Türk edebiyatının en ‘fit’ yazarları

İstanbul Müzayede, 2004 yılından bu yana özelikle belge doküman ve kitap üzerine müzayedeler düzenliyor.

Haberin Devamı

Son yıllarda bu tür materyalin meraklılarında gözle görülür bir artış var. Batı’daki kadar olmasa da yazarların, sanatçıların, politikacıların imzalı kitapları, el yazısı mektupları ya da fotoğrafları nadirliklerine göre iyi paralara el değiştiriyor.

İstanbul Müzayede’nin 21 Ocak tarihinde saat 21.00’da online olarak gerçekleştireceği açık arttırmanın adı ‘Anılar ve İmzalar’ adını taşıyor. Sakallı Celal’den Talat Paşa’ya, Peyami Safa’dan Fikret Adil’e, Yahya Kemal’den Ece Ayhan’a, Nâzım Hikmet’ten Bülent Ecevit’e kadar Türk edebiyat ve kültür hayatının en önemli yazarlarının imzalı kitap, fotoğraf ve mektupları müzayedede yer alıyor.

Şirketin www.istanbulmuzayede.com sitesinde online katalog mevcut. Merak ettim, kimlerin imzalı kitapları var ve ne kadara satılıyor diye.

Haberin Devamı

Kataloğun ilk sırasında Rıza Tevfik’in (Bölükbaşı) imzalı fotoğrafları karşıladı beni. Türk edebiyatının ve siyasetinin en ilginç isimlerinden biri Rıza Tevfik. Felsefeye merakı yüzünden ‘Feylesof’ Rıza olarak anılsa da tıp eğitimi almış, Osmanlı döneminde milletvekilliği, eğitim bakanlığı yapmış. Şair ve yazar.

Gelelim Rıza Tevfik’in müzayededeki imzalı fotoğraflarına... Tolstoy’u andıran sakallarıyla bir 19. yüzyıl Rus yazarlarını andıran iki fotoğraf; birinde yanında Şerif Muhittin Targan bulunuyor. Üçüncüsü ise daha genç yaşlarda çekilmiş ve üstü çıplak bir fotoğraf. Bunların dışında kızı ve torununa yazdığı el yazısı mektupları da satışa sunulmuş.

Katalogda dikkatimi çeken bir diğer fotoğraf ise Necip Fazıl Kısakürek’e ait. Gençlik yıllarında yanında bir arkadaşıyla, Büyük Doğu’yu çıkarmadan önce,  plajda çekilmiş bir fotoğraf bu da. İmzalı ve ithaflı kitaplarının yanında bu fotoğrafı da satılıyor.

Türk edebiyatının en ‘fit’ yazarları

İki yazarın yarı çıplak fotoğraflarını müzayede kataloğunda görünce geçen haftalarda Zülfü Livaneli’nin yanlışlıkla Twitter hesabından paylaştığı ve sonra da “Doktoruma atacaktım” diye apar topar kaldırdığı “Göbek içeri kol dışarı” pozunu hatırladım.

Haberin Devamı

Livaneli boşuna heyecanlanmış. Meğer edebiyatımızda böyle bir gelenek varmış. Buradan yola çıkıp kim daha fit ‘challenge’ı başlar mı dersiniz edebiyat dünyasında? Rıza Tevfik bu yarışta açık ara öndedir sanırım. Çünkü kendisi boksördü aynı zamanda!

GEORGE WASHINGTON’IN İMZASI 10 MİLYON DOLAR

‘ANILAR ve İmzalar’ müzayedesinde 520 lot halinde imzalı kitap, evrak, fotoğraf ve ayrıca ilk baskı koleksiyonları bulunuyor. İstanbul Müzayede’nin sahibi Uğur Yeğin, ülkemizde imza toplayan koleksiyoncuların artmasının sevindirici olduğunu ancak Batı ile karşılaştırıldığında çok geride olduğumuzu söylüyor: “Ülkemizde imza koleksiyoncularının artması ve çeşitlenmesi sevindiricidir. Ancak Batı dünyasına kıyasla henüz çok gerideyiz. Fiyat karşılaştırmaları yapılamayacak düzeyde. Bir Charles Dickens fotoğrafına müzesinin önerdiği fiyatla Nâzım Hikmet’in hem yoldaş hem de çağdaşları olan Mayokowski ve Anna Ahmatova’nın mektupları, imzaları için biçilen değer ya da daha yakın tarihten örnek verirsek Truman Capote ile Cemal Süreya için ödenen arasındaki fark bizi dehşete düşürüyor. Mesela George Washington’un 10 milyon dolarlık imzasını bir kenara koyalım ya da Shakespeare’in 5 milyon dolarlık bilinen 6 imzasından birini, Hemingway ya da ‘Muhteşem Gatsby’ kopyası yarım milyon dolara yaklaşıyor.”

Türk edebiyatının en ‘fit’ yazarları

Haberin Devamı

Çok haklı. Bülent Ecevit’in T.S. Eliot’dan çevirdiği ‘Kokteyl Parti’ kitabının imzalı nüshası müzayedeye 500 liradan çıkıyor. Namık Kemal’in el yazısı bir mektubu ise 5 bin liradan...


TÜRKİYE’DEKİ EN PAHALI İMZALAR 

* Türkiye’de en değerli imza Gazi Mustafa Kemal Atatürk.

* Edebiyatta en değerli, dolayısıyla yüksek fiyata satılan imzalar ise Nâzım Hikmet ve Orhan Veli’ye ait olanlar. Bunları Mehmet Âkif Ersoy, Oğuz Atay, Sabahattin Ali, Tevfik Fikret, Namık Kemal, Yahya Kemal, Ahmet Haşim gibi isimler takip ediyor.

TRENDYOL ARTIK SANAT ESERİ DE SATACAK

İNTERNET üzerinden sanat eseri satışı yapan pek çok kurum var. Pandemi sürecinde sayıları daha da arttı. En son Türkiye’nin büyük e-ticaret sitelerinden Trendyol da sanat eseri satmaya başladı. Daha çok üniversiteden yeni mezun olmuş genç sanatçıların eserlerini sanat piyasasına tanıtma amacı güden Trendyol üzerinden sanatseverlere ulaştıracak. Hem yeni hem sanat kariyerlerinde belli bir olgunluğa gelmiş sanatçıların resim, baskı, gravür, fotoğraf, heykel, cam, seramik, illüstrasyon ve grafik alanlarında eserleri internet üzerinden satışa sunuluyor. Alıcıların dışında Trendyol Sanat’a dahil olup eserlerini burada satmak isteyen sanatçılar da info@artoloji.com.tr adresine mail yoluyla portfolyolarını ulaştırabilecekler.

Türk edebiyatının en ‘fit’ yazarları

Haberin Devamı

Hem sanatın yaygınlaşması, daha fazla eve girmesi, hem de zor dönemden geçen sanatçılara faydası dokunması açısından olumlu bir girişim.

Yazarın Tüm Yazıları