Bir kadın, bir erkek, bir köpek

Moda Sahnesi’nde sevimli bir oyun var. Adı ‘Köpek, Kadın, Erkek’. Niyetini pek güzel anlatan, kadın erkek meselelerine üçüncü gözle bakan kalburüstü bir prodüksiyon.

Haberin Devamı

Kadınla erkeğin dünyasına dışarıdan bakan göz, sevimli bir köpeğe ait. Bilindik bir hikâye. Orta yaşlı yalnız bir kadın. Çevirmenlik yaparak hayatını kazanır. Başka bir evde de yine yalnız yaşayan grafiker bir adam. Yalnız yaşayan insanların garip bir kaderi var metropollerde. İlişkiler doğru düzgün gitmemeye başladıkça yalnızlık bir kader olmaktan çıkıp mazohist bir alışkanlığa dönüşebiliyor. Bizim oyun kahramanları bir şekilde tanışırlar. Şarapları şişe şişe devirdikçe aralarındaki mesafe de azalır. Cumburlop yatağa girerler. Yolda bir köpek görmüşlerdir. Gecenin tatlı büyüsü, köpeği eve almalarını sağlar. Oyunda ilişkinin inişli çıkışlı hallerini, kent insanının sevgi ve bağ kurmaktaki tereddütlerini işte bu tatlı köpeğin gözünden izleriz. Köpek deyip geçmemek lazım. Son derece entelektüel bir hayvancık bu. Kadınla erkek arasında olup biten şeylerin aslında ne türden psikolojik dinamiklerle şekillendiğini bir güzel görmektedir. Yaşanacak şeyleri tahmin etme konusunda da pek marifetlidir. Köpeğin derdi, sıcak bir yuvada kalmak. Dolayısıyla bizimkilerin ilişkisi bozulsun istemez.

Haberin Devamı

Bir kadın, bir erkek, bir köpek

Sürprizleri olan bir oyun bu. Bakalım kadınla erkek hayal ettikleri ilişkiyi kurabilecek mi? ‘Köpek, Kadın, Erkek’ ilginç bir oyun. Metin bence ahım şahım bir metin değil. Köpeğin varlığı sıra dışı bir bakış açısı getiriyor ama olayların farklı ve şaşırtıcı bir gözle yorumlanmasını sağlamıyor. Yaşadığımız hayat hakkında birçok zeki çağrışımlar içermekle birlikte aklımızı başımızdan alacak yepyeni bir perspektif sunmuyor. Oyuncular gayet iyi. Rollerin olanakları çerçevesinde başarılı performanslar sergiliyorlar. Ama metin bu. Bu kadar. Zayıf bir yazarlık demeyelim, ama yazar bu seviyede bir hikâye akışını tercih etmiş. Sıkılınacak, beğenilmeyecek bir iş değil. Kemal Aydoğan, rejide metni aşmış. Moda Sahnesi, İstanbul’a nefes aldırdı. Çok iyi prodüksiyonlar yapıyorlar. Toplam tiyatro zekaları ve gustoları örnek teşkil ediyor. Muhteşem bir mekan yaptılar. Gurur duyuyoruz. Bu oyun dünyanın en iddalı oyunu değil. Olmak zorunda da değil. Gayet güzel vakit geçirdik. Sibel Arslan Yeşilay çok iyi bir çevirmen. Kemal çok iyi bir rejisör. ‘Köpek, Kadın, Erkek’ de gayet güzel bir oyun.

Yazarın Tüm Yazıları