Özün Yeniay

Manchester halkı da trafikten şikayetçi

28 Ekim 2008
BAŞKENT Ankara gibi İngiltere’nin Manchester kenti de son dönemde trafik sorunuyla mücadele yolları arıyor. Belediye yönetimi halkı toplu taşım araçlarını kullanmaya yönlendirmeye çalışıyor. Şehirlerin hızla gelişmesi, nüfus yoğunluğunu arttırırken bir çok problemi de beraberinde getiriyor. Trafik sorunu bu zorlukların başında yer alıyor. Dünyada hızla gelişen şehirler arasında yer alan İngiltere’nin Manchester kenti bu sıralar gelişen nufüsun getirdiği trafik problemine çare arıyor.

Manchester Belediyesi, halkı toplu taşım araçlarını kullanmaya yönlendirirken, Manchester Evening Gazetesi’ne kavşaklarda yeni düzenlemeler yapacağını ve trafiğin yoğun olduğu saatlerde o bölgelerde değişikliklere gideceğini açıkladı.

"Trafik sorunu 21. yüzyılın sorunu haline geldi" diyen belediye sözcüsü Colin Sinclair sözlerini şöyle sürdürdü:

"Şehirleşme yapılırken nüfusun bu kadar büyüyeceği kimsenin aklına gelmezdi. Sadece Manchester değil dünyada bir çok kent bu sorunla baş etmeye çalışıyor. Bize düşen kolay, güvenli ve ucuz çözümler üretip bir an önce hayata geçirmek."

Beden eğitimi motive mi ediyor dersten mi çalıyor

İNGİLTERE’
nin Middlesbrough kentinde bulunan Newlands FCJ Okulu’nda sporun öğrenciyi derslerinde daha çok motive edip etmeyeceği tartışılıyor.

Öğretmenlerden bazıları beden eğitimi derslerinin öğrenciyi deşarj ettiğini ve diğer derslerine motivasyonunu arttırdığını söylüyor. Bu görüşün karşısında yer alan bazı öğretmen ve veliler ise bu tür derslerin öğrencileri yorduğunu ve böylece diğer derslere yeterince vakit ayıramadıklarını belirtiyor.

Futbol, basketbol gibi spor faaliyetlerini ders aralarında ya da okul çıkışlarında yapan öğrencilerin derslerinde daha başarılı olduklarını savunan okul öğretmenlerinden bazıları bu fikri öğrenciler arasında yaygınlaştırmayı ve velileri razı etmeye çalışıyorlar.

Yerel yönetimin dağıttığı telefona öğretmen şikayeti

TELEFON
sayılarının artması ve öğrencilerin derslere ilgisizliğinden yakınan İngiltere’nin başkenti Londra’da bulunan St. Paul okulu öğretmenleri, telefonların kütüphanelerin yerini almasından şikayetçiler.

Yerel yönetimleri seçim kampanyaları sırasında öğrencilere telefon dağıtmakla suçlayan okul öğretmenleri "Daha önce öğrencilerimiz kütüphanelerde ders çalışırlar, boş zamanlarını kitap okuyarak geçirirlerdi. Ama şimdi ders zamanı da dahil öğrenciler alıştıkları telefonlarından kafalarını kaldıramıyorlar. Derslerdeki başarıları düştüğünde veliler gelip bizleri suçlamak yerine yerel seçim zamanı kabul ettikleri telefonla uğraşsınlar."
Yazının Devamını Oku

Öğrencilere aile dersi verilecek

30 Eylül 2008
İNGİLTERE’nin başkenti Londra’da okullarda değişik eğitimler de verilecek. Aileye yönelik verilecek derslerde ailenin önemi, aile kurarken nelere dikkat edileceği gibi konularda seminerler düzenlenecek. Bu uygulamaya başlama nedenlerini West Midland gazetesine anlatan eğitim bakanlığı sözcüsü Alistair Shrimpton şunları söyledi: "Eğitimciler olarak son yıllarda boşanma oranının arttığını gözlemledik. Boşanmış ailelerin çocuklarının başarılarında azalma gözlemledik. Bundan yola çıkarak okullarda çocuklara aile dersleri vermeye karar verdik. Seminer niteliği taşıyacak derslerde çocukları sıkmadan ailenin önemini anlatacağız. Aile eğitimlerinin yanı sıra arkadaşlık ilişkileri, yeni girdikleri herhangi bir ortamda nasıl davranmaları gerektiğini de anlatacağız. Vereceğimiz derslere öğrencileri de aktif olarak dahil edeceğiz. Konuyu anlattıktan sonra ’Sizlerin bir önerisi var mı?’ diye soracağız."

Öğrenciler hızlı arabaları mektupla şikayet ettiler

İNGİLTERE’nin Manchester kentinin Withington ilçesinde bulunan Old Moat ilköğretim öğrencileri yetkililere şikayetlerini mektup yazarak dile getirdiler.

Okuldan çıktıklarında kendilerini güvende hissetmeyen öğrenciler yetkililerden sorunlarına çare bulmalarını bekliyorlar. Okul öğrencilerinden Aqeela Hussain sorunlarını Manchester Evenning Gazetesi’ne şöyle anlattı:

"Her gün okuldan çıkınca korku yaşıyoruz. Okul önünden geçen araçların hızı çok fazla. Normalde okul önünden geçen araçların hızı 20 km olması gerek. Ancak ben ve arkadaşlarım öyle olmadığını düşünüyoruz. Bazen bu yolu yarış pisti gibi kullanıyorlar. Sorunumuzu yetkililere mektup yazarak dile getirdik. Buraya sivil trafik memuru konmasını istedik. Ancak henüz yanıt alamadık. Yağmur yağdığında araçlar hız yapınca hem bizim hem de diğer yayalar açısından zor anlar yaşanıyor."

Bolton’a seyyar klinik

İNGİLTERE’
nin Bolton kenti yeni bir girişime imza atıyor. Eğer Bolton Belediye Meclisi izin verirse şehrin merkezinde bulunan otoparka seyyar klinik kurulacak.

Mecca Bingo araba parkına kurulması düşünülen küçük sağlık merkezi her gün 08.00-20.00 saatleri arasında açık olacak. Kurulacak sağlık merkezinde jinekolojiden ürolojiye kadar bir çok bölümün bulundurulması planlanıyor. Bu çerçevede her gün Sağlık Bakanlığı’na bağlı 18 doktor hizmet verecek.
Yazının Devamını Oku

Hız tutkunlarına sahte radar önlemi

9 Eylül 2008
ALMANYA’nın Hamburg kentinde bir vatandaş, hız tutkunlarına karşı ilginç bir önlem alındı. 44 yaşındaki diş doktoru Manfred Kaps, oturduğu sokakta aşırı hız yapanlara için kendince önlem aldı. Hamburger Morgenpost gazetesinin haberine göre, saatte 60 kilometre hız limiti bulunan Alten Landstrasse sokağında yaşayan Kaps, yeni bir buluşa imza attı. Hamburger Morgenpost gazetesine konuşan Manfred Kaps şunları söyledi:

Hepimiz daha güvendeyiz

"Sahte radar makinasını yapmam sadece bir buçuk saatimi aldı. Metal bir kutu, küçük metal bir çubuk işimi gördü. Biri 8 yaşında diğeri 18 aylık iki çocuğum var. Bu sahte radar sayesinde onların daha güvende olduğunu biliyorum. Bulunduğumuz sokakta hız limiti saatte 60 km, aynı zamanda yakında ilkokul ve kreş var. Ancak kimse kurala uymuyor. İcadım sayesinde hemen hemen kimse hız limitini aşmıyor. Hem kendi çocuğum hem de okuldaki çocuklar daha güvendeler benim de içim rahat."

Patika yol kavga çıkardı

İSKOÇYA’nın Başkenti Edinburgh’un Findhorn bölgesinde patika yol yüzünden vatandaşlar arasında tartışma çıktı. Bölgede yaşayan vatandaşların bir kısmı, evlerinin önüne yürüyüş yolu ve patika yol yapınca, diğer vatandaşlar hem izinsiz yapıldığı iddiasıyla, hem de daha önce kendilerine izin verilmediği gerekçesiyle tartışma çıkardı. Yerel yönetimin de dahil olduğu tartışma yargıya taşınınca, sular az da olsa duruldu. Ancak ne evlerinin önüne yol yapanlar, ne de yapılmasına karşı çıkanlar orta yolda buluşacak gibi görünmüyor.

Serberst kıyafet ile motivasyon

OKULLARIN açılmasıyla bir çok problemin yanında kıyafet konusu da sık sık gündeme geliyor. Öğrenciler okula tek tip formayla mı gitmeliler, yoksa serbest mi kalmalılar konusu İngiltere’nin Birmingham kentinde de gündemde.

Birmingham’da kentinde okulların açılmasıyla birlikte kıyafet konusu da gündeme geldi. Kent Konseyi bu öğretim yılında öğrencilerin serbest kıyafetle okula gelmesinde bir sakınca olmadığını açıkladı. Yapılan araştırmalarda okula formayla gelen öğrencilerde motivasyon eksikliği, okula gitme isteğinin azalması gibi sonuçlar çıkması üzerine serbest kıyafet uygulaması başlattı. "Bu uygulama sayesinde öğrencilerin okulda motivasyonlarının daha da artmasını bekliyoruz" diyen kent konseyi sözcüsü bu uygulamayla öğrencilerin öğle tatillerinde de daha rahat edeceklerini umduklarını Birmingham Post gazetesine açıkladı.
Yazının Devamını Oku

Nothing Hill Festivali 43 yıldır rengarenk

2 Eylül 2008
LONDRA’da her yıl düzenli olarak yapılan Avrupa’nın en büyük ve en canlı sokak festivali Notting Hill Karnavalı, Londra sokaklarını renk cümbüşüne dönüştürdü. Londra’nın Notting Hill semtinde 43 yıldır gerçekleştirilen festivale ilgi bir önceki yıla göre artarak sürdü. Londra polisinin verdiği bilgiye göre, iki günlük festivale 1 milyondan fazla insan katıldı. Avrupa’nın değişik ülkelerinde yaşayan insanların da katıldığı Notting Hill Karnavalı’nda herhangi bir olay çıkmaması için Londra Polisi, Notting Hill sokaklarında geniş güvenlik önlemleri aldı.

Karnavalın geçiş güzergahında yaya ve atlı polisler güvenliği sağlamaya çalışırlarken, helikopterler ve yüksek yerlere kurulan kameralar da dikkat çekti.

Karnavalın ikinci gününde, alkolün de etkisiyle taşkınlık yapan bir gence polisler anında müdahele etti.

Notting Hill sokaklarını geleneksel dansları, müzikleri ve giysileriyle süsleyen Afrikalı göçmenler, Londra’nın çok kültürlü yapısını yansıtıyorlar. Karnavalın, Londra ekonomisine 100 milyon sterlin civarında katkı sağladığı belirtiliyor.

Kenti yeşillendirme projesi yapıyorlar

DÜNYA’nın bir çok yerinde yeşil alanlar yok olurken İngiltere’nin başkenti Londra’ya bağlı Kingston ilçesinde şu sıralar yeşillendirme çalışmaları hız kazandı.

Kingston’daki okulların öğrencilerinin ev sahipliği yaptığı çalışma aynı zamanda öğrencilere yaz tatillerini değerlendirme fırsatı verdi. Kingstonfirst örgütü tarafından başlatılan çalışmaya ekoloji savaşçıları da destek verince Kingston’ın yeni çehresine kısa sürede kavuşacağı açıklandı.

Yeşillendirme çalışmalarının yanı sıra geri dönüşümle ilgili çalışmalar yapan grup müze önlerinde, alışveriş merkezlerinde yaptıkları çalışmalarla ilgili tanıtım çalışmaları da yürütüyor.

Okul kaydında sıkıntı çıktı

OKULLARIN açılmasına az bir süre kala sadece bizde değil Amerika’nın Texas eyaletinde de sıkıntılar baş gösterdi.

Çocuklarının istedikleri okullara kaydını yaptırmak isteyen veliler bir tarafta uğraş gösterirken, okullar fazla dolu olduğu için kayıt yapamayan idareciler velileri geri çevirmek zorunda kalıyorlar.

Kapasitesini yüzde 118 aşan Austin Lisesi’nde şu sıralar veliler ve idareciler ne yapacaklarını şaşırmış durumda. 150 öğrenci velisi okulun kapısında beklemede ısrarcı olurken, okul yetkilileri velilere gereken açıklamanın yapıldığını ve kendilerini daha fazla zor durumda bıramamalarını istedikelerini söyledi.
Yazının Devamını Oku

Kıskandı ölümle tehdit etti

19 Ağustos 2008
FRANSA’nın Toulouse kentinde 46 yaşındaki bisiklet yarışçısı Emmanuel Perez kız arkadaşına "Seni öldüreceğim" dediği için iki yıl hapis cezasına çarptırıldı. Toulouse’un Bonnefoy ilçesinde oturan kız arkadaşının evine giden Perez çıktığı ağır ceza mahkemesinde olayı şöyle anlattı:

"Olay günü telefonda uzun bir süre tartışmıştık. Benden ayrılmak sitediğini söyledi. Evine gittiğimde de kavgamız devam etti. Onu çok kıskanıyordum. Seni öldüreceğim dedim."

Perez’in kız arkadaşı ise olayı şöyle anlattı:

"Kıskançlıktan dolayı çok kavga ediyorduk. Sinirlerine hakim olamayan birisi. Bunun yanı sıra alkol problemi de var. Bu sebeplerden ayrılmak istedi ve beni öldürmekle tehdit etti."

Helsinki hayvanat bahçesinde önlem

KORKEASAARİ bölgesinde bulunan Helsinki hayvanat bahçesinde nesli tükenen hayvanlara karşı olağanüstü önlem alınıyor.

Avrupa’nın diğer ülkelerinde bulunan hayvanat bahçesi yetkilileriyle ortaklaşa çalışma yürüten yetkililer biyolojik açıdan çeşitliliği bulunmayan ve nesli tükenmekte olan hayvanların koruma altına alınması için çalışmalarına hız verdiler.

Son teknolojik donanıma sahip hayvanat bahçesinin eğitmeni Taru Vuori hayvanat bahçesinin temel işlevinin "Nadiren ratlanan türleri korumak ve bu konuda halkı bilinçlendirmek" olduğunu söyledi ve hayvanat bahçesinin 21 hayvan için yürüttüğü "Avrupa hayvanat bahçesi türler programına dahiliz ve yerel okullar için özel eğitim programları veriyoruz" dedi.

Londra’da da yollar yap boz

ANKARA’da da belediyelerin yol çalışmaları eleştirilere neden olurken, Londra’da da durum pek farklı görünmüyor.

İngiltere’nin başkenti Londra da bu sıralar yol çalışmaları yüzünden büyük sıkıntı çekiyor. Londra’nın en kalabalık caddelerinden biri olan Grane Road bu yıl ikinci kez kapanacak. Bozuk olması dolayısıyla nam salmış olan Grane Road’un kapalı kalması trafiğe çıkanlara zor anlar yaşatsa da çalışma bitirildikten sonra ulaşıma büyük katkı sağlaması bekleniyor.
Yazının Devamını Oku

Okula kısa etekle gelmeyin uyarısı

12 Ağustos 2008
İNGİLTERE’nin başkenti Londra’da okulların açılmasına kısa bir süre kala kız öğrencilerin okula kısa etekle gelmeleri konsunda tartışmalar başladı. Londra’nın Marlow ilçesinde bulunan en prestijli dil okullarından biri olan ’Sir William Borlase’s Grammar School’da başlatılacak olan bu uygulama öğrencilerin büyük tepkisini çekiyor. Okuldan Local London News gazetesine "Böyle bir kısıtlama getirmenin saçma olduğu ancak tehlikeden öğrencilerini korumak zorunda oldukları" yönünde bir açıklama yapıldı. Okulda öğrencisi bulunan bir veli ise gazeteye şunları söyledi:

Kız çocukları tehlikeye açık

"Kız çocukları, erkek çocuklarına oranla tehlikeye daha açıklar. Çoğu zaman da savunmasız oluyorlar. Okulun yaptığı bu uygulama her ne kadar öğrencilerin tepkisini çekse de biz veliler olarak uygulamadan memnunuz. Her saniye sokaktaki tehlike daha da artıyor. Yolda yürüken bizler bile yetişkin olarak tedirgin oluyoruz kaldı ki onlar henüz 15-16 yaşında çocuklar. Eteklerinin uzun olması onları tehlikeden korumaz belki; ama en azından yolda daha rahat yürüyebilirler."

KÜBA’YA ATA HEYKELİ

KÜBA’da geçen hafta Mustafa Kemal Atatürk’ün heykeli açıldı.

Küba’nın başkenti Havana’nın tarihi semtindeki Puerto Caddesinde, Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Büyükelçi Haydar Berk, Türkiye’nin Küba Büyükelçisi Şanıvar Kızıldeli, Havana Tarihçisi Dr. Eusebio Leal Spengler, Küba Dışişleri Bakanlığı ve Küba Halklarla Dostluk Kurumu ve Havana şehri Halk Gücü Eyalet Meclisi mensupları ile Küba’ya akredite Diplomatik Misyonlar erkanının katılımıyla gerçekleştirilen bir merasim ile, Türk Lideri Mustafa Kemal Atatürk’ün heykelinin açılışı yapıldı.

Türkiye Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı heykelin Türk ve Küba Halkları arasındaki dostluğun ve sevginin bir sembolü olacağını söyledi ve "Heykel iki ülkenin gelecekteki jenerasyonlar için bir ilham olacak" dedi.

Bu da İskoçya’nın su projesi

İSKOÇYA’da sularının kirli olmasından şikayet eden vatandaşlar bardaklarına doldurdukları suyu havaya kaldırarak kirli suyu protesto ettiler.

Bu protesto üzerine çalışmalara başlayan belediye, Findhorn ve Kinloss bölgelerindeki boruları değiştirmeye başladı. 600 bin sterlinlik proje sonucunda kısa bir süre içinde İskoçya’nın Findhorn ve Kinloss bölgelerinde temiz içme suyuna kavuşulması bekleniyor.
Yazının Devamını Oku

Toprağında ölmek yasak

29 Temmuz 2008
NORVEÇ’in Longyarbyön kasabasında iklim nedeniyle cenazelere yönelik ilginç bir uygulama hayata geçirilmiş durumda. Bu kasabada ağır şekilde hastalanma talihsizliğine uğrayanlar, bir uçağa bindiriliyor ve ömürlerinin son günlerini Norveç’in başka bir yerinde geçiriyorlar.

Eğer hasta uçağa yetişemez ve hastalığa ya da kazaya bu topraklarda kurban giderse işte o zaman bu topraklara gömülemiyor. Kasabanın küçük mezarlığı bundan 70 yıl önce yeni cenaze kabul etmeyi durdurmuş. Çünkü cesetlerin, soğuk nedeniyle hiç bir şekilde bozulmadığını keşfedilmiş.

Virüs tespit edilmiş

İnanması güç ama bilim adamları yakınlarda 70 yıl önce ölüp buraya gömülmüş bir ceset üzerinde yaptıkları incelemede, 1917’de çıkan bir salgınla kasaba halkının önemli bir kısmının ölümüne yol açan grip virüsünü capcanlı tespit etmişler.

Kuzeyde 78. paralel üzerindeki Longyarbyön, Norveç’in kuzey sahili ile Kuzey Kutbu arasındaki Svalbard takımadalarından birinin üzerinde bulunuyor. Bir dağın eteğindeki rüzgara korunaklı vadiye inşa edilmiş küçük ahşap evlerden oluşan kasabada yaklaşık bin 500 kişi yaşıyor. Kutup bölgesinde, Mart ile Ekim arası uzun bir tek gün gibi. Güneş hiç batmıyor. Ama hiç bir zaman da pek ısıtmıyor.

Huzurevi yok anaokulu var

Buraya 12 yıl önce yerleşen psikoterapist Kristin Grotting yerel bir gazeteye şunları söylüyor:

"Eskiden sürekli buz olan bu körfez, artık kış ortasında bile donmuyor. Çevresindeki buzullar da giderek eriyip küçülüyor. Yaklaşık on yıl önce, körfezin üzerinde kar motosikletleriyle geziyorduk ama şimdi bu mümkün değil." Küresel ısınma Kristin Grotting’i kaygılandıran tek konu değil. Emekli olduğunda ne yapacağını düşünüyor. Çünkü bu kasabada yaşlılar ve bakıma muhtaç insanlar için hiç bir olanak yok. Longyarbyön kasabasının yaşlılar için huzurevi yok ama anaokulu var.

Kuaförlerden olimpiyat imajı

ÇİN’de 8 Ağustos’ta başlayacak olimpiyatlar için hazırlıklar son sürat devam ediyor. Daha önce bu köşeden duyurduğumuz sigarayı bırakma kampanyasından sonra şimdi de çocukların değişik şekillerde kestirdiği saçları dikkat çekiyor. Çin’in kuzey batısında bulunan Qinghuangdao bölgesindeki kuaförler şu sıralar değişik saç şekilleri üreterek hem çocuklara farklı imaj yaratıyor hem de en orijinal saç şekillerini bulmak için kendileriyle yarışıyorlar. İlginç şekiller arasında olimpiyatların simgesi olan 5 halkadan çekiç atan adam figürüne kadar bir çok şey bulmak mümkün.

Berlin en çok grafiti sanatından şikayetçi

ALMANYA’nın başkenti Berlin, toplu taşıma araçlarına çizilen grafitiden şikayetçi. Şehirdeki metro, otobüs ve taksiler grafiti meraklılarının yaptıkları çizimlerle dolu. Toplu taşıma araçlarının kirlenmesinin yanı sıra bunları temizlemek için de ciddi paralar harcanıyor.

Berlin’in en büyük otobüs firmalarından BVG ve S-Bahn’ın yetkilileri grafiti meraklılarının arttığını ve 14.5 milyon Euro’yu sırf grafiti temizlemek için kullandıklarını söylediler.
Yazının Devamını Oku

Aşk geri döndü sokaklar şenlendi

22 Temmuz 2008
DÜNYADA’nın çeşitli yerlerinde festivallerin ardı arkası kesilmiyor. Geçtiğimiz hafta Almanaya’nın Dortmund kentinde en büyük açık hava tekno partisi düzenlendi. 1989’dan beri en büyük açık hava partisi olarak düzenlenen şenlikte milyonlarca Alman vatandaşı ünlü DJ Paul van Dyke’ın çaldığı tekno parçalarla coştu.

Bu sene ’Aşk geri döndü’ konseptiyle düzenlenen parti, Dortmund sokaklarını renklendi. Binlerce kadın ve erkek DJ’lerin çaldığı müzik eşliğinde kendinden geçti. Şenlik 2004 ve 2005’te finansal problemler yüzünden iptal edilmişti. Alman işadamı Rainer Schaller daha fazla sponsor bularak ve elektronik müzik çeşitliliğini artırarak partiyi canlandırdı. Bu seneki şenlik, aralarında Paul van Dyk ve Westbam gibi isimlerin de olduğu, dünya çapında üne sahip olan DJ’lerin katılımıyla gerçekleşti.

Beş yılda 98 kez alkol testi yapıldı

ALMANYA’nın Munich kentinde bir sürücü yaklaşık 5 yıldır trafikte traji komik olaylara maruz kalıyor. Munich Daily Gazetesi’nin haberine göre 53 yaşındaki Bernhard Frank beş yıldır her iki haftada bir alkol testine maruz kalıyor. Bernhard Frank’in gazeteye yaptığı açıklama şöyle:

Alkol çıkarsa bira ısmarlayacağım

"Beş yıldır 150 kez polis tarafından arabam çevrildi. 98 kez alkol testi yaptılar ama her seferinde sonuç temiz çıktı. İki kez daha yakalanırsam ve bu sefer alkollü olursam beni yakalayan polislere bir kasa bira alacağım. Olay sadece bununla da bitmiyor. Bir gün yolda motorsikletimle seyir halindeyken bir bayan sürücü tarafından sıkıştırıldım. Hatta o bayanın aynaları kapalıydı ve hatalı süren kendisiydi ancak beni polislere şikayet etmiş. O gün polisler suçlu olduğumu düşündüler ve beş ay süreyle ehliyetime el koydular. Daha sonra çıktığım mahkeme suçsuz olduğuma karar verdi ve ehliyetime kavuştum."

Asit konteynırı sokakta unutuldu

İNGİLTERE’nin başkenti Londra’da sokak ortasında asit konteynırı unutuldu. Middlesbrough itfayesi Lorne Sokağı’nda unutulan konteynırı sabaha karşı saat 06.00’da buldu ve Hartlrpool’daki çevre yetkililerini konteynırı kaldırmaları için bilgilendirdi. Çevre örgütünden Local London News’e yapılan açıklama ise şöyle:

"Çevre halkının telaş yapmasına gerek yok. Kahve makinalarının temizlenmesinde kullanılan bir asittir. Yapılan ihmalkarlıktan dolayı gerekli yerlere cezalar kesilmiştir."

Frangoulis-Meyra düeti Ankara’da

NEO-klasik müziğin sevilen yorumu, dünyaca ünlü genç tenor Mario Frangoulis, konuk sanatçı Türkiye’nin başarılı sopranolarından Meyra ile Bilkent Senfoni Orkestrası eşliğinde 29 Ağustos’ta Ankara-Bilkent Odeon’da müzikseverlerin karşısına çıkacak.

Operaya kattığı Akdeniz ezgileriyle geniş bir hayran kitlesine sahip olan ve Pavarotti’nin tahtına en yakın aday olarak gösterilen Yunan tenor Mario Frangoulis, çok özel bir konser serisi için Türkiye’de olacak. Londra-Liberty Stadium’da Elton John ile gerçekleştirdiği düeti oldukça ses getiren Frangoulis, "Sometimes I Dream" ve "Vincero Perdero" adlı parçalarıyla da dünya müzik listelerinde birçok kez birinci oldu ve albümü en çok satanlar arasında yer aldı. "Mario sings Mario-Passione" adlı son albümüyle de beğeni toplayan Frangoulis’in "The Greatest Reward" adlı parça için Celine Dion’la yaptığı düeti de müzik piyasasının dikkatini çekmeyi başardı.

İTÜ Konservatuvarı Türk Müziği Bölümü’nde sekiz yıl eğitim aldıktan sonra beş yıl da Amerika’da opera eğitimi alan Meyra, Mario Frangoulis’e konserde konuk sanatçısı olarak eşlik edecek. Türkiye’nin neo-klasik sanatçısı olma yolunda ilerleyen Meyra, 2005 yılında çıkardığı "Başka Bir Kadın" adlı albümüyle de tanınıyor.

Doğu ve batı melodilerinin dünyaca ünlü genç tenor Mario Frangoulis’in ve Meyra’nın yorumuyla buluşacağı, Bilkent Senfoni Orkestrası’nın 45 kişilik ekibi ile katılacağı konser Ankara’dan önce 26 Ağustos’ta da İstanbul-Kuruçeşme Arena’da gerçekleştirilecek.
Yazının Devamını Oku