Efes'te klasik bir yaz akşamı

Yaz aylarının vazgeçilmezidir açık hava konserleri.

Haberin Devamı

Hele binlerce yıllık gecmişi günümüze taşıyan mekânlarda, antik kentlerde olursa başka bir anlam kazanır.

Geçen perşembe akşamı Efes antik kentindeki Celsus Kütüphanesi’nde böyle bir geceyi yaşadık bir grup müzikseverle.

Efeste klasik bir yaz akşamı

35. Uluslararası İzmir Festivali kapsamında Tekfen Filarmoni Orkestrası’nın konseri vardı.

6 Haziran’da İstanbul Atatürk Kültür Merkezi’nde ‘50. İstanbul Müzik Festivali’nin açılış konserini ünlü piyanist Kirill Gerstein ile yapan orkestra bu kez genç yıldız Can Çakmur’a eşlik etti.

Her iki konserde de orkestrayı daimi şef ve sanat direktörü Aziz Shokhakimov yönettti.

Efes antik kentinin en görkemli yapıtlarından biri olan, ayrıca Antik Çağ’ın en büyük üçüncü kitaplığı olma özelliği taşıyan Celsus Kütüphanesi’nin duvarlarında önce Ferit Tüzün’ün Münih Filarmoni Orkestrası’ndan aldığı sipariş üzerine 1957 yılında bestelediği ve günümüzde ‘Nasreddin Hoca’ olarak bilinen eseri ‘Humoresque’ yankılandı.

Haberin Devamı

Uluslararası İskoç Piyano Yarışması ve ardından Hamamatsu Uluslararası Piyano Yarışması’nı kazandıktan sonra dünyanın önemli genç piyanistleri arasında kendine yer edinen Can Çakmur orkestra ile önce Çaykovski’nin 1 No’lu Piyano Konçertosu’nu seslendirdi.

Çaykovski’nin klasik müzik repertuvarının en çok sevilen eserleri arasında yer alan 1875 tarihli konçertosunun ardından Amerikalı Leonard Bernstein’ın tutkulu ve coşku dolu West Side Story’si ile sona erdi konser.

İki genç sanatçının, Can Çakmur ve Shokhakimov’un yüksek enerjisi seyirciye de geçmişti âdeta. Unutulmaz bir antik kent konserine imza attılar.

30’UNCU YAŞINI KUTLUYOR

Bu unutulmaz geceyi bize yaşatan Tekfen Filarmoni bu yıl 30’uncu yaşını kutluyor. ‘Üç Deniz’in Sesi’ olarak da anılan orkestranın temelleri bundan 30 yıl önce Karadeniz Oda Orkestrası olarak atıldı. Yapısı itibarıyla önce Karadeniz, zamanla Hazar ile Akdeniz ülke müzisyenlerini bünyesine katarak 23 ülkenin bayrağını dalgalandıran orkestra, bu genişleme sonucunda orkestranın kurucusu Ali Nihat Gökyiğit’in kurucu ortağı olduğu Tekfen ailesine katıldı.

Haberin Devamı

Kurucu şefliğini Saim Akçıl’ın yaptığı orkestra onun emekliye ayrılmasıyla 2017 yılında genç yaşına rağmen üstün yeteneği ve sanatsal olgunluğu ile takdir toplayan Aziz Shokhakimov’a emanet edildi.

KOONS’UN HEYKELİ UKRAYNA İÇİN SATILIYOR

RUS işgaline direnen Ukrayna’ya yapılan yardımlara bir sanat eseri de katıldı. Ukraynalı işinsanı ve koleksiyoner Victor Pinchuk ile eşi Olena Pinchuk, insani yardım için Jeff Koons’un ‘Balloon Monkey (Magenta)’ adlı heykelini satışa çıkardı. Artam Global’in haberine göre Christie’s Londra tarafından 28 Haziran’daki müzayedede satılacak heykelin 25 milyon dolara kadar çıkabileceği konuşuluyor.

Efeste klasik bir yaz akşamı

Victor Pinchuk yaptığı açıklamada, “Rus saldırısı sonucunda ölen veya yaralanan her Ukraynalı sivil, ruhumuzda bir yara demektir. Açık artırmadan elde edilen gelirle hayat kurtarmaya; savaşın mahvettiği yaşamları yeniden ayağa kaldırmaya yardımcı olabiliriz” derken, Olena Pinchuk ise müzayedenin dünyaya, Ukrayna’daki savaşın halen bitmediğini hatırlatmasını umduğunu belirtiyor.

Haberin Devamı

Eserin satışından elde edilecek gelir, protez ihtiyacı olan yaralı askerler ile sivillerin tıbbi tedavi ve rehabilitasyonları için kullanılacak. Koons’un aynı seriden olan ‘Balloon Monkey (Orange)’ adlı bir başka heykeli Kasım 2014’te 25.9 milyon dolara satılmıştı.

Sanatın gerçek değerinin insanlığa hizmet etmek olduğunu belirten Jeff Koons, “Şu anda Ukrayna halkını desteklemekten daha büyük bir çağrı olamaz. Ukrayna’da tanık olduğumuz savaşın, yıkımın insani ve kültürel etkisi beni çok üzüyor” diyor.

FERRUH BAŞAĞA VE AVNİ ARBAŞ HAFTASI

İZMİR Foça’da uzun yıllar yaşamış olan ressam Ferruh Başağa ve Avni Arbaş için 13 Haziran-18 Haziran tarihleri arasında bir sanat festivali düzenliyor.

Efeste klasik bir yaz akşamı

Festival boyunca, Foça Marsilya Meydanı’nda Bodrumart Derneği sanatçıları ve Foça’da yaşayan sanatçılar ile bir de çalıştay düzenlenecek. İki sanatçının Ender Güzey, Erol Eti, Devrim Erbil, Mustafa Altıntaş, Seda Yavuz, Nevzat Metin, Bedri Baykam, Ayşe Kulin, Zerrin Arbaş gibi yakın dostlarının ve aile bireylerinin katılacağı söyleşilerin gerçekleştirileceği festival 18 Haziran Cumartesi akşamı ‘Ayşe Gencer Quintet’ konseri ile son bulacak.

Haberin Devamı

Foça Büyükdeniz Limanı’nda özgün heykelleri bulunan Başağa ve Arbaş son yıllarını Foça’da geçirmişlerdi. Ferruh Başağa ve eşi, bale eleştirmeni Nermin Başağa’nın Foça’da yaşayıp atölye olarak da kullandıkları evleri de bugün ‘Ferruh Başağa Anı Evi’ olarak açılacak.

 

Yazarın Tüm Yazıları