Hayvanlarımız da kanser olabiliyor

Vücudumuzun herhangi bir yerinde kitle belirlemesi bizler için ne kadar endişe vericiyse kedi ve köpeklerimiz için aynısı geçerlidir.

Haberin Devamı

Kulağa rahatsız edici gelse de kanser evcil hayvanlarda da yaygın olarak görülebiliyor.
Meme tümörleri, yumurtalık ve testis tümörleri, lenf yumrularında kitle kanser işareti olabilir. Vücudun diğer yüzeylerinde de zaman zaman kistlere çıkması olasıdır.
*
Bir kitle varlığını tespit ettiğinizde yapılması gereken ilk iş veteriner hekim köntrolüne götürmektir.
Sizin pek de ciddiye almadığınız tümörler tehlikeli bir kanserin habercisi olabilir.
Şüpheli olarak kliniğimize gelen hastalarımız için ilk yapmak istediğimiz patolojik incelemedir. Kitleden küçük bir parça bazen de tamamını alarak tipinin belirlenmesi için üniversite laboratuarına göndeririz. Oradan gelen kapsamlı rapor bize izlememiz gereken yolu çizer.
*
İyi huylu bir kanser tipi ile karşı karşıya isek korkulacak bir şey yok demektir.
Yine de dikkatli olmak gerekir.
Patoloji raporu bize kanser teşhisi koymamızı söylüyorsa acil müdahale etmek en doğrusu olacaktır.
Meme kanserinde sadece kanserli meme lobunu değil sıçrama ihtimaline karşı diğerlerini de almak gerekebilir.
Jinekolojik kanserlerde rahim ve yumurtalığın tamamen alınması, erkek hayvanlarda testislerin cerrahi müdahale ile çıkarılması gerekir.
*
Kemoterapi de kanser tedavilerinde kullandığımız bir yöntemdir.
Bazı kanser türlerinde genetik yatkınlığın riski arttırdığına yönelik bilimsel çalışmalar var. Küçük ırk köpeklerde daha yaygın görüldüğü bilinmektedir. Kedilerde ise siyamların yatkın olduğuna yönelik makaleler var.
Genetik ve ırk yatkınlığının yanı sıra uzun süren hormon ilaçları tedavisi ile dişi hayvanlarda kızgınlık baskılayıcı hormon tabletlerinin kullanımı meme kanserini tetikleyici rol oynamaktadır. Yalancı gebelikler ile ovaryum kistleri meme tümörlerine yol açan hastalıklar arasında.
Doğum sonrasında yavruların kaybı nedeniyle memede süt kalması sonucu meme dokusunda kist oluşabilir.
Malign meme tümörlerinin klinik belirtileri arasında iştahsızlık, halsizlik, ağrı ve şişkinlik yer alır. Ağrılı kitle durumuna bazı vakalarda akıntı da eklenir. Onunla daha uzun yıllar bir arada olabilmek için vücudundaki değişiklikleri ihmal etmeyin.
Sağlıkla kalın...

Yazarın Tüm Yazıları