Dünya Arıcılık Kongresi Türkiye’de yapıldı

GEÇTİĞİMİZ günlerde İstanbul Kongre Merkezi’nde gerçekleşen 47. Apimondia - Dünya Arıcılık Kongresi, uluslararası ve Türkiye arıcılık sektörünü bir araya getirdi.

Haberin Devamı

 

Bu önemli etkinlikte, Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği (TAB) Başkanı Ziya Şahin ile konuştum. “47. Apimondia Kongresi Rusya’nın Ufo şehrinde yapılacaktı. Ancak Ukrayna savaşının ortaya çıkmasıyla Apimondia - Dünya Arıcılar Birliği bu kongreyi Türkiye’de yapmaya karar verdi” diyerek söze başlayan Ziya Şahin, “47. Apimondia Kongresi’nin Türkiye’de yapılmasında en büyük etken, bundan önce TAB tarafından düzenlenen 45. Apimondia Kongresi’ne etkinlik tarihinde yaklaşık 13 bin 500 kişinin katılımıyla bugüne kadar görülmemiş bir ilginin olması ve organizasyonun çok başarılı bir şekilde yapılması. 134 ülkeden yaklaşık 4 bin kişinin katıldığı 47. Apimondia Kongresi ise Dünya Arıcılar Birliği tarafından düzenlendi. TAB olarak kongrenin hiçbir şekilde içeriğine müdahil olmadık. Ancak bizden destek istediler, biz de Bakanlık nezdinde gerekli görüşmeleri ve desteği sağladık” diyor.

Haberin Devamı

ARICILIKTA SÖZ SAHİBİYİZ
Bilindiği üzere, Türkiye küresel düzeyde önemli bir arıcılık ülkesi. O kadar ki hem bal üretimi hem de kovan sayısı itibarıyla dünyada Çin’den sonra ikinci sırada. Söz konusu büyük potansiyele ilişkin görüşünü paylaşan Şahin, ülkemizde 12 bin dolayında bitki taksonu bulunduğunu vurgulayarak, “Bu bitkilerin 3 bin 640’ı Türkiye’ye endemiktir. Bu sayede Anadolu coğrafyasından elde edilen arı ürünlerinin kalitesi çok yüksek ve diğer coğrafyalarda üretilen ürünlere göre en az 3 kat daha yüksek biyolojik aktivite gösterdiğini biliyoruz” ifadesinde bulunuyor.

ÇOK SAYIDA YABANCI KONUK KATILDI
Şahin, son olarak şu değerlendirmeyi yapıyor: “Kongre boyunca yerli ve yabancı konukları ağırladık. Türkiye’nin değişik bölgelerinden getirilen bal çeşitlerinden konuklara tadım yaptırdık, bilgi verdik. Kongreye, Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişci, Macaristan Tarım Bakanı Istvan Nagy, Gürcistan Çevre Koruma ve Tarım Bakan Yardımcısı Giorgi Khanishvili, Apimondia Başkanı Jeff Pettis, Tarım ve Orman Bakanlığı Arıcılık ve Kanatlı Daire Başkanı İslam Köse, Gürcistan, Almanya, Ukrayna ve Kore Arıcılar Birliği Başkanları, yerli ve yabancı akademisyenler ile çok sayıda ülkeden yetiştiriciler katıldı. Tarım Bakanımızın, kongrenin açılışına katılması, ve ‘Arıcılarımızla birlikteyiz’ mesajını vermesi bizleri oldukça memnun etti.”

Yazarın Tüm Yazıları