Küratör krizi bienali erteletti

İstanbul Kültür Sanat Vakfı geçen hafta yaptığı bir açıklama ile 14 Eylül-17 Kasım 2024 tarihleri arasında gerçekleştirilmesi planlanan 18. İstanbul Bienali’nin ertelendiğini duyurdu.

Haberin Devamı

Geçen ağustos ayında Bienal Danışma Kurulu’nun önerdiği Defne Ayas yerine yine Danışma Kurulu Üyesi İngiltereli yazar ve sanat tarihçisi Iwona Blazwick’in küratörlüğe getirilmesi tepkilere neden olmuştu.

Danışma kurulu üyelerinin istifasının ardından Bienal Direktörü Bige Örer de ayrılma kararı almış ve yerine Kevser Güler getirilmişti.

Küratör krizi bienali erteletti

Ancak atılan adımlar ve yapılan tüm açıklamalar tepkinin hızını kesmedi. Son olarak yaşanan bu tüm bu gelişmelerin ardından İKSV bienali erteleme kararı aldı ve küratörlüğü üstlenen Iwona Blazwick de görevi bıraktı.

SANATÇILAR OLUMSUZ ETKİLENDİ

Vakıf yaptığı açıklamada, İstanbul Bienali’ni yeni yönetmelik çerçevesinde ele alınacak bir süreçle 2025 yılında yeniden izleyicilerle buluşturacağını belirterek erteleme gerekçesini şöyle açıkladı:

Haberin Devamı

“Bu sırada, vakıftaki seçim ve karar süreçlerine dair eleştiriler aldık ve bu eleştirileri değerlendirerek tüm işleyişleri daha katılımcı hâle getirmek üzere harekete geçtik. İstanbul Bienali’nin her zamanki gibi sanatsal ifade, diyalog ve bir araya gelme olanakları sunmasını hedefledik. Buna rağmen, sanat çevrelerinde asla arzu etmeyeceğimiz biçimde tarafların oluştuğunu, bienale katılmayı kabul etmiş veya etmeyi değerlendiren sanatçıların, yürütülen işbirliklerinin ve ortaklıkların olumsuz etkilendiğini gözlemledik. Bu durum, İstanbul Bienali’nin planlandığı şekilde düzenlenmesini imkânsız hâle getirdi.”

Küratör krizinin bir türlü aşılamayıp bienalin ertelenmesi kültürel dünyası için büyük kayıp ve domino etkisi yapacaktır. Bienal aynı zamanda İstanbul’u sanat dünyası için bir çekim merkezi haline getiriyordu. Pek çok galeri, müze hatta sanat fuarı programlarını bienale göre hazırlıyor, yarattığı sinerjiden faydalanmak için takvimini ona göre ayarlıyordu.

FAZIL SAY YOLLARDA

OCAK ayında yoğun bir Amerika turnesi gerçekleştirdi ünlü piyanist ve bestecimiz Fazıl Say. Turnenin zirvesi New York’ta, klasik müziğin önemli merkezlerinden Carnegie Hall’da verdiği konseriydi.

Küratör krizi bienali erteletti

Haberin Devamı

J.S Bach’ın ‘Chaconne’,  L. V. Beethoven’in ‘Fırtına Sonatı’ eserlerinin yanı sıra; pandemi döneminde bestelediği ‘Yeni Hayat Sonatı’nı yorumlayan Say, finali yine kendi bestesi ‘Kara Toprak’la yapmış.

Naples, Miami, Houston, Dallas ve New York konserlerinde binlerce sanatsever ile buluşan sanatçı Kanada’nın Toronto ve Montreal şehirlerinde verdi iki konseriyle turnesini tamamladı.

Ben, sosyal medya hesaplarından turnesiyle ilgili yaptığı paylaşımları takip ederken yoruldum, o hemen ardından şubat ayının programını açıkladı. Dubai, İstanbul, Bakü, Padova, Milano, Münih, Amsterdam...

Üretkenliğini tükenmeyen enerjisiyle verdiği konserleriyle taçlandırıyor.

Haberin Devamı

Say yollarda ve yolu açık olsun.

HÜRRİYET GÖSTERİ’DEN CUMHURİYET VE KÜLTÜR

USTA kalemlerin yazıları, gündem yaratan konuları ve eleştirileriyle tam 40 yıldır sanatın her alanına yön veriyor Hürriyet Gösteri dergisi.

Küratör krizi bienali erteletti

2024 yılının ilk sayısında Cumhuriyet’in 100 yılının sanat ve edebiyat dünyasına etkisi kapak konusu yapılmış.

Dergide ayrıca Cumhuriyetimizin 100. yılına armağan olarak ziyarete açılan Türkiye iş Bankası Resim Heykel Müzesi’nin yanı sıra İstanbul Ticaret Odası tarafından bir araştırma merkezi olarak konumlandırılarak açılan Dersaadet Kütüphanesi ve Osmanlı İmparatorluğu’nun ve erken Cumhuriyet döneminin öncü kadın sanatçılarından Melek Celâl’in Sakıp Sabancı Müzesi’nde sergilenen sergisi de yer alıyor.

Yazarın Tüm Yazıları