Muhteşem bağış

Türkiye’nin sanat hafızasını barındıran en önemli kurumu İstanbul Resim ve Heykel Müzesi’ne 700 eserden oluşan özel bir koleksiyon bağışlandı.

Haberin Devamı

Envanterinde toplam on binin üzerinde eser bulunan müze için oldukça önem taşıyan bu bağışı müzenin bağlı bulunduğu Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nin rektörü Prof. Handan İnci sosyal medya hesabı Instagram’dan duyurdu. Bağışlanan eserlerden oluşan bir sergi hazırladıklarını belirten İnci, 1 Eylül tarihindeki sergi açılışında bağışçının adını açıklayıp teşekkür plaketi sunacaklarını yazdı:

Muhteşem bağış

ADI BİZDE SAKLI

“Üniversitemize bağlı İstanbul Resim ve Heykel Müzesi uzun bir aradan sonra yeniden açılışının birinci yılını doldurmadan muhteşem bir bağışla daha da zenginleşti. On binin üzerinde sanat eserine ev sahipliği yapan İRHM’ye 700 eserlik bir koleksiyon bağışlandı.

Haberin Devamı

1 Eylül’de hem değerli bağışçımıza (adı şimdilik bizde saklı) teşekkürlerimizi takdim edeceğiz hem de ‘AR+I 700’ başlıklı sergimizle sanatseverlere koleksiyondan bir seçki sunacağız.

İçinde Halil Paşa, İbrahim Çallı, Sami Yetik, Hüseyin Gezer, Zeki Kocamemi, Ali Avni Çelebi, Hale Asaf, Zühtü Müridoğlu, Leopold Levy, Nuri İyem, İsmail Hakkı Oygar, Aliye Berger, Sadi Diren, Kuzgun Acar, Avni Arbaş, Nurullah Berk, Burhan Uygur, Naile Akıncı, Eşref Üren, Neş’e Erdok, Tiraje Dikmen, Cemal Tollu, Cevat Dereli, Nedim Günsür, Elif Naci, Ercüment Kalmık, Eren Eyüboğlu, Neşet Günal, Şükriye Dikmen, Hale Asaf, Ferruh Başağa, Utku Varlık gibi öncü sanatçıların eserlerinin yer aldığı bu koleksiyonu sizlerle buluşturmak için sabırsızlanıyoruz.”

MÜZE OLUŞTURACAK KOLEKSİYON

Bu bağışın önemini şöyle açıklamak mümkün: Türk sanatının en önemli isimlerinin eserlerinden oluşan 700 parçalık bir koleksiyonla başlı başına bir müze açmak mümkün.

Resim ve Heykel Müzesi’nin envanterine büyük bir zenginlik katacağı, koleksiyonun zayıf kalan bazı dönemlerini tamamlayacağı bir gerçek.

Böylesine önemli bir koleksiyonu gözü arkada kalmadan bağışlayabilecek kaç koleksiyoner var Türkiye’de?

Muhteşem bağış
Naile Akıncı özellikle Eyüp manzaraları ve Piyer Loti tepesinden görünen İstanbul resimleriyle tanınıyordu.

Haberin Devamı

RESSAM ANNENİN AVUKAT OĞLU

Cumhuriyet döneminin önde gelen kadın sanatçılarından Naile Akıncı’nın hukukçu oğlu Cengiz Akıncı bu önemli bağışı yapan isim. Özellikle miras ve telif hakları konusunda uzman bir avukat olan Cengiz Akıncı, kendisi gibi avukat eşi Lale Akıncı ile birlikte oluşturmuş bu önemli koleksiyonu. Temelini annesi Naile Akıncı’nın attığı koleksiyonu geliştirip eşiyle bugüne getirmişler.

Çocukluğundan itibaren sanatçı annenin oğlu olarak akademi dünyasının, ressamların hep içinde olmuş Cengiz Akıncı. 16 yaşından sonra annesinin sanatsal yolculuğuna refakat etmiş, ona ait belgelerin arşivini tutmuş.

DAHA ÖNCE AÇIKLAMIŞTI

Son olarak İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Müze Gazhane’de doğumunun 100. yılı anısına açılan ‘Bir Kendilik Öyküsü: Naile Akıncı (1953-2013) Retrospektif’ sergisinin danışmanlığını da yapmıştı.

Haberin Devamı

Temmuz ayında sona eren sergi nedeniyle Gazete Kadıköy’e verdiği bir röportajda annesinin eserlerini ve koleksiyonunu bağışlayacağını açıklamıştı:

“Gelecek sene 10. vefat yılı nedeniyle, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Rektörlüğü’nce Tophane-i Amire’de bir retrospektif sergisi açılacak. Bu serginin düzenlenmesine katkıda bulunacağız. Ayrıca, gerek onun yapıtlarından, gerekse eşimle birlikte oluşturduğumuz çağdaş Türk resim, heykel, seramik ve cam sanatının nadide örneklerinden oluşan Lale & Cengiz Akıncı Koleksiyonu’muzu, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’ne bağlı İstanbul Resim ve Heykel Müzesi’ne hem vasiyet ettik hem de bizler yaşarken fiilen teslim etmeye karar verdik. Bu vesile ile düzenlenecek sergilere katkıda bulunacağız. Ayrıca ilki bu yıldan başlamak üzere her yıl Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Resim Bölümü’nden mezun olan en başarılı kız öğrenciye ‘Naile Akıncı Sanat Ödülü’ ve yüksek lisans bursu vereceğiz. Bu ödül ve yüksek lisans bursu, yasal varisimiz olan Türk Eğitim Vakfı tarafından bizden sonra da aynen sürdürülecek.”

Haberin Devamı

Bu çok önemli koleksiyon bağış nedeniyle Lale & Cengiz Akıncı çiftini kutlamak gerekiyor. 1 Eylül’de açılacak sergiyi merakla bekliyorum.

Muhteşem bağış

RETROSPEKTİF SERGİSİ AÇILACAK

Cengiz Akıncı son olarak annesinin Kadıköy Müze-Gazhane’de acılan ‘Bir Kendilik Öyküsü: Naile Akıncı (1953-2013) Retrospektif’ sergisinde yer alan eserlerinin de aralarında bulunduğu arşivini İstanbul Resim ve Heykel Müzesi’ne bağışladı. Prof. Dr. Handan İnci de vefatının onuncu yılı olan 2024’de kapsamlı bir Naile Akıncı retrospektif sergisi açacaklarını duyurdu.

Yazarın Tüm Yazıları