Sihirli Flüt’ün ödül gururu ve endişesi

Klasik müzik dünyasında ‘Sihirli Flüt’ olarak tanınan virtüözümüz Şefika Kutluer, Rusya tarafından organize edilen BraVo Uluslararası Profesyonel Müzik Ödülü’ne değer görüldü.

Haberin Devamı

Bolşoy Tiyatrosu ve JSC Rus Medya Grubu’nun işbirliği ile gerçekleştirilen ödüllerin beşincisinin töreni Bolşoy Tiyatrosu’nun tarihi sahnesinde 25 Nisan tarihinde yapılacak. Törende Şefika Kutluer’e BraVo Ödülleri’nin altın heykeli takdim edilecek ve Kutluer, Bolşoy Senfoni Orkestrası eşliğinde bir de konser verecek.

Bolşoy yetkililerinin ödüle değer görüldüğünü kendisine bildirdiklerinde yaşadığı duygu karmaşasını aylar önce konuşmuştuk Kutluer ile. Rusya’nın Ukrayna’yı işgali sonucu uluslararası alanda başlatılan yaptırım kararları ve tepkiler doğal olarak onu da etkilemişti. Rus bestecilerinin eserlerini çalmamaya, yazarlarının romanlarını basmamaya, hatta yasaklamaya kadar varan bir dizi saçma olay yaşanmıştı hatırlarsınız. Askeri, ekonomik ve siyasi ambargonun kültür dünyasına da yansıtılmasının abartılı örnekleriydi bunlar.

Sihirli Flüt’ün ödül gururu ve endişesi

Böyle bir ortamda uluslararası otoritelerce belirlenen bu ödüle değer görüldüğünü öğrendiğinde belki endişelenmiştir Şefika Kutluer. Türkiye, dengeli bir dış politika ile her iki ülkeyle ilişkileri sürdürmeyi başardı. Kültürel alanda da yapılması gereken benzer bir tutum takınmak.

Haberin Devamı

Kutluer, dünya çapında beş kıtada verdiği sayısız konser ve kaydettiği 17 albüm ile ülkemizin önde gelen sanat elçilerinden biri.

UNICEF’in iyi niyet elçisi olarak çocuklar için dünya çapında birçok etkinliğe imza atan, ‘İtalyan Devlet Nişanı’, ‘Avusturya Devleti Altın Nişanı’, ‘Kazakistan Devlet Kültür Nişanı’ ve ‘Slovakya Cumhuriyeti Altın Devlet Şeref Madalyası’ sahibi Kutluer için çoktan hak edilmiş bir ödül bu. Endişelenmeden aldığınız ödülün haklı gururunu yaşamalısınız.

GAVUR MAHALLESİ’NE BU KEZ VANDALLAR GİRDİ

SANATÇI Ahmet Güneştekin’in İzmir Kültürpark’ta devam eden ‘Gavur Mahallesi’ sergisinin açık alanda yer alan ‘Göç Yolu’ adlı bölümü kimliği belirsiz kişilerce saldırıya uğradı. Mermer bloklardan ve aralarına sıkıştırılmış valizlerden oluşan enstalasyonda mermer bloklarından bazıları devrilirken, blokların arasına sıkıştırılan valizlerden bazıları da çalınmış.

Sihirli Flüt’ün ödül gururu ve endişesi

Güneştekin Vakfı ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin işbirliğiyle açılan ve yoğun ilgi nedeniyle 7 Mayıs’a kadar uzatılan sergiyi bugüne kadar iki milyon beş yüz binin üzerinde kişi ziyaret etti.

Haberin Devamı

Daha önceki sergilerinde de benzer saldırılarla karşılaşmıştı Güneştekin.

Sanata karşı yapılan bu vandalca saldırılar asla kabul edilemez. Yapanların basit bir mala zarar verme suçlamasıyla kurtulmaması gerekir.

YARIM ASIRLIK SANAT HAFIZASI

İLK sayısı 29 Eylül 1972’de çıkmış Milliyet Sanat dergisinin. Benim dergiyle tanışmam ve ilk aboneliğim 1980’lerde lise yıllarında olmuştu. Kişisel tarihimde, kültür hayatımda yeri hep önemli ve özel oldu.

Sihirli Flüt’ün ödül gururu ve endişesi

Yayın hayatını aralıksız sürdüren Milliyet Sanat dergisinin geride bıraktığı ilk 50 yılı şimdi ‘Türkiye’nin Sanat Hafızası’ adlı kitapla ölümsüzleşti. Evrim Altuğ, Türkiye’nin yarım asırlık sanat okulunu 10’ar yıllık periyodik derlemeler halinde kaleme almış. Kitap, derginin Türkiye ve dünyayla birlikte geçirdiği biçimsel, içeriksel ve editöryal dönüşümü özetliyor. Ortak kültür tarihimizin özeti bu.

Haberin Devamı

İkinci 50 yılında da bizimle olmaya devam etmesi dileğimiz.

Yazarın Tüm Yazıları