Kutuplaşma

Gücünü sorumsuzca kullanan ve stratejik bilince sahip olmayan küresel efendiler artık kimseyi dinlemiyor...

Haberin Devamı

Kendileri çalıp kendileri söylüyor...

Müzik bitene kadar dansa devam ediliyor...

Oysa müzik çoktan bitmiş...

Farkına dahi varamıyorlar...

*

- Soğuk Savaş bittiğinde tarihin sonu geldiğine, duvarlar yıkıldığında barışın geldiğine inanan büyük kalabalıklar her gün yeni bir felaketin haberiyle uyanıyor...

Barışcıl söylemlerin yerini savaş nutuklarına bırakmasının bu kadar erken geleceği tahmin edilmiyordu...

“Primakov Doktrini” ile başlayan ve paralel olarak Şangay İşbirliği Örgütü ile devam eden süreç, milat olarak kabul ediliyordu...

*

Putin, 10 Şubat 2007 tarihinde Münih’te “NATO Güvenlik Konferansı”nda çok sert bir konuşma yapmış ve gelecekte kendilerini bekleyen olası tehlikelerden söz etmişti...

Ve demişti ki:

- Tek kutuplu dünya nedir? Bunu ne kadar süslerseniz süsleyin, netice itibarıyla tek tip durum, tek erk, tek güç merkezi, tek efendi anlamına gelir.

Haberin Devamı

- Bu durum sadece sistemin içindekiler için değil, aynı zamanda egemenliği elinde bulunduranlar için de ölümcüldür çünkü onu içeriden yıkar.

*

“Rusya olarak, bizlere birileri hep demokrasiyi öğretiyor. Fakat bize demokrasiyi öğretenler, kendileri öğrenmek istemiyor” diyen Putin, tek kutuplu dünyanın kabul edilemez ve aynı zamanda imkânsız olduğuna işaret etmiş ve nedenlerini ise şöyle açıklamıştı:

- Tekil liderliğin varlığı halinde, askeri, siyasi ve ekonomik kaynakların yetersiz kalacak olması değildir.

- Bundan daha önemlisi, model bizatihi kendisi kusurludur çünkü esası gereği modern uygarlık için ahlaki bir temel yoktur ve olamaz.

*

- Putin tek taraflı ve “çoğu kez gayri meşru olan” eylemlerin hiçbir soruna çare olmadığına dikkat çekmiş ve bu durumun yeni insanlık trajedilerine sebep olduğunu ve yeni gerilim noktaları oluşturduğuna dikkat çekmişti.

O günden bugüne baktığımızda ne savaşlar bitti ve ne de yerel ve bölgesel çatışmalar ya da terör...

“Bu çatışmalarda kaybolan ve hatta ölen insanların sayısı eskisinden daha fazla” diyen Putin:

- Çok daha fazla, çok daha fazla!

*

Putin bugün söylediklerinin tam tersini yapıyor.

- ABD ve Batılı ülkelerinin NATO’yu genişletme çabalarını ülkesi için büyük bir tehdit olarak görüyor ve çareyi de Ukrayna’ya savaş açmakta buluyor...

Haberin Devamı

- Finlandiya ve İsveç’in de NATO’ya dahil olması halinde Putin’in hangi çılgın savaş taktiklerine başvuracağını da kimse tahmin dahi edemiyor.

- ABD, NATO ve Batılı ülkelerin ise nasıl bir karşılık vereceğini de...

Kutuplaşmalardan büyük ganimetler elde edenler barışa giden yolları insanların cesetleriyle dolduruyor...

Yazarın Tüm Yazıları