Müzenin yeni gözdesi Mihri Müsfik

CUMHURİYETİN 100’üncü yılına armağan olarak geçen 29 Ekim’de ziyarete açılmıştı İstiklal Caddesi’ndeki Türkiye İş Bankası Resim Heykel Müzesi.

Haberin Devamı

Yaklaşık 2 bin 700 civarında eserin bulunduğu Türkiye İş Bankası Sanat Eserleri Koleksiyonu’ndan seçilen 600’e yakın eser müzenin Kurucu Küratörü Prof. Dr. Gül İrepoğlu düzenlemesiyle sergileniyor.

Osman Hamdi Bey’den Şeker Ahmet Paşa’ya, Hoca Ali Rıza’dan İbrahim Çallı’ya, Feyhaman Duran’dan Hikmet Onat’a, Şeref Akdik’ten Hasan Vecihi Bereketoğlu’na, Fahrelnissa Zeid’den, Abidin Dino’ya ve günümüz sanatçılarına kadar Türk sanatının serüvenini izlemek mümkün müzede.

Başlangıçtan günümüze çekilen bu çizgide koleksiyondaki önemli bir eksik vardı. Çağdaş resim çalışmalarını başlatan, kız öğrencilerin devam ettiği bir Güzel Sanatlar Akademisi olan İnas (Kız) Sanayi-i Nefise Mektebi’nin ilk kadın yöneticisi, pek çok kadın ressamın yetişmesini sağlayan büyük sanatçı Mihri Müşfik’ti bu eksik.

Haberin Devamı

Müzenin yeni gözdesi Mihri MüsfikMihri Müşfik

Müze yönetimi Mihri Müşfik’in 140X70 cm. ebatlarında bir otoportre tablosunu koleksiyona katarak bugünden itibaren sergilemeye başladı.

Zonaro’nun öğrencisi olmuş, Roma’daki Académie de France’ta ve Paris’te École des Beaux-Arts’da eğitim görmüş, Müzdan Arel, Güzin Duran, Nazlı Ecevit, Fahrelnissa Zeid, yeğeni Hale Asaf gibi pek çok kadın sanatçı yetiştirmiş, başta Atatürk olmak üzere pek çok portre resim yapmış, Tevfik Fikret’in 1915’teki vefatından sonra maskını alarak büstünü yapmış öncü bir sanatçı.

Müzenin yeni gözdesi oldu bu tablo, sırf onu görmek için tekrar gitmeye değer. Özel bir koleksiyondan alınan tablo ilk kez sergileniyor.

YÜZ YILLIK YOLCULUK

İSTANBUL Kültür Sanat Vakfı’nın en önemli kurulma sebeplerinden olan İstanbul Müzik Festivali’nin 52’ncisi düzenleniyor bu yıl. 21 Mayıs-12 Haziran tarihleri arasında müzikseverleri klasik müziğin yıldızlarıyla buluşturacak festivalin programı dün The Marmara Okra Restoran’da yapılan bir toplantıyla açıklandı.

Borusan Holding sponsorluğunda düzenlenen festival, İstanbul’un en özel konser mekânlarında gerçekleştirilecek 25 konserde, dünyanın dört bir yanından seçkin orkestraları ve önemli solistleri ağırlayacak.

Haberin Devamı

Müzenin yeni gözdesi Mihri MüsfikŞirin Pancaroğlu

Bu yıl Türkiye-Yunanistan nüfus mübadelesinin 100. yılı nedeniyle festivalin teması ‘Kökler’ olarak belirlenmiş. Müzik aracılığıyla bu coğrafyanın kültürel ve tarihi öykülerini müzikle dinleyeceğiz. Ayrıca Macaristan ve Hollanda ile ilişkilerin 100. yılı da bu temanın kapsamı içinde çeşitli konserlerle kutlanacak.

ÜNLÜ ORKESTRALAR VE SOLİSTLER VAR

Festivalde Budapeşte Festival Orkestrası, Festival Strings Lucerne, Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası, Tekfen Filarmoni Orkestrası, Mantova Oda Orkestrası, Franz Liszt Oda Orkestrası, Macar Ulusal Korosu, Borusan Quartet gibi önemli toplulukların yanı sıra Maria João Pires, Khatia Buniatishvili, Francesco Piemontesi, Jean-Guihen Queyras, István Várdai, Gülsin Onay, Şirin Pancaroğlu, Edgar Moreau, Kristóf Baráti, Roby Lakatos gibi solistlerin aralarında olduğu 60’ın üzerinde sanatçı izleyicilerle buluşacak.

Haberin Devamı

Müzenin yeni gözdesi Mihri Müsfik

CEM MANSUR’A ONUR ÖDÜLÜ

Program kapsamında, İstanbul Müzik Festivali’nin siparişi olan üç eser de dahil olmak üzere dört eserin dünya prömiyeri, iki eserin de Türkiye prömiyeri gerçekleştirilecek.

52. İstanbul Müzik Festivali’nin Onur Ödülü, kurduğu orkestralar ve gençlere yarattığı imkânlarla 40 yıldır klasik müzik dünyasında önemli bir rol oynayan şef Cem Mansur’a sunulacak. Yaşam Boyu Başarı Ödülü ise Amerika’nın yaşayan en büyük bestecileri arasında gösterilen Steve Reich’a verilecek.

USTALAR MÜZAYEDESİ

2024’ün müzayede sezonunu Türk resim sanatının usta isimlerinin eserlerini bir araya getirdiği ustalar müzayedesiyle açıyor Artam Antik A.Ş.

Çevrim içi olarak 18 Şubat Pazar günü gerçekleşecek 390. Müzayede, Burhan Doğançay, Nejad Melih Devrim, Erol Akyavaş, Orhan Peker, Ferruh Başağa, Adnan Çoker, İhsan Cemal Karaburçak, Mehmet Güleryüz ve Canan Tolon’un da aralarında bulunduğu sanatçıların karakteristik yapıtlarını sunuyor.

Haberin Devamı

Turan Erol’dan Bedri Rahmi Eyüboğlu’na, Orhan Peker’den Ferruh Başağa’ya, İhsan Cemal Karaburçak’tan Fikret Mualla’ya, Ömer Uluç’tan Mustafa Ata’ya değin geçmişten bugüne Türk resminin usta imzalarının özel yapıtları da satışa sunuluyor.

Müzenin yeni gözdesi Mihri Müsfik

Mehmet Güleryüz’ün 2000 tarihli ‘Oğlum Oğlum’, 1990 tarihli ‘Untitled’ ve 2006 tarihli ‘Kovboy’ tabloları ilk kez müzayedeye çıkıyor. Anadolu uygarlıklarından, Selçuklu ve Osmanlı mimarlığından esinlenerek, siyah fonlar üzerinde, dengeli ve simetrik yapıtlar ortaya koyan Adnan Çoker’in beş eseri de müzayedede yer alıyor.

Canan Tolon, Murat Morova, Kemal Önsoy, Gülay Semercioğlu, Seçkin Pirim, Alev Ebuzziya başta olmak üzere günümüzün önemli isimlerinin yapıtları da ‘güncel seçki’ adı altında satışta olacak.

Haberin Devamı

Müzayedede yer alan yapıtlar 18 Şubat tarihine kadar Maçka’daki Antik Palace’ta görülebiliyor.

Yazarın Tüm Yazıları