Yapay zekâ moda ve film sektörünü bitirecek mi?

Sevgili Serra Türker’in kurucusu olduğu ve benim de çok sevdiğim Türk markalarından biri olan Misela, 15 yıllık serüvenini “Crafting Realms” sergisiyle kutladı.

Haberin Devamı


Yönetmen Alphan Eşeli’nin vizyonuyla, Misela’nın zanaatkârlığını yaratıcılıkla buluşturan “Crafting Realms” sergisinin çekimleri AI teknolojisiyle yapıldı.
Bu proje bizi nasıl bir gelecek beklediğinin ön gösterimi aslında.
Fotoğraflarda gördüğümüz her bir detay bilgisayar ortamında yaratılmış.
Hiçbir mekân ve çekimde kullanılan model gerçek değil ama çekimdeki modellerin yüzlerine bakınca aslında ‘ben bu kadını bir yerden tanıyorum, kimdi bu kadın’ diyorsunuz.
Aynı şey sokaklar veya mekânlar için de geçerli. Sanki daha önce geçtiğiniz bir sokakta çekilmiş gibi ama aslında öyle bir mekân yok. Ama bakınca hepsi o kadar gerçek ki...
Korkutucu olan da bu zaten.
Her şeyin bu kadar gerçekmiş gibi ve kusursuz olması...
Sergiyi gezerken Alpan Eşeli ile konuşma fırsatı yakaladım.
Bu proje, insanın yaratıcı zekâsıyla yapay zekânın bir araya geldiğinde nasıl bir evren olabileceğinin göstergesi.
O yüzden ikimiz de ilerleyen yıllarda, stylist’ten ışık şefine, görüntü yönetmeninden fotoğrafçısına kadar sektörün kare ası olan pozisyonların yapay zekâ karşısında yok olacağı konusunda hemfikiriz. Bunun kısa bir süre zarfında olacağını düşünmüyorum ama çok uzak bir gelecekte de değil.
Birkaç sene içinde yapay zekâyla çekilen reklam filmleri başlar diye düşünüyorum.
Sinema sektöründe de yapay zekâyla çekilen filmler başladıktan sonra yüzlerce kişilik setlerin yok olacağı, tek tuşla yönetmenin beğenmediği sahnelerin, ışıkların, kostümlerin ve mekânların sıfır maliyetle değişeceği gerçeği, önünde saygıyla eğildiğimiz birçok ismin sonu olacağının habercisi.
Daha da ilginci İspanya merkezli bir ajans yapay zekâyla Aitana López isimli “influencer” başlattı ve Aitana birkaç ay içinde 125 bin takipçiye ulaştı. Şimdiden yapay influencer’ın aylık gelirinin 10 bin euro’dan fazla olduğu söyleniyor.
Anlayacağınız Westworld dizisi yavaş yavaş senaryo olmaktan çıkıp, gerçeğin ta kendisi olma yolunda ilerliyor. İlerleyen zamanlarda başımıza daha neler gelecek merakla bekliyorum..

Yazarın Tüm Yazıları