor mu çıldırıyorum. Erkekler birbirlerinden üstün olduğunu göstermek için güç gösterisi yapar ya. Bu da sanırım ataerkilliği iliklerine kadar işlemiş kadının güç gösterisi. Ben namusluyum, ben o saatte dışarı çıkmam, benim sevgilim de olmaz, amcamın oğlu falan isterse onunla evlenirim. O yüzden, o hak etti! Ya da bastırmış olduğu ‘ben neden eğlenemiyorum’ hırsı: “Ohh madem geziyorsun, hak ettin!” Bilmiyorum, gerçekten bilmiyorum, istesem de böyle düşünen bir kadınla empati yapamıyorum çünkü.
Ama bildiğim tek bir şey var, “Onun da orada ne işi varmış!” diyen herkes potansiyel tecavüzcüdür.

Yazarın Tüm Yazıları