Başkandan damlacık ölçümü

TBMM’nin yeni yasama dönemi, her gün birden fazla milletvekilinin koronavirüse yakalandığı haberleriyle devam ediyor.

Haberin Devamı

Artık milletvekillerinin büyük bölümü hastalığa yakalandığını ilan da etmiyor. Kulislere göre koronavirüse yakalanan milletvekili sayısı 50’yi geçti.

Bu nedenle TBMM Genel Kurulu’nda milletvekilleriyle oturumu yöneten başkanvekili arasında sürekli uyarı savaşı yaşanıyor. Bu konuda en titiz başkanvekili ise Süreyya Sadi Bilgiç. AK Partili başkanvekili işi o kadar ileri götürdü ki konuşma sırasında ağızdan sıçrayan parçacığın ne kadar yol kat ettiğini bile anlattı milletvekillerine. Bazı milletvekilleri tavırlarıyla Bilgiç’i çileden çıkardı. Bilgiç’ten de üst üste uyarılar geldi:

* Süreyya Sadi Bilgiç: Sayın milletvekilleri, kürsüde konuşma yapacak arkadaşların lütfen kürsüye gelene kadar mutlak surette maske takmalarını, sadece konuşma yaparken çıkarmalarını hassaten rica ediyorum...

Haberin Devamı

* Süreyya Sadi Bilgiç: Değerli arkadaşlar, maskelerinizi çıkarmayın. Biliyorsunuz, pek çok milletvekili arkadaşımız maalesef COVID-19’a yakalanmış vaziyette. Kendinizden vazgeçmiş olabilirsiniz ama arkadaşlarınızdan ve bizlerden vazgeçmeyin...

* Süreyya Sadi Bilgiç: Bakın değerli arkadaşlar, konuşan damlacıkları 7 kat daha uzağa atıyor, 7 metre daha uzağa atıyor. Sıhhatimiz için maskeyi takması gerekir, lütfen.

* Süreyya Sadi Bilgiç: Arkadaşlar, Ali Şeker Bey’in uyarılarını dikkate almanızda fayda var, kendisi doktor. Maskenizi çıkarmayın lütfen. Siz kürsüde konuşurken, stenograf arkadaşlar büyük tehdit altında, bilhassa en solda oturanlar.

* Süreyya Sadi Bilgiç: Sayın Zülfü Demirbağ, ben size “Maskenizi indirmeden bağırın” diye rica etmekten yoruldum, siz maskeyi indirmekten yorulmadınız.

Genel Kurul salonunda yasa çalışmaları sırasında, bu tür diyaloglar sürekli yaşanıyor. Milletvekillerinin, vatandaşlarının izdüşümü olduğunu kabul edersek, yoruma hiç gerek yok.

OMBUDSMANA SÖZÜ VASİYET

KORONAVİRÜS
aşısının ne zaman geleceği ve öncelikle kimlere yapılacağı tartışılırken, grip aşısı ile ilgili yaşanan sorun Meclis’e taşındı. Ancak bu sefer farklı biçimde konu edildi. Grip aşısı bulamayan CHP Konya Milletvekili Abdüllatif Şener, geçmişte AK Parti’de birlikte siyaset yaptığı arkadaşı ve Kamu Denetçiliği Kurumu (Ombudsman) Başkanı Şeref Malkoç’a sözlü “vasiyet” bıraktı.

Haberin Devamı

Bülent Sarıoğlu’nun aktardığına göre, Meclis Plan-Bütçe Komisyonu’nda grip aşısı arayışları gündeme gelirken Abdüllatif Şener şöyle dedi: “Başdenetçi Şeref Malkoç’a milletvekili olarak değil, vatandaş olarak arzımı ifade edeceğim. Ben yakalandığımda çok ağır grip geçiririm, bir hafta sürer ve gözüme falan da bulaştığı için bir hafta bir şey okuyamam. Bu nedenle her sene sürekli grip aşısı vurdururum. Bu sene dediler ki ‘Grip aşısı alamazsın. Bilmem sağlık ocağından şu olacak, şuradan rapor olacak.’ Sağlık ocağından ilgili raporu yazdırdık, kodunu eczaneye gönderdik. Aradan zaman geçti, eczaneye sordum. Dedi ki ‘Sağlık Bakanlığı’na sizin durumunuzu gönderdik, işte belli hastalıkları olmayanlara grip aşısı verilemiyormuş.’ Halbuki daha önce belli yaş üzeri kişilerin grip aşısı vurdurması gerektiği tüm tıp çevreleri tarafından da tavsiye edilirdi, kendim de o yaş grubundayım. Şimdi, Ombudsman Sayın Şeref Malkoç arkadaşım, eğer bu koronaya yakalanır da ölürsem bu Sağlık Bakanı hakkında suç duyurusunda bulunma yükümlülüğünü bir arkadaş olarak size devrediyorum, kabulünüzü arz ederim.”

Haberin Devamı

Komisyondaki milletvekilleri “Allah gecinden versin” sözleriyle Şener’i sakinleştirdi ama grip aşısı sorunu herkes tarafından kabul edildi. Şimdi Maliye Bakanlığı görevine getirilen Plan Bütçe Komisyonu Başkanı Lütfi Elvan devreye girerek, Meclis Başkanı Mustafa Şentop’tan milletvekillerine aşı temin edilmesini istedi.

Elvan’ın komisyon başkanı olarak yaptığı son görev de bu oldu.

Yazarın Tüm Yazıları