Güntekin Onay

City sezonu sildi süpürdü

11 Haziran 2023
Premier Lig ve FA Cup’ın ardından Şampiyonlar Ligi’ni de kazandı.

Taktiksel ve fiziksel yoğunluğu yüksek bir final izledik. Sezon boyunca kendi liginde ve Şampiyonlar Ligi’nde tüm rakiplerini domine eden ve adeta topla boğan Manchester City karşısında Simone İnzaghi orta alanda çok iyi baskı yaptı ve güçlü rakibini tehlike bölgesine sokmadı. Topla daha fazla oynayan City, final işlerini yapacak Haaland ve Grealish’i çok az topla buluşturabildi. De Bruyne’nin pas bağlantılarını iyi kesen İnter’de orta alanın merkezindeki Barella ve Brozovic olağanüstü bir eforla oynadılar.

EDERSON MÜTHiŞ OYNADI 

Di Marco da maç boyunca sol kanadı çok etkili kullandı. Maç 0-0 devam ederken Lautaro Martinez’in kaçırdığı gol belki de kırılma noktasıydı. Rodri’nin şık ayak içiyle öne geçen City, karşısında İnter tüm gücüyle beraberlik için yüklendi ancak Di Marco bir pozisyonda direği hemen ardından da Lukaku’yu geçemedi. Altıpasın içinden Lukaku’nun kaçırdığı net fırsat ve son saniyelerde Ederson’un müthiş kurtarışı ile kupa Manchester’ın mavi yarısına gitti.

iNTER’i ÇOK BEĞENDiM

Inter’in taktiksel disiplini ve fizik kalitesini çok beğendim. Hiçbir takım Manchester City’yi bu kadar bozamamıştı. Ancak forvet hattındaki oyuncular yakaldıkları fırsatları değerlendirmeliydi. City gibi takım karşısında bundan daha fazla pozisyon bulamazsınız. Guardiola’nın takımı yıllardır bu kupanın hayalini kuruyordu. Lig ve FA Cup şampiyonluklarından sonra Devler Ligi’ni de kazanan City adeta sezonu süpürdü. Özellikle Bayern ve Real Madrid gibi 2 devi adeta eze eze eleyen maviler finalde çok parlak bir oyun ortaya koymasa da sezon performansıyla kupayı hak etti.

<iframe width="760" height="480" src="https://www.youtube.com/embed/tvyytznAt1g" title="Icardi&#39;den sonra Firmino, asitsiz kola gibi | İsmail Yüksek &amp; &#39;Şampiyonluğu siz mi hak ettiniz?" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture; web-share" allowfullscreen></iframe>

Yazının Devamını Oku

Atiba! Thank you

8 Haziran 2023
Teşekkürler Atiba Hutchinson. Yaşatıklarını ve karakterine tanıklık etmek bizler için de gurur vericiydi.

Dün Atiba’ya veda maçında Beşiktaş, kazanıp Atiba’yı galibiyet ile uğurlamak istiyordu ama olmadı. 30 yaşında geldiği Beşiktaş’ta formayı 10 yıl boyunca terleten Atiba, profesyonelliğin ne olduğunu, bir sporcunun saha içinde ve saha dışında nasıl davranması gerektiğini, karakteriyle gençlere nasıl örnek olduğunu gösterdi.

KAVGAYA. POLEMiĞE GiRMEDi SADECE iŞiNE ODAKLANDI 

Tek bir gün dahi herhangi bir kavganın, polemiğin kaosun içinde yer almadı. Kimseyle tartışmaya dahi girmedi sadece işine odaklandı. Gerçekten bir daha böyle efsanevi bir yabancı oyuncu karakteri zor gelir. Taraflı tarafsız herkesin saygı duyduğu Atiba’yı izlemek onun yaşatıklarını ve karakterine tanıklık etmek bizler için de gurur vericiydi. Teşekkürler Atiba!

RAHAT ALACAK DERKEN KONYA MAÇA ORTAK OLDU

Maça gelince; Beşiktaş Konyaspor karşısında tempoyu yükseltmeden 2 gol buldu ve rahatlıkla maçı kazanacakmış izlenimi verdi. Nitekim 2-0 iken de Konyaspor’a hiç şans vermedi.

Ancak haftalardır Beşiktaş’ı sırtlayan Mert Günok’un yediği hatalı gol ile Konyaspor hiç hücum yapmadığı maçta skora ortak oldu.

MERT VE ABOUBAKAR’IN KONSANTRASYONU DÜŞÜKTÜ 

2’nci yarının ilk saniyelerinde kaleci Mert yine çıkartabileceği bir topu ağlarında görürken hiç beklenmedik şekilde maça beraberlik geldi. 2-2’den sonra Beşiktaş, şoku atlatmadan daha da cesur oynamaya başlayan Konyaspor, 2-0’dan maçı 3-2’ye getirmeyi başardı. Oyuna sonradan giren Maxim’in hazırladığı pozisyonda Tayfur, Beşiktaş’ı beraberliğe taşırken Konyaspor 10 kişi kalmasına rağmen kalan yeterli sürede Beşiktaş, üstünlük sayısını bulamadı. Aylardır Beşiktaş’ı taşıyan kaleci Mert ve santrfor Aboubakar’ın dün konsantrasyonları çok düşük seviyedeydi. Bu da dünkü beraberlikte baş etkendi.

Yazının Devamını Oku

Her geçen hafta yükseliyor

4 Haziran 2023
Şenol Güneşli Beşiktaş, izlemesi son derece keyifli bir takıma dönüştü.

Beşiktaş, maçı daha fazla isteyen ve ciddiye alan taraftı. Kalite faktörü de devreye girince siyah beyazlılar için kolay bir maç oldu. Nathan Redmond ve Rachid Ghezzal’ın yokluğunda sağ kanatta Jackson Muleka görev yaparken, Romain Saiss ve Omar Colley’in olmadığı maçta Welinton-Necip Uysal ikilisi stoper pozisyonunda oynadı. Gedson Fernandes 90 dakika boyunca mükemmele yakın bir performans ortaya koyarken, Cenk Tosun ve Vincent Aboubakar hem attılar hem de attırdılar. Cenk Tosun ile Vincent Aboubakar arasındaki uyum gerçekten de harika. İki golcü de birbirlerini çok iyi tanıyor ve ne zaman nereye hareketleneceklerini biliyor.

BU KADAR iYi OLACAĞINI KiMSE BEKLEMiYORDU

Son 13 maçta 37 puan alan Şenol Güneş’in takımı izlemesi de son derece keyifli bir takıma dönüştü. Kasımpaşa deplasmanında elde edilen 5 gollü galibiyetin ardından Beşiktaş, bugün Galatasaray’ın derbide Fenerbahçe’yi yenmesi halinde ikincilik şansını son haftaya taşıyacak Açıkçası deneyimli teknik adamın Beşiktaş’ı ayağa kaldıracağını biliyorduk da oyunu ve sonuçları bu noktaya taşıyacağını beklemiyorduk. Siyah beyazlılar kadroyu koruyup 2-3 takviye yaparsa önümüzdeki sezona en büyük iddiayla giren takım olur.

<iframe width="760" height="450" src="https://www.youtube.com/embed/I1UFCcIfvoE" title="Şampiyonluğun mimarları | Oliveira ve Mertens gidiyor mu? | &#39;Jorge Jesus, bu yarışın kaybedeni&#39;" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture; web-share" allowfullscreen></iframe>

Yazının Devamını Oku

Abou ve Gedson güneş gibi parlıyor

22 Mayıs 2023
İyi bir Aboubakar’ı durdurmak imkansız, Fernandes de günün iyileri arasındaydı.

Adana Demirspor bu ligin en etkili hücum yapan, göze en hoş gelen futbolu oynayan ekiplerinden biri. Montella’nın takımı sadece rakip kaleyi düşünüyor.

4-2-4 gibi bir düzenle oynuyorlar. Orta alanın merkezinde tüm yük Badou Ndiaye ve Stamboli’nin omuzlarında. Adana ekibinin bu riskli anlayış ve formasyonuyla Beşiktaş’ın maçı kazanmaması sürpriz olurdu.

Nitekim 1-0 yenik duruma düşmesine rağmen dakikalar ilerledikçe oyuna ağırlığını koyan siyah beyazlılar net bir üstünlük kurmayı bildi.

ÇOK DEĞERLi BiR GALiBiYET

Kendi evinde bu sezon hiç kaybetmemiş olan Adana Demirspor karşısında 1-0 geriden gelerek 4 golle kazanmak çok değerli.

Şenol Güneş’in Beşiktaş’ı son 12 maçta 34 puan topladı. Ligin en formda takımı konumunda. Aboubakar formda ve sağlıklı olduğunda onu durdurmak imkansız. Dile kolay son 10 maçta 12 gole imza attı Kamerunlu süperstar. Gedson Fernandes ve Masuaku da dün Beşiktaş’ın iyileriydi.

SALiH ARTIK DAHA ÇOK SORUMLULUK ALIYOR

Salih Uçan, Şenol Güneş ile beraber çok daha fazla sorumluluk alıyor, çok çalışıyor. Amir Hadziahmetovic de daha güvenli oynuyor ve kalitesini sahaya yansıtıyor.

Yazının Devamını Oku

Geriye düştükten sonra kazanmak hiç kolay değil

7 Mayıs 2023
Beşiktaş’ın performansı yükseliyor ancak...

Beşiktaş, ilk 45 dakikada sanki maça gelmemiş gibiydi. Ev sahibi Antalyaspor, çok daha istekli kararlı ve enerjik göründü. Nitekim Ömer Toprak’ın şık kafa golüyle kırmızı beyazlı ekip 1-0 öne geçti.

Savunmada kompakt duran Antalyaspor karşısında Beşiktaş topu 3’üncü bölgeye taşımakta çok zorlandı.

Cenk Tosun ve Vincent Aboubakar rakip ceza sahasında toplam sadece 3 kez topla buluşurken, orta alanda Amir Hadziahmetoviç, Alexandru Maxim ve Gedson Fernandes sorumluluk almaktan uzaktı. Cenk Tosun’un da sol kanadı tamamen bırakıp merkeze gelmesi hem defansif hem de ofansif olarak Beşiktaş’ı olumsuz etkiledi.

GÜNEŞ DiZiLiŞi DEĞiŞTiRiNCE

İkinci yarıda Şenol Güneş Maxim’i oyundan çıkarıp Onur Bulut’u sahaya sürerek 4-4-2’ye daha uygun bir hamle yaptı.

Daha nitelikli bir baskı oluşturan Beşiktaş, Aboubakar’ın attığı golün moraliyle de yüksek kazanma arzusu ve inancı elde etti. Antalyaspor’un 10 kişi kalması da ev sahibinin direncini düşürdü. Beşiktaş, Aboubakar ve Cenk gibi 2 usta golcüye sahip olduğu için çok şanslı. Şenol Güneş’in göreve gelmesinin ardından tüm futbolcuların performansı arttı. Siyah beyazlıların her geçen hafta daha da yukarıya çıkan bir performansı var. Ancak her maç geriye düştükten sonra maçı çevirmek kolay bir hadise değil.

KALECi MERT’iN ROLÜ BÜYÜK 

Kaleci Mert Günok çoğu zaman 1-0 yenikken ikinci gole izin vermedi ve Beşiktaş maça tutundu.

Yazının Devamını Oku

Beşiktaş galibiyeti fazlasıyla hak etti

1 Mayıs 2023
Galatasaray açısından sezonun en kötü maçlarından biriydi. Siyah beyazlılar ise bir kez daha ‘keşke Şenol Güneş daha önce gelseydi’ dedi.

Derbi maça iki takım da temkinli ve kontrollü başladı. Galatasaray’ın ön alanda yaptığı baskı Beşiktaş’ın top kayıplarına neden oldu. İlk 20 dakikada daha organize görünen taraf Galatasaray idi. İcardi’nin golüyle öne geçen sarı kırmızılılar, daha defansif bir anlayışla oyunu kendi yarı sahasında kabullenince, atak üstünlüğünü ele alan Beşiktaş, kanatlardan getirdiği toplarla etkili oldu. Cenk’in yararlanamadığı net fırsat golün habercisi gibiydi. Saiss’in kafa golü de hiç sürpriz olmadı çünkü Galatasaray takımı büyük ölçüde kısa boylu oyunculardan kurulu.

G.SARAY GENiŞ ALANLAR BIRAKTI 

Beraberlik golünün ardından yakaladığı moralle daha etkili oynayan Beşiktaş, ikinci yarıya da iyi başlayan taraf idi. Ön alanda iyi baskı yapan siyah beyazlılar nitekim golü de bu şekilde buldu. Oliveira’nın büyük hatasında topu kazanan Hadziahmetovic siyah beyazlı ekibi derbide öne geçirdi. 2-1’den sonra risk alan ve çok adamla beraberlik için Beşiktaş’ın üzerine giden Galatasaray, kendi yarı sahasında geniş alanlar bıraktı. Final paslarında ve son vuruşlarda isabet sağlayamayan Beşiktaş, son bölümde baskı yese de savunmada dirençli bir duruş ortaya koydu.

G.Saray’da Torreira dışında ayakta kalan olmayınca maçı da bir isabetli şutla tamamladılar. Daha çok isteyen, kazanma arzusunu büyük bir mücadele gücüyle sahaya yansıtan Beşiktaş, haklı bir galibiyet elde etti. Beşiktaş’ta görevini yapmayan oyuncu yoktu ancak Gedson orta alanda adeta 2 kişilik bir performans sergiledi. Rosier, Masuaku ve Hadziahmetovic de günün çalışkan isimleriydi.

MERTENS’i SADECE BiR KEZ GÖRDÜK 

G.Saray ise derbinin ruhuna uygun bir mücadele ortaya koyamadı. İlk golü yedikten sonra Okan Buruk’un takımı adeta oyundan koptu, özellikle hücumda biribirinden çok kopuk gözüktü.

Öyle ki Mertens’i sadece atılan golde İcardi’ye verdiği pasta gördük. Sarı kırmızılar açısından sezonun en kötü maçlarından biriydi. Beşiktaşlılar ise “Keşke Şenol Güneş daha önce gelseydi” diye bir kez daha düşündüler.

<iframe width="760" height="445" src="https://www.youtube.com/embed/9v8Zufbl4SM" title="Toprak Razgatlıoğlu, kariyerindeki dönüm noktasını açıkladı | Moto GP&#39;de yarışacak mı? | Ve Quiz" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture; web-share" allowfullscreen></iframe>

Yazının Devamını Oku

Beşiktaş zorlanmadan

23 Nisan 2023
Beşiktaş, ilk yarıda kendisini çok da zorlamayan bir rakip karşısında çok fazla pas hatası yaptı, basit top kayıpları yüzünden Ümraniye kalesi önünde etkili olamadı.

Bu kadar kaliteli bir takımın topun değerini daha fazla bilmesi gerekiyor. Özellikle kollektif olarak hücum bölgesinde yaşanan sorunlara rağmen siyah beyazlılar, bireysel becerilerle pozisyona giriyor. Özellikle Aboukabar’ın attığı gol tamamen kişisel bir beceri ürünüydü.

ENERJİ VE TEMPO DÜŞÜKTÜ

İkinci yarıda topa sahip olan siyah beyazlılar, oyunun temposunu belirledi pozisyonlar buldu, özellikle de Ghezzal ve Maxim’in oyuna girmesinin ardından pas kalitesi daha da arttı ve sahanın tek hakimi Beşiktaş oldu. Dün genel anlamda çok yüksek konsantrasyon ile oynayan bir Beşiktaş yoktu. Bununla beraber dinamizm ve enerji de düşük seviyede idi. Ümraniye Stadı’nın ambiyansı da büyük takımları zorlayabiliyor. Dün Beşiktaş bunu yaşadı ve maça 1-0’dan sonra daha fazla odaklandı. Derbi öncesi alınan 3 puan önemli. Şenol Güneş, derbide Galatasaray karşısında formda olan Redmond’ı mı tercih edecek yoksa Ghezzal ile mı başlayacak? Deneyimli teknik adam için bu tercih tatlı bir başağrısı olacak.

BU OYUN DERBİYE YETMEZ

Derbide daha agresif, tempolu oynayan nitelikli baskı yapan bir Beşiktaş olmazsa lider Galatasaray karşısında zorlanır. Ancak şunu da unutmamak lazım siyah beyazlılar Vodafone Park açıldığından beri ligde ezeli rakiplerine karşı derbi kaybetmedi.Aboubakar, Redmond ve kaleci Mert çok formda. Ancak orta alandaki ritm, pas ve tempo sorunları devam ediyor.

Yazının Devamını Oku

Mert değil dün kalede bir panter vardı

17 Nisan 2023
Bir taraf 3 puan alacak olsaydı, bu kesinlikle Trabzon olurdu.

Beşiktaş, son derece kırılgan ve moralsiz Trabzonspor karşısında son ayların en kötü futbolunu ortaya koydu. Basit top kayıpları, kanat beklerinin hücuma çıkmaması, son haftaların 2 formda golcüsü Aboubakar ve Redmond’ın tutuk görüntüleri; Ghezzal’ın düşük enerjisi siyah-beyazlıların kağıt üzerindeki ofansif 11’ini rakip kalede etkisiz kıldı. Orta alanda Maxim çok dinamik değildi belki ama en azından 2-3 yaratıcı paslarıyla arkadaşlarını tehlike bölgesine sokan tek isimdi.

İlk 45 dakikada top Beşiktaş’ın ayağındayken dirençli görünen Trabzonspor da ofansif alanda çok etkisiz idi. 2’nci yarıda Şenol hocanın Muleka ve N’Koudou hamleleri kanımca çok yanlış hamlelerdi.

Bu 2 oyuncu da aylardır ortaya hiçbir şey ortaya koymadılar. Böylesine önemli bir maçta N’Koudou ve Muleka nereden çıktı?

iKiSi DE YETERSiZ

Nitekim bu 2 oyuncu girdikten sonra Trabzonspor çok ciddi fırsatlar yarattı. Beşiktaş ise kalesinde gol görmediyse başta kaleci Mert Günok ve 2 golü önleyen Onur Bulut’a teşekkür borçlu. Dün şunu net bir şekilde gördük ki N’Koudou ve Muleka kesinlikle Beşiktaş seviyesinde futbolcular değil.

KAHRAMAN KUŞKUSUZ MERT’Ti 

Trabzonspor kalecisi Uğurcan da iyi bir maç çıkarttı ama eğer bir taraf sahadan 3 puan ile ayrılacak olsaydı bu kesinlikle Trabzonspor olurdu. Mert’in süper kurtarışları; Onur’un 2 Colley’nin de 1 kez kalelerindeki %100 gollük topları çıkartması sayesinde Beşiktaş maçı gol yemeden bitirdi.

Trabzonspor’da Siopis ve Abdülkadir’i çok beğendim. Bakasetas da çok çalıştı. Ama maçın kahramanı kuşkusuz kaleci Mert Günok oldu.

Yazının Devamını Oku