Roman beklerken el yapımı keman geldi

2014 yılında kendini edebiyattan emekli edip roman yazmayı bıraktığını açıklamıştı Türk edebiyatının en özgün kalemlerinden İhsan Oktay Anar.

Haberin Devamı

Bedir Acar’a verdiği röportajında “Severek yaptığım, zevk aldığım şeylerden biri de roman yazmaktı. Onu da tükettim. Yedi kitap yazdım, artık yeter. Sekizincisini yazarsam, bu bir tür enflasyon demektir. Bu yüzden başka bir türe geçebilirim. Bir işi tadında bırakmak gerekir. Elbette bu benim şahsi kanaatim” demişti, son romanı ‘Galiz Kahraman’ı çıkarttığı o yıl. Daha sonra sadece edebiyattan değil, çalıştığı Ege Üniversitesi Felsefe Bölümü’nden de emekli oldu.

Roman beklerken el yapımı keman geldi

Kendisini tanımayan bir sokak röportajcısının “Evrim teorisine inanır mısınız?” şeklindeki sorusuna verdiği cevapla gündeme gelince ya da bir tanıdığının yaramaz kedisinin kahve yaparken onu rahat bırakmadığı sevimli videoyla hasret giderdi hayranları.

Haberin Devamı

En son yine bir internet sitesinde rastladım kendisine. Hayranları ondan yeni bir kitap beklerken o müzik aleti yapımına vermiş kendisini.

Romanlarında da görüldüğü gibi müzik bilgisiyle dikkat çeken ‘Uzun İhsan Efendi’, son olarak yaptığı kemanın sesini dinlerken görülüyor videoda.

“Eflatun rengi hayaller gören bir ‘suskun’un” kelimelerle değil de kendi elleriyle yaptığı kemanın sesiyle aramıza dönüşü gibiydi bu.

O kemanla Cihat Aşkın’dan bir İhsan Oktay Anar bestesi dinlemek güzel olmaz mı?

SARAMAGO İÇİN CHOPİN ÇALDI

DEVLET sanatçısı piyanist Gülsin Onay, Portekiz’de Mafra Müzik Festivali kapsamında üç konser verdi geçen hafta. Sanatçının son konseri UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’nde bulunan Mafra Sarayı Kütüphanesi’ndeydi. Onay sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımında “Mafra Belediye Başkanı, Büyükelçimiz Lale Ülker Hanım’ın ve Portekizli müzikseverlerin izlediği konserde Portekiz’in Nobel ödüllü en ünlü yazarı Saramago anısına en sevdiği besteci Chopin’in eserlerini seslendirdim. Yüzlerce yıllık kitapların arasında müziğin büyüsü ile unutulmaz bir akşam oldu. Mafra Milli Saray Kütüphanesi’ndeki eski kitapları yiyen böcekleri avlayan ve kütüphanede yaşayan yarasalar da konserimde Chopin’e eşlik etti” diye yazdı.

Roman beklerken el yapımı keman geldi

Haberin Devamı

Bir kültür mabedini andıran görkemli kütüphanedeki konserin fotoğraflarını görünce “Keşke o konserde ben de olsaydım” diyor insan. Saramago, Chopin ve Gülsin Onay... Daha ne olsun.

ARKEOLOJİ BAHÇESİ’NDE OPERA FESTİVALİ

KONSERİ dinlediğiniz atmosfer, alınan hazzı kesinlikle etkiliyor. Portekiz’e kadar gitmenize gerek yok. İstanbul’un en etkileyici mekânlarından Arkeoloji Müzeleri Bahçesi’nde yapılacak 12. Uluslararası İstanbul Opera Festivali’nin açılışı var yarın akşam. İstanbul Devlet Opera ve Balesi Orkestrası eşliğinde 15 Devlet Opera ve Balesi solist sanatçısı aynı anda sahnede olacak. Wagner, Mozart, Rossini, Gounod, C. Saint-Saëns, Messenet, Bizet, Verdi, Puccini gibi ünlü bestecilerin eserlerinden seçkin örneklerin seslendirileceği Gala Konseri’nin Orkestra Şefi Can Okan. Konser festival programı içinde 3 Temmuz Cumartesi akşamı bir kez daha izlenebilecek.

Roman beklerken el yapımı keman geldi

Haberin Devamı

Festival, 8-10-11 Temmuz (perşembe, cumartesi, pazar) akşamları klasikleşen bir festival geleneği olarak, düzenlendiği ilk günden beri sahnelenen Wolfgang Amadeus Mozart’ın ‘Saraydan Kız Kaçırma’ operası ile kapanışını yapacak. ‘Saray’dan Kız Kaçırma Operası’nın koreografisini Tan Sağtürk üstleniyor.

Festivalin biletlerini www.biletinial.com üzerinden alabilirsiniz. Normal hayata dönmek için bundan iyi fırsat olmaz.

AB’DEN KÜLTÜR SANATA BÜYÜK DESTEK

AVRUPA Birliği, Türkiye’de kültür ve sanat alanında faaliyet yürüten sivil toplum kuruluşlarını, sanatçıları, inisiyatifleri ve aktivistleri desteklemeyi hedefleyen büyük bir destek programını hayata geçiriyor. CultureCIVIC: Kültür Sanat Destek Programı’na başvurular bugün başlıyor.

Haberin Devamı

Goethe-Institut Istanbul, Anadolu Kültür, İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV), Institut Français Türkiye ve Danimarka Kültür Enstitüsü Türkiye ofisi ortaklığında, Türkiye Hollanda Büyükelçiliği işbirliğiyle gerçekleşen bir Avrupa Birliği projesi olan CultureCIVIC: Kültür Sanat Destek Programı, büyükşehirlerin ötesine uzanarak Türkiye’nin dört bir yanındaki kişi ve kurumlara ulaşmayı hedefliyor. Proje kapsamında farklı ihtiyaçlara yönelik dört ayrı hibe kategorisinde toplam 14 açık çağrı yapılarak Mart 2025’e kadar 200’ün üzerinde projeye destek verilecek.

Özellikle pandemi sürecinde en büyük darbeyi alan kültür sanat alanına can suyu olabilecek bir destek.

Haberin Devamı

Bilgi için: culture-civic.org

Yazarın Tüm Yazıları