Tetanoz tedavi edilemiyor

Tetanoz hastalığı oldukça ciddi etkilere sahip, tedavisi olmayan bir hastalık.

Haberin Devamı

Bu nedenle üretim yapılan yerlerede, hurdalıklarda, inşaat alanlarında beslenen kedi ve köpeklerde koruyucu olarak uygulanmasını tavsiye ediyoruz. Av ve kurtarma köpekleri de koruyucu olarak aşılanması gereken gruplar arasında. Yine vücuda herhangi bir yabancı cisim batması durumunda aşı olası riskleri ortadan kaldıracaktır. Cerrahi operasyonlar öncesinde tetanoz aşı uygulaması temel prensiplerimiz arasında yer alıyor.
*
Tetanoz farklı yollarla kolayca bulaşabilen ve tedavisi mümkün olmayan bir hastalıktır. Paslı olsun olmasın sivri cisim batması ve yaralanmalar, diğer hayvanlar tarafından ısırılma, pisipisi otunun neden olduğu yaralar, ağız boşluklarında oluşan yaralar, doğum sırasında oluşan yaralanmalar, yeni doğan yavrularda göbek kordonu hasarları tetanoza zemin hazırlayabilir. Tetanoz enfeksiyonu clostridium tetani etkeninin vejatatif formunun ya da sporlarının deri, mukoza sıyrıklarından girmesi sonucu ortaya çıkar.

Haberin Devamı

KULUKKA SÜRESİ

8-10 günlük kuluçka süresi sonrası sinir sistemi, kalp, akciğer ve tüm kasları etkiler. Vücut kaslarında sertleşme, 3. göz kapağında sarkma, kulaklar ve kuyruğun sürekli dik pozisyonu tetanoz belirtileridir. Enfekte hayvanda vücut ateşi 42 santigrat dereceye kadar çıkabilmektedir. Çeneyi kullanamama, yutkunamama, çiğneyememe, ağzı açamama tipik semptomlardır. Dışarıdan gelen ses, ışık gibi etkenlere aşırı duyarlılık da enfekte hayvanlarda görülebilir.

ÖLÜM ORANI YÜKSEk

Yaygınlığı ve yakalanma riski en yüksek hastalıkların başında gelen tetanozda ölüm oranı yüzde 95’tir. Tetanozda aşılama ile bağışıklama oranı da oldukça yüksektir.
Bir aşı bir hayat kurtarır risk almaya değer mi?
Sağlıkla kalın.

Yazarın Tüm Yazıları