İrem Köker

Artık endişelenmek için daha çok nedenimiz var

14 Ekim 2013
Bu haftaya kadar belki Türkiye'deki birçok insan Kenya'nın haritada yerini bile gösteremeyecek durumdaydı.Ne var ki, Cumartesi günü başlayan ve dört gün süren silahlı baskın ve bu saldırıda bir de Türkiye kökenli Hollandalı bir kadının ölmesi Kenya'yı hızla Türkiye'nin radarına soktu.

Kenya, Türkiye'nin gündeminden girdi girmesine ama aynı hızla da çıkıverdi.

Oysa, pek derinlemesine incelenmedi, ancak bu saldırı bizi de çok yakından ilgilendiren ciddi sonuçlar doğurmaya gebe.

Öncelikle, dört gün süren rehine krizinin bilançosuna bakmak gerek:

Resmi rakamlara göre, beşi terörist, altısı asker 72 kişi hayatını kaybetti.

Kızılhaç, 61 kişinin kayıp olduğunu duyurdu. Saldırıyı gerçekleştiren El Kaide bağlantılı El Şebab, dört günlük baskında 172 rehineyi öldürdüklerini açıkladı ancak bu açıklama bağımsız bir kaynaktan halen teyit edilebilmiş değil.

GERÇEK BİLANÇO ZAMAN ALACAK


Yazının Devamını Oku

ABD'yi kapatan adam

10 Ekim 2013
Malum, ABD hükümeti bu hafta içerisinde resmen kepenk kapattı.

Bu ne anlama gelir, nasıl oldu, ne getirir, ne götürür, zaten tartışılıyor. O yüzden bu konulara pek girmeden sizleri ABD'nin kepenk kapatmasına neden olan kişiyle tanıştırmak istiyorum:


Adı Ted Cruz... 42 yaşında... Teksas Senatörü...


ABD'de 21 saatlik kürsü işgal eylemi gerçekleştirerek, Senato’nun kepenk kapamayı önleyecek yasayı oylamasını engelledi.


Yazının Devamını Oku

New York'un bu yılki yıldızı kim olacak?

26 Eylül 2013
Yine Eylül geldi... Önümüzdeki hafta dünyanın kalbi her eylül ayında olduğu gibi, yine New York'ta atacak.

Bir yanda Suriye, diğer yanda Ortadoğu genelinde yaşanan gelişmeler, Euro krizi vs derken, böyle bir gündemde dünyanın tüm önemli liderleri önümüzdeki hafta New York'ta olacak.
Çünkü, yıllık Birleşmiş Milletler Genel Kurul toplantıları başlayacak.
Program yoğun. Özellikle de 24 Eylül Salı günü... Zira o gün ABD Başkanı Obama ve Cumhurbaşkanı Gül'ün yanı sıra İran, Katar ve Fransa'nın liderleri konuşacak.
BM'nin karar organı Güvenlik Konseyi olduğundan, Genel Kurul toplantılarının da genellikle pek bir esprisi olmaz.


HER YIL BİR "YILDIZ"

Ancak istisnasız her yıl bu platformu bir vitrin olarak gören, bu fırsatı kullanmak isteyen bir dünya lideri çıkar.

Yazının Devamını Oku

İstanbul'da en erken 2032'de görüşmek üzere...

19 Eylül 2013
Tarihte ilk kez bu kadar yaklaştığımız halde Olimpiyatları kaybetmemiz hala tartışılıyor. Gözümüzü önümüzdeki maçlara diktik. Ancak kınaları mınaları bir kenara bıraktığımızda görüyoruz ki, önümüzdeki maçı kazanmamıza daha çok uzun zaman var...

2020'yi Tokyo'ya kaptırdık. Eyvallah… Şimdi ise gerçekçi olma zamanı. Ve mevcut duruma baktığımızda Olimpiyat rüyasını gerçekleştirmemizin daha çok vadesi var...


Hemen açıklayayım:


Öncelikle şunu unutmamak gerek: 2016 Olimpiyatları Brezilya’nın Rio de Janeiro kentinde düzenlenecek. Yani Amerika kıtasında.


2020 Tokyo'da...


Yazının Devamını Oku

Bu adamla birlikte savaşa girilir mi?

15 Eylül 2013
Dünyanın gündemi Suriye... Kim, ne zaman harekete geçecek, ne olacak, herkes bunu bekliyor.

Suriye'ye olası bir askeri müdahale, ABD Kongresi'nde kalkacak ellere geldi, takıldı. Savaşın sözcülüğünü, Kongre’yi ikna işini ise çok ilginç bir isim yapıyor.

O da ABD Dışişleri Bakanı John Kerry... İlginç diyorum çünkü Kerry savaşlara yabancı bir kişi değil.

Aynı şekilde, savaş söz konusu olduğunda sıkça taraf değiştirmeye de...

Biz burada Kerry’yi esasen 2004’te Başkan Bush’un karşısında yarışan Demokrat aday olarak tanımış olsak da esasen çok deneyimli bir siyasetçi.

Seçimleri kaybetti ve Senatörlüğe devam etti. Uzun yıllar Senato'nun Dış İlişkiler Komitesi'nin başkanlığını yaptı. Dışişleri Bakanlığı'na atanması ise biraz beklenmedik oldu.


OBAMA’NIN İKİNCİ TERCİHİ


Yazının Devamını Oku

Arapların gözünden pilotların kaçırılması

8 Eylül 2013
THY pilotları Murat Akpınar ve Murat Ağca'nın kaçırılmasının birinci haftası bugün doluyor.

Artık olayı biraz daha net görebilir durumdayız.

Ağca ve Akpınar, İstanbul-Beyrut seferini yapan uçağı alana indirdikten sonra otellerine giderken kaçırıldı.

İş oldukça profesyonel.

Yol kesildi ve trafik kaçırılmanın daha rahat yapılabileceği bir yere yönlendirildi.

Servis minibüsünde başkaları da olmasına karşın silahlı dört kişi, yalnızca iki pilotu almakla yetindi. Diğerlerinin kılına bile dokunmadı.

ADI DUYULMAMIŞ BİR GRUP
Kaçırılma haberinin duyulmasından kısa bir süre sonra olayı "İmam Rıza'nın Ziyaretçileri" (esasen Arapçaya daha hakim olanlar ziyaretçi yerine hacı kelimesinin daha uygun bir tercüme olduğu görüşünde) adlı bir grup üstlendi.

Bu, daha önce adı duyulmamış bir grup. Google'da arama yapıldığında sadece iki pilotun kaçırılması olayıyla ilgili linklerde adları geçiyor.

Yazının Devamını Oku

Bak seni böyle vuracağım,haberin olsun!

5 Eylül 2013
Ne zaman Türkiye'nin etrafındaki bir ülkeye askeri müdahale konuşulsa ve senaryoların içinde İncirlik geçse tüylerim diken diken olur.

Çünkü 1990 yılında Körfez Savaşı zamanı Adana'da yaşıyordum. Şehrin her yerine konulan alarm uyarı tabloları, kentin günden güne giderek boşalması, okulda yapılan tatbikatlar dün gibi aklımda...

Ve tabii tepemizden her gece vızır vızır geçen jetler... O dönem aynı odada yattığım ablamın her gece 'ya bunlar Amerikan değil, Saddam'ın uçaklarıysa ve bizi vurmaya geldilerse' diye korkutmasıyla geçen uykusuz geceler...

Kabus uzun sürmedi. Doktor olduğu için izinleri iptal edildiğinden Adana'dan ayrılamayan babamın bizi İzmir'e annemin ailesinin yanına göndermesiyle son buldu.

Aradan 20 yıldan uzun zaman geçti. Şimdi Ortadoğu bambaşka bir yer... Irak Saddam'dan 'temiz'lendi. Ama şimdi Suriye konuşuluyor.

Yazının Devamını Oku

Prestij için ne kadar para ödersiniz?

15 Ağustos 2013
Dünya basınında deyim yerindeyse yer yerinden oynuyor. Ne kadarlık ömrü kaldığı hala tartışılan gazeteler bir bir el değiştiriyor

Dünyanın en önemli gazetelerinden Financial Times'ın satılacağı söylentileri devam ediyor.


New York Times, 1993 yılında 1.1 milyar dolara aldığı Boston Globe'u 70 milyon dolara Liverpool ve beyzbol takımı Boston Red Sox'ın sahibi John W. Henry'ye sattı.


Yatırım gurusu Warren Buffet, son 1.5 yıl içinde 30'a yakın gazete satın aldı ve 344 milyon dolar harcadı. Buffet, bu alanda büyümesini sürdürme niyetinde.


Newsweek bir kez daha el değiştirdi. Yılbaşında tamamen dijital yayına geçen Newsweek'in sahibi bu kez dijital medya şirketi International Business Times oldu.


Yazının Devamını Oku