10 bin 500 yıllık tarihi yorumladılar

Anadolu’nun zengin arkeolojik mirasının en önemli yerleşimlerinden biri Âşılı Höyük. Aksaray’ın Gülağaç ilçesinde, Hasan Dağı ile Melendiz Çayı arasında yer alan Âşıklı Höyük, Orta Anadolu’nun bilinen en eski köyü.

Haberin Devamı

10 bin 500 yıllık tarihe sahip Âşıklı Höyük, avcı toplayıcı dönemden yerleşik tarım düzenine geçişin hemen her aşamasının izlenebildiği bir kazı alanı. İlk beyin ameliyatının yapılması, koyun ve keçinin ilk kez evcilleştirilmesi gibi pek çok ilkin de yaşandığı bir arkeolojik yerleşim yeri olmasıyla dikkat çekiyor.

Âşıklı Höyük’ün uluslararası alanda tanıtımı için yola çıkan Âşıklı Höyük Dostları Derneği ilginç bir projeye imza attı. Arkeoloji ile sanatı bir araya getiren bu proje kapsamında 5 ülkeden 13 sanatçı kazı alanını ziyaret edip buradan aldıkları ilhamla eser yarattılar.

10 bin 500 yıllık tarihi yorumladılar

Avrupa Birliği tarafından desteklenen, Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) ve University of Dundee (UD) ile birlikte planlanan ve yürütülen disiplinler arası proje; sanat, tarih, sanat tarihi, arkeoloji ve antropolojiyi bir araya getirmeyi amaçlıyor.

Haberin Devamı

Projeye katılan sanatçıların Âşıklı Höyük’ten etkilenerek ürettikleri eserlerin yer aldığı sergi, Fırat Arapoğlu ve Gary Sangster küratörlüğünde Ortaköy’deki tarihi Hüsrev Kethüda Hamamı’nda açıldı.

Sergide Özgül Arslan (Türkiye/UK), Eva Bosch (Katalonya/UK), Şahin Domin (Türkiye), Ahmet Rüstem Ekici (Türkiye), Leyla Emadi (Türkiye), Stephen Farthing (UK/ABD), Murat Germen (Türkiye), Osman Nuri İyem (Türkiye), Blanca Moreno (Kolombiya), Dillwyn Smith (UK), Hakan Sorar (Türkiye), Anita Taylor (UK) ve Emre Zeytinoğlu’nun (Türkiye) eserleri bulunuyor.

25 Şubat tarihine kadar devam edecek olan ‘Kazı İzleri/Lines of Site’ sergisi, İstanbul’dan sonra İspanya’nın Barcelona ve İskoçya’nın Dundee şehirlerinde izleyici ile buluşacak.

Geçmişin izlerini günümüze taşıyan, onları güncel sanatın pratikleriyle yorumlayan sergi, Anadolu’nun kültürel mirasını bütün dünyaya sanat aracılığı ile tanıtacak.

10 bin 500 yıllık tarihi yorumladılar

Haberin Devamı

KİTAP ÜRETİMİ DÜŞÜYOR

YAYIN dünyası yükselen kâğıt maliyetleri nedeniyle zor günler geçiriyor. Yayıncılar Meslek Birliği (YAYBİR), yayıncılık sektöründe daralmanın devam ettiğini, 2022’nin ocak ayında basılan kitap sayısının geçen yılın aynı ayına göre yüzde 20 oranında gerilediğini açıkladı.

2021 Ocak ayında 26 milyon 490 bin 859 adet gerçekleşen kitap üretimi, bu yıl 21 milyon192 bin 225’e düştü. Kitap üretimi bir önceki aya oranla da 2 milyon 627 bin 411 adet azaldı.

2022 yılı ocak ayında yayımlanan kitapların yüzde 28.8’ini yetişkin inceleme-araştırma, yüzde 10’unu yetişkin kurgu edebiyat-sanat, yüzde 12.6’sını çocuk-gençlik, yüzde 11’ini inanç, yüzde 1.4’ünü akademik yayınlar, yüzde 35.8’ini eğitim alanındaki kitaplar ve yaklaşık yüzde 0.4’ünü de ithal kitaplar oluşturdu.

Haberin Devamı

YAYBİR, Kültür Bakanlığı’nın yayıncılık sertifikası verdiği kurumlara, basacağı kitapların kâğıtlarında acilen sübvanse uygulamasına gitmesini ve devlet tarafından toplanan özel kopyalama harçlarının vakit geçirmeksizin hak sahiplerine ödenmesini istiyor.

Kâğıttan alınan KDV’nin düşürülmesi de bir diğer talepleri.

 

Yazarın Tüm Yazıları