K.F.C. Gıda küresel oyuncu olmak istiyor

TARIM ve gıda sektöründe AR-GE ve inovasyon (yenilikçilik) kavramları iyice ön plana çıkmaya başladı. Çünkü şu gerçeği çok iyi biliyoruz: Tarım ve gıdada “ihracatçı” olmaya mecburuz! Başka seçenek yok... İşte ancak söz konusu kavram ve uygulamalar sayesinde bunu başaracağız. “İhracat Odaklı Tarım ve Gıda Stratejileri” çerçevesinde yoluna hızla devam eden firmalarımızın sayısı da giderek artıyor. K.F.C. Gıda da bu alanda güzel bir örnek. Yönetim Kurulu Başkanı Birol Celep, firmanın küresel vizyonunu şöyle anlatıyor:

Haberin Devamı

 

İNOVATİF ÜRÜNLER
“K.F.C. Gıda küresel ölçekte, sürdürülebilir büyüme odaklı iş süreçlerini geliştirmeye devam ediyor. Bu amaçla 2012’de temellerini attığımız AR-GE ve inovasyon çalışmalarının gücünü arkamıza alarak hem çevreyi daha etkin koruma ve ekonomik kazanım sağlama hem de en pahalı varlık olan zamana karşı avantaj yaratma mecburiyetindeyiz. Bu çerçevede, 2019’da kurduğumuz AR-GE Merkezi ve Inosuit Programı kapsamında oluşturduğumuz Kurumsal İnovasyon Sistemimiz ile sektörel trendlere paralellik gösteren inovatif ürün çalışmalarına ağırlık verdik. Önümüzdeki yıllar içinde yine farklı ve sağlıklı atıştırmalıklar, yenilikçi meyve karışımları, farklı tatlara hitap eden ve pazar ihtiyaçlarını karşılayan yeni ürün projelerini sürdürmeyi planlıyoruz.”

Haberin Devamı

TOPLUMSAL DAYANIŞMA
Birol Celep, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Tabii ki bu planları gerçekleştirirken içinde yaşadığımız coğrafyanın zorlayıcı etkilerini ve risklerini de görmezden gelemeyiz. 2023 tüm ülkemiz için acıyla dolu bir sürece tanıklık ederek başladı. Yaşanan deprem felaketinin yaralarını sarmak zaman alacak. Böylesine zorlu dönemlerde ekonomik, sosyal ve iş yaşamı yönünden insani boyutta çok hassas davranmak gerektiğini düşünüyoruz. Birlik ve beraberliğin bizleri daha da kenetleyeceğine ve toplumu bu dayanışmanın gücü ile ayağa kalkabileceğine yürekten inanıyoruz. K.F.C. Gıda olarak önümüzdeki dönemde ülkemize karşı olan sorumluluğumuzun bilincinde olarak, katma değerli çalışmalarla coğrafyamızı uluslararası platformda en iyi şekilde temsil etmeye devam edeceğiz.”

***

 

Arı gibi çalışan
ziraat odası başkanı

BİLİNDİĞİ gibi çiftçinin mesleki örgütü olarak, ziraat odaları Türkiye’nin her yöresine yayılmış bir organizasyona sahip. Bu kadar geniş bir örgütlenme yapısı içinde bazı oda yönetimleri çiftçinin haklı eleştirileriyle karşı karşıya kalırken, bazı başkan ve yönetimler de icraatıyla öne çıkmayı başarıyor. Manisa’nın Kırkağaç Ziraat Odası Başkanı Emin Özarı da hani ‘ismiyle müsemma’ derler ya, o kabilden bir başkan, arı gibi çalışıyor! Emin Özarı’ya çiftçiye hangi hizmetlerde bulunduklarını sordum: “Üreticilerimize zirai ilaç, tohum ve gübre temin ederken, bir yandan da her yıl 10 milyon liralık dolaylı destek sağlıyoruz. Yüzlerce çiftçimizi, Ziraat Bankası kredileriyle hiç peşinatsız, yıldan yıla ödemeli ve 5 yıl vadeli pulluk, römork, diskaro, ilaç makinesi şeklinde zirai alet ve ekipman sahibi yapıyoruz. Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) hayvancılığı desteklemek üzere devlet destekli vermiş olduğu yemlik arpayı kamyonlarla ilçemize getirip, 100 kilo ile 1 ton aralığında köylere kadar dağıtımını yapıyoruz.”

Haberin Devamı

KIRKAĞAÇ MARKASI
“Her türlü riske rağmen, sırf üreticimiz güvenli bir şekilde ürününü satabilsin diye yılda 30 milyon liralık (2022 yılında 5 bin ton) yemlik mısırı satın alıp yem fabrikalarına pazarlıyoruz. TüvTürk ile işbirliği yaparak yılda bin 200 üyemizin traktörüne kendi köylerinde fenni muayene vizelerini yaptırıyoruz. Çiftçilerimizin yetiştirdiği zeytinyağı, zeytin, kavun, ayçiçeği, fasulye ve nohut gibi ürünlerin, Odamızın markası ile tanınmış internet sitelerinde tanıtımını ve satışını yaparak tüketicilerimizin daha sağlıklı ve güvenilir tarımsal gıdaya erişimine katkı yapıyoruz.”

ÇİFTÇİ HAK EDİYOR
“2022’de yaşanan şeker kıtlığında Türkşeker ile görüşerek, odamızda üyelerimize tonlarca şeker dağıtımı yaptık ve yapıyoruz. Makam aracını sattık ve ayrıca Ziraat Bankası’ndan kredi kullanarak Kırkağaçlı çiftçilerimize bir hizmet binası yapmak amacıyla 3 bin 200 metrekare genişliğinde arsayla bir adet vinçli kamyonet araç alımı yaptık. Odamız bünyesinde 1 ziraat mühendisi, 1 ziraat teknikeri, 2 satış temsilcisi, 2 memur ve 2 stajyer olmak üzere 8 genç arkadaşımıza iş imkanı sağlıyoruz. Yanı sıra son üç yılda soya fasulyesi, yağlık ayçiçeği ve tohumluk mısırda farklı alternatif ürün çalışması yaptık. İçinde bulunduğumuz üretim sezonunda, tıpkı buğday gibi stratejik ürün sınıfına alınan şeker üretimine destek olmak maksadıyla Kırkağaçlı çiftçilerimize sözleşmeli şeker pancarı ekimi yaptırıyoruz. Seracılık yapan üyelerimizin kış aylarında örtü altı tarımsal üretimdeki ısınma ihtiyaçlarını karşılamak üzere uygun fiyatlarla kaliteli kömür dağıtımı yapmaya devam ediyoruz.”
Yolunuz açık olsun başkan. Bunlar güzel çalışmalar. Çiftçimiz böyle yararlı hizmetleri fazlasıyla hak ediyor...

Yazarın Tüm Yazıları