Cumhur ittifakında sucuk pastırma çatlağı

Türkiye’de, “en iyi ürünü biz üretiriz” iddiası nedeniyle komşusuyla çekişmeli olmayan il yok gibidir.

Haberin Devamı

Bu da en çok “sucuk, pastırma, baklava” konusunda yaşanır. Her yıl, birkaç ilin ileri gelenlerinin de dahil olduğu tatlı çekişme, bu kez Cumhur İttifakı’nın siyasileri arasında yaşandı.

Sosyal medya üzerinden alevlenen tartışma, Afyonkarahisar Sandıklı’nın AK Partili Belediye Başkanı Mustafa Çöl’ün paylaşımıyla başladı. Çöl’ün, “Kayseri, Afyon sucuğunun anca getir götürünü yapar” deyince, Kayserilileri ayağa kaldırdı.   

MHP Kayseri Milletvekili Baki Ersoy’un, verdiği yanıt, ittifak ortaklarını karşı karşıya getiren siyasi krize dönüştü. Ersoy, Çöl’e, “Bu nasıl bir üsluptur? Bir, belediye başkanı bu şekilde mi kadim şehrimiz Kayserimizi aşağılamaya çalışır? Biz de Afyonkarahisar şehrimizle ilgili mi yazacağız? Ayıp, yazık sana” dedi.

MHP Afyonkarahisar Milletvekili Mehmet Taytak ise “Ben Kayseri Tomarza’da 4 yıl öğretmenlik yaptım, memleketim Afyonkarahisar’ın sucuğu da ülkemizin en kadim şehirlerinden Kayseri’nin sucuğu da çok güzeldir. Afyon da bizimdir, Kayseri de bizimdir. Güzellikleri paylaşarak çoğaltalım. Bize bu yakışır” paylaşımıyla orta yol bulmaya çalıştı.

Haberin Devamı

Çöl, tartışma büyüyünce geri adım atarak, “Afyon paylaşımını gençler beğenmemiş, gençlerimiz emanetçilerimiz için her şeyi yaparız. Kaldırdım gitti :)” paylaşımı yaptı. Ersoy da “Üslup bu olmalı zaten Sayın Başkan” diye karşılık verdi. İkilinin twitter üzerinden başlayan tartışması böylece tatlıya bağlandı.

Herkes biliyor ki; aktörünün “domates veya biber salçası” olduğu yeni bir tartışma her an başlayabilir. Çünkü, illerin önde gelenlerinin, yerel ürünlerinin tanıtımını yapmak ve rekabeti kızıştırmak için bunu yöntem olarak kullandıklarını düşünenler de az değil.

BEYAZ ROZET TAKİBİ

KORONAVİRÜSLE
mücadele konusunda devletin zirvesinde alınan önlemler dikkat çekici. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’la toplantı yapacak veya randevu alarak görüşecek kişilere test zorunluluğu, daha önce de birkaç kez konu yapıldı. Hatta çok sayıda test yaptıran siyasiler gündem oluşturdu.

Bu kez farklı bir takipten söz etmek istiyoruz. Öğrendik ki, Beştepe’de Cumhurbaşkanlığı katında çalışanlara “beyaz rozet” uygulaması başlatılmış.

Cumhurbaşkanı’yla günlük teması olan, servis yapan, yakından çalışan kim varsa, buna özel kalem görevlileri de dahil, yakalarında “beyaz rozet” taşıyor. Yakasına beyaz rozet takılan özel ekibin, koronavirüs kontrollerinin aralıklarla değil, sürekli olarak yapıldığı anlamına geliyor. Beştepe’de koronavirüs konusunda bir barikat kurulduğu kesin. Ancak, yurt gezilerinin Cumhurbaşkanlığı ekibini tedirgin ettiğini söyleyelim.

Haberin Devamı

CEMİL BEY’İN KULAKLARI ÇINLADI

Meclis
başkanlarının yılda bir kez, milletvekillerinin karşısına çıkıp hesap verdiği tek yer bütçe görüşmeleridir. Meclis gibi büyük bir kasabanın idaresinin yanı sıra, yasama konusunda uygulamalarla ilgili eleştiriler, Meclis başkanlarını terletir.

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, bu yılki bütçe görüşmelerinde, daha çok yasama faaliyetleriyle ilgili eleştirilere yanıt vermek zorunda kaldı. Örneğin, soru önergelerinin işleme konulmaması, CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu kararıyla ilgili tutumu, milletvekili dosyalarının dönem sonuna bırakılmaması kararları gibi eleştiriler geldi.

Şentop, siyasi deneyimiyle bu eleştirileri savuşturdu, ama aynı partinin meclis başkanlarının uygulama farklılığı nedeniyle ilginç diyaloglar yaşandı. Muhalefet, sık sık Cemil bey (Cemil Çiçek) dönemine atıf yaparak, milletvekili dosyalarının dönem sonuna bırakılması gerektiğinde ısrar edince, Şentop şunları söyledi:

Haberin Devamı

* Mustafa Şentop: Sizin bahsettiğiniz şey, Cemil Bey’in kanun teklifi bile değil, hazırlattığı bir çalışmayı gruplara gönderiyor. ‘Böyle bir kanun teklifi yapılabilir’ diyor. Orada da ‘Kesin hükümler dönem sonuna kadar Meclis’e gelmesin’ diyor. Teklif verilmemiş, Cemil Bey de vermemiş. Uygulama yok.

* Garo Paylan: Cemil Bey döneminde bazı dosyalar ertelendi. Ayrıca bütün gruplara yazı yazmış.

* Mustafa Şentop: Mustafa Şentop: Yazmış da teklif yok ortada. Sen, ‘Cemil Bey okutmadı’ diyorsun. Meclis’e verilmiş bir teklif değil.

Tartışma sonuçsuz kaldı ama adı en az on kez geçen eski başkan Cemil Çiçek’in kulakları çınlamıştır herhalde.

Yazarın Tüm Yazıları