Altınpark’ta budama tepkisi

Altınpark, Ankara’da yükselen beton binaların arasında kente nefes veren nadide bir park. İçinde -özellikle ağaçlarının dallarında- bambaşka bir yaşam var.

Haberin Devamı

Göç eden kuşların mola, şehirde yaşayan kuşların da evi. Buradaki kuşlar zaman zaman ‘kuş dedektifi’ olarak da bilinen, Türkiye’nin önemli kuş gözlemcilerinden yaban hayatı uzmanı Ankaralı Emin Yoğurtçuoğlu’nun (@birddetectiveTR) objektifine de takılıyor. Daha önce de Altınpark’taki budama çalışmalarının yanlış yapıldığını ve kuşları kaçıracağına dikkat çeken Yoğurtçuoğlu, hesabından yine bir Altınpark paylaşımı yaptı ve Ankara Büyükşehir Belediyesi’ni (ABB) budama konusunda eleştirdi. İşte paylaşımları:

‘BÖYLE BUDAMA DÜNYANIN HİÇBİR YERİNDE YOK’

“Parklarda ağaç katliamı devam ediyor. Hazır Ankara’ya gelmişken Uganda öncesi bir Altınpark’a uğrayayım dedim. Gene her yer testere sesi. Niye kesiyorsunuz dedim, “Kamyonlar yoldan geçemiyor, arabalara engel oluyor” dediler. Park burası park. Araç girişinin yasak olması gerek. Eskiden değil araba, bisiklet bile yasaktı... Büyükşehir’in otoparkı olmuş. Kamyonlar, onlarca araba... Her şeylere de bir cevapları oluyor. Kanser oldu, yaya geçemedi, kamyon giremedi, köpek yuvalandı, altında sevişen insanlar oluyordu... Böyle bir kesim, böyle bir budama dünyanın hiçbir yerinde yokken bir burada var. Ne lazım? Kışlık odun mu? Ankara gibi bir yerde bu vurdumduymazlık, yılların birikiminin kayıp gitmesi ve “Kesilmesi lazımdı” deyip parkın içine edilmesi başka neyle açıklanabilir?”

Haberin Devamı

Altınpark’ta budama tepkisi

150 farklı kuş türüne ev sahipliği yapan Altınpark için daha önce Kuş Gözlem Evi kurulması da gündeme gelmişti.

Altınpark’ta budama tepkisi

Altınpark’ta budama tepkisi

 Altınpark’ta budama tepkisi

 

Haberin Devamı

PARKTA BU ARAÇLARIN İŞİ NE?

Altınpark’ta budama tepkisi

Park içindeki araçların ve kamyonların fotoğraflarını da paylaşan Emin Yoğurtçuoğlu, “Parkta bu araçların işi ne?” diye de sordu.

 

ABB’YE ‘BU KONU HAKKINDA NE DÜŞÜNÜYORSUNUZ?’ SORUSU

Yoğurtçuoğlu 16 Ekim 2013’te parkta çektiği bir kareyi de paylaşarak ABB’ye şöyle seslendi: “16 Ekim 2013’ten bir paylaşım. Çok değil, parkın 10 sene önceki hali. Şu an burada bina var. Kamyonlar, arabalar hemen yanında duruyor. Şurayı şu hale getirdiler. @ankarabbld bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Defalarca etiketlendi sayfalarınız bu durum hakkında, yeni bir şey de değil üstelik.”

Altınpark’ta budama tepkisi

Altınpark’ta budama tepkisi

 

LÜTFEN ARTIK UZMANLARI DİNLEYİN VE DURDURUN BU HATALARI

Haberin Devamı

Altınpark’taki budama tepkisine diğer sosyal medya kullanıcıları da destek verdi...

@dileksem: “Önce koca dalları ‘buduyoruz’ diye kesiyorlar sonra ağaçlar kuruyor. Bu seferde ‘ağaç kurumuş’ diye kökten kesiyorlar. Ağaçların tepelerine bakamıyorum.”

@fatmakocak22: “Daha nasıl duyurabiliriz acaba? Bu nasıl bir yanlışlar zinciri? @mansuryavas06 @ankarabbld @AnkaraValiligi Lütfen artık uzmanları dinleyin ve durdurun bu hataları.”

@StareYildiz: “Vahşet! Yeter, yetti.”

@OzlemUrhan: “Aracın rahatı için ağaca kıyım, çok zekice, söz bulamadım diyecek.”

@MesMitch: “Doğayı ve yaşlı ağaçları yok etmek, 3 kuruş park için alınan ücretle telafi edilemez. @mansuryavas06”

Haberin Devamı

@elelielif: “@mansuryavas06 @mavimasa @ankarabbld Bu yanlışa sessiz kalamazsınız. İş bilmez insanlara iş yaptırınca sonuç bu olur. Lütfen bir an önce bu yanlıştan dönün.”

@elifgibibiri_: “Mahvettiler doğayı.”

 

ERZURUMLU NAFİZ BEY APARTMANI KENT MÜZESİ OLABİLECEK Mİ

Altınpark’ta budama tepkisi

Altınpark’ta budama tepkisi

Haber Koordinatörümüz Fatih Tekeci ile ne zaman ‘biraz havamız değişsin’ dersek kendimizi hemen Ulus’ta buluyoruz. Ankara’nın kalbi Ulus ne kadar kargaşa ve koşturmacalı da olsa bize ayrı bir huzur veriyor. Ankara’nın gizli hazinesi olan ancak pek fark edilmeyen Ulus her bir köşesinde ayrı bir zenginlik barındırıyor. Bu zenginliklerinden birisi de tarihi mimari yapılar. Kimi caddede kimi sokakta öylece mahzun duruyor. Yüksek Mimar ve Restoratör Seda Özen Bilgili de (@Seda_Ozen) hesabından Ulus’ta henüz kıymeti bilinmeyen tarihi yapılardan güzel bir zincirleme yaptı.  “Ankara’nın tarihi Ulus semtinde, anıtsal banka/müze yapıları ve tarihi Meclis binalarımız ile Ankara Kalesi’nin arasında böyle çok nitelikli sivil mimari örneklerimiz bulunuyor” diyen Bilgili, fotoğraflarla birlikte durum tespitinde bulundu. Bilgili’nin paylaşımlarının altında en çok hatırlatılan bina ise Ulus’taki Erzurumlu Nafiz Bey Apartmanı oldu. @bjkerem: “Seda Hanım siz daha fazla kişiye ulaşabilirsiniz. Şu güzelliğe de dikkat çekseniz” çağrısı yaptı. Seda Özen Bilgili de bunun üzerine, “Erzurumlu Nafiz Bey Apartmanı, mimarı Arif Hikmet Koyunoğlu. Bu kıymetli insan, Kurtuluş Savaşı esnasında servetini kurtuluşumuz için harcadı ve Anadolu’ya cephane gönderdi, ordu için uçaklar satın alıp bağışladı. Bizler binasını müze yapamadık. Anısını fiziken yaşatamadık” hatırlatması yaptı. Ankara Büyükşehir Belediyesi(ABB) Kültür ve Tabiat Varlıkları Daire Başkanı Bekir Ödemiş (@odemis_bekir) ise Bilgili’ye Koruma Amaçlı İmar Planı (KİAP)süreci tamamlandıktan sonra Erzurumlu Nafiz Bey Apartmanı’nın bir müze haline getirilmesinin mümkün olabileceği yanıtını verdi. Ödemiş süreçle ilgili, “Mansur Yavaş Bey göreve başlayınca Ankara Araştırmaları Merkezi olarak kamulaştırma kararı aldık. Sahibi ile uzlaşma sağlanamadı. KAİP olmadığı için mahkeme kurum aleyhine karar verdi. Şimdi plan yapıyoruz” bilgilendirmesinde bulundu. Erzurumlu Nafiz Bey Apartmanı’nı biz de Hürriyet Ankara’da birçok kez haberlerimizle gündeme getirdik.

Haberin Devamı

Ankara Büyükşehir Belediye (ABB) Meclisi, 2019’da Erzurumlu Nafiz Bey Apartmanı’nın restore edilerek Kent Müzesi haline getirilmesi için araştırma yapılmasını kararlaştırmıştı. Ulus’ta Işıklar Caddesi ile Alataş Sokak kesişiminde yer alan Erzurumlu Nafiz Bey Apartmanı, Ankara’nın ilk kaloriferli ve asansörlü apartmanı olma özelliğine sahip. Günümüzde atıl halde duran bu yapının müze olarak kente kazandırılması hepimizin temennisi...

Yazarın Tüm Yazıları