Güntekin Onay

Beşiktaş sorunlarını çözemiyor

2 Ekim 2023
Dünkü maçta siyah beyazlı takım için tek sevindirici olan, rakibe pozisyon vermemesi.

Beşiktaş için kazanmak önemliydi. Hem zirveden çok uzaklaşmamak hem de son deplasman maçlarındaki olumsuz görüntüden sıyrılmak açısından. Ancak oynanan futbolda bir ilerleme yok. Özellikle işin ofansif tarafında ciddi sorunlar devam ediyor. Atılan gollere bakılınca ilk gol Konyasporlu oyuncu kendi kalesine; ikinci gol de tamamen Vincent Aboubakar’ın bireysel becerisiyle geldi.

TEMPO, HIZ, POZiSYON YOK 

Akan oyunda pozisyon üretmekte zorlanan Beşiktaş bir türlü bu sorunu çözemiyor. Ancak bu oyunun geriye gitmesi irdelenmeli. Geçen sezon şampiyon Galatasaray’ı çok güçlü bir oyunla 3-1 yenen takımdan sadece Romain Saiss ve Nathan Redmond yok. Takım hemen hemen aynı. Ancak tempo yok. Hız yok.

Pozisyon zenginliği yok. Pres ve atak devamlılığında da sorunlar derin.

PUAN FARKI BASKI YARATIYOR

Bu takım neden geçen sezona göre bu kadar geriye gitti? Şenol Güneş ve ekibi bunu sorgulamalı.

Dün Konya deplasmanında kazanmak önemliydi. Ama oyunun daha yukarı çıkması topun hızının artması şart.

Dün Beşiktaş açısından tek sevindirici olan Konya’ya pozisyon vermemesiydi. Zirve ile 7 haftada 8 puanlık bir fark oluşması da görünen o ki ciddi bir baskı yaratıyor.

Yazının Devamını Oku

Galatasaray zor bir futbol oynuyor

1 Ekim 2023
Sarı kırmızılılar arkada geniş alan bırakıp 2 bekini de hücuma çıkartınca Torreira’ya büyük iş düşüyor.

Galatasaray’ın salı gecesi Şampiyonlar Ligi’nde Manchester United ile oynayacak olması Ankaragücü karşılaşması öncesi bazı soru işaretlerini de berabere getiriyordu. Acaba sarı kırmızıların uluslararası yıldızları Manchester deplasmanınına takılıp düşük bir tempoyla mı oynayacaktı? Hiç de öyle olmadı. Aynı iştah, aynı kazanma arzusu, aynı coşku ile sürekli arayan bir Galatasaray vardı.

A.GÜCÜ’NÜN GEÇiŞ PLANI 1 KEZ iŞLEDi

Ön alanda yapılan etkili pres ile Ankaragücü’nü çıkartmayan sarı kırmızılılar, topu kaybettikten sonra anında baskı yapıp atak devamlılığı sağladılar. Kaleci Bahadır’ın gollük birçok pozisyonda yaptığı kurtarışlar ilk yarının golsüz kapanmasına yol açtı. Ankaragücü, planladığı geçişi 1 kez yapabildiği maçta 1-0 öne geçse de golün ardından yoğunlaşan baskı ile birlikte Galatasaray kanat bekleri Angelino ve Boey’i daha fazla hücuma çıkartmaya başladı. Adeta bağıra bağıra gelen gol ilk kez 11’de oynayan Zaha’nın şık vuruşu ile durumu 1-1’e getirdi.

M.UNiTED MAÇI NEDEN OLMASIN

Galatasaray, zor bir futbol oynuyor. Arkada geniş alan bırakıp 2 bekini de hücuma çıkartınca Torreira’ya büyük iş düşüyor. Uruguaylı futbolcu da takımın bu ofansif kurgusunda en önemli role sahip kişi. Galatasaray dün 36 kez rakip kaleye şut attı. Çok yoğun bir baskı kurdu. Ankaragücü’nün kalitesi kısıtlı olabilir ama Zaha ve Davinson Sanchez’in performansları ve fiziksel durumları da Manchester United deplasmanı öncesinde umut verdi. Manchester United sorunlu ve krizde olan bir takım. Özellikle de iç sahada problem yaşıyorlar. Dünkü tempo, coşku ve oyun Old Trafford deplasmanı öncesi neden olmasın dedirtti?

<iframe width="760" height="450" src="https://www.youtube.com/embed/KrwQz0LEbPc" title="Salih Uçan &#39;kral çıplak&#39; dedi | Muslera&#39;ya vefasızlık | Dzeko &amp; Szymanski &amp; Livakovic" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture; web-share" allowfullscreen></iframe>

Yazının Devamını Oku

Hatalar çok mücadele az

28 Eylül 2023
Dağınık ve mücadele gücünden yoksun Beşiktaş daha farklı kaybedebilirdi.

Beşiktaş’ın deplasmanlarda bu sezon ortaya koyduğu futbol ve hatta onun ötesinde oyun karakteri son derece yetersiz. İstenilen futbol seviyesinin çok altında olan Trabzon’a gitti 3-0 kaybetti. Brugge’de hezimetten kaleci Mert sayesinde kurtuldu. Dün de Adana’da rakibin 10 eksiği var farklı skorla ağır bir yenilgi aldı. Amartey diye bir stoper alınmış kenarda oturuyor, yerine Necip stoper oynuyor.

Cenk Tosun’un 90 dakika oynayacak kondüsyonu yok. Hareketsiz ve merkezde sıkışıklık yaratıyor. Kapanan savunmayı bu şekilde genişletme şansı yok. Ancak Rashica ve Muleka girince Demirspor savunması bocalamaya başladı. Beşiktaş’ın her hattı S.O.S veriyor.

TAKIMDA MUTSUZLUK VAR

 Siyah-beyazlı ekip, Hücumda sezon başından beri akan oyunda pozisyon üretemiyor. Gedson yokken orta sahanın dinamizmi yok. Savunmada sürekli verilen açıklara dün kalecilerin de hataları eklendi. Yeni transferler kulübede. Katkıları yok. Takımda bir mutsuzluk var. Dün dağınık ve mücadele gücünden yoksun Beşiktaş, daha da farklı kaybedebilirdi. Hep aynı şeyleri yapıp farklı sonuçlar beklemek Şenol Güneş gibi usta bir teknik adam için şaşırtıcı.

<iframe width="760" height="450" src="https://www.youtube.com/embed/KrwQz0LEbPc" title="Salih Uçan &#39;kral çıplak&#39; dedi | Muslera&#39;ya vefasızlık | Dzeko &amp; Szymanski &amp; Livakovic" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture; web-share" allowfullscreen></iframe>

Yazının Devamını Oku

Bu atmosferde normal oyun

27 Eylül 2023
G.Saray topa sahip olarak oyunun kontrolünü elinde tuttu.

Galatasaray, açık favorisi olduğu Istanbulspor maçında “nasıl olsa bir şekilde kazanırım” duygusuyla oynadı. Topa sahip olarak ancak çok da tempoyu yükseltmeden oyunun kontrolünü elinde tuttu. Pozisyon üretmekte de çok zorlanmadı. Ancak maç 0-0 iken kazanılan penaltıda Kerem Aktürkoğlu-İcardi iş birliğinde Arjantinli golcü topu dışarı attı.

ELEŞTiRi GELMESi DOĞAL

Futbola renk ve seyir zevki katacak farklı bir uygulama olarak değerlendirilebilir nitekim Johan Cruyff ile Jesper Olsen’in Ajax formasıyla 40 sene önce attıkları penaltı hala konuşuluyor. Fakat 0-0 iken gol de gelmeyince doğal olarak eleştiri de yapılacaktır.

İkinci yarıda Istanbulspor’un bir kaç hücumda tehlikeli gelmesiyle silkenen Galatasaray’da Okan Buruk son bölümde yaptığı oyuncu değişiklikleriyle takımının fiziksel seviyesini yukarı çekip beraberlik olasılığını da minimize etti. Sarı kırmızılıların İstanbulspor gibi mütevazı bir rakip karşısında aldığı tek farklı skor ve oynadığı futbol beğenilmeyebilir. Fakat yoğun maç takviminde üstelik futbola ısınmanın zor olduğu Atatürk Olimpiyat stadı atmosferinde bu durum doğal.

MUSLERA BU KEZ iYiYDi

Bireysel olarak üstüste 2 maçta hatalı goller yiyen kaleci Fernando Muslera iyiydi. Sacha Boey ve Lucas Torreira her zamanki standartlarını sürdürdü. Kerem Demirbay da her maç üstüne koyarak devam ediyor. Galatasaray çok da sıkmadan, fazla terlemeden, tempoyu yükseltmeden 3 puanı cebine koydu bu önemli ancak bu tip maçlar tehlikelidir ve rakip gol bulursa puan kaybetme riski de yüksek olur.

<iframe width="760" height="450" src="https://www.youtube.com/embed/KrwQz0LEbPc" title="Salih Uçan &#39;kral çıplak&#39; dedi | Muslera&#39;ya vefasızlık | Dzeko &amp; Szymanski &amp; Livakovic" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture; web-share" allowfullscreen></iframe>

Yazının Devamını Oku

Beşiktaş’tan güçlü reaksiyon

25 Eylül 2023
Siyah beyazlı takım dün Kayseri önünde sadece 3 puan elde etmedi, Oxlade-Chamberlain, Ghezzal ve Bailly’yi de kazandı.

Skordan bağımsız, Beşiktaş 90 dakika boyunca Kayserispor’a karşı çok üstün bir futbol ortaya koydu. Gedson’un yokluğunda Oxlade-Chamberlain onun görevini üstlenirken Ghezzal da 11’deki formasına kavuştu. Hafta içi Brugge’de klas bir gole imza atan Cenk Tosun sol önde yine gol aradı.

Geçen hafta Trabzon’da oynamayan Bailly ile ikinci yarı şans bulan Masuaku ve Aboubakar da dünkü Kayserispor maçının iyilerindendi. Özellikle Bailly’nin çabukluğu; top kullanma becerisi ve pozisyon bilgisi ile fark yarattığını gördük. Oxlade-Chamberlain de kalitesini, oyun zekasını gösterdi ve hazır olduğunu kanıtladı. İlk 45 dakika yaklaşık %70 topa sahip olan Beşiktaş, kalabalık Kayserispor savunmasının arasında alan bulmakta zorlandı. Bunun nedeni topun yavaş dolaşması ve topsuz koşuların eksik kalmasıydı. İkinci yarının başında Kayserispor’un kornerle gelen golüne iyi reaksiyon gösteren Beşiktaş, tempoyu yükseltti, baskıyı arttırdı ve daha etkili ön alan baskısı yapmaya başladı. Aboubakar ile gelen beraberlik golünün ardından ortaya çıkan baskı o kadar yoğunlaştı ki Beşiktaş’ın 2’nci golü adeta bağıra bağıra geldi. 2-1 öne geçtikten sonra yakaladığı fırsatları değerlendiremeyen siyah beyazlılar, son bölümde Kayserispor’a pozisyon vermese de tedirginlik yaşadı.

KAYSERi SADECE SAVUNDU 

Beşiktaş, dün sadece 3 puanı elde etmedi, Oxlade-Chamberlain, Ghezzal ve Bailly’yi kazandı. Kayserispor ise puan olarak üzerinde bir baskı hissedecek bir pozisyonda İstanbul’a gelmedi. Ancak sadece savunmayı düşündüler ve beklenen futbol seviyesinin çok altında kaldılar.

<iframe width="760" height="450" src="https://www.youtube.com/embed/xBP6KcHpjaA" title="Ramos olsa Onuachu vuramazdı | Szymanski&#39;yi Alex&#39;e benzetiyorum | Süper Lig&#39;de play-off iddiaları" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture; web-share" allowfullscreen></iframe>

Yazının Devamını Oku

Brugge'den alınan bu beraberlik harika

22 Eylül 2023
Beşiktaş 90 dakika boyunca hücumda etkisiz, savunmada da özellikle kanatlarda çok açık veren bir görüntüdeydi.

İyi baskı yapan ve top ayağındayken de son derece hareketli bir rakibe karşı Beşiktaş’ın çok zorlandığını gördük. Kaleci Mert Günok ve rakip forvetlerin beceriksizliği sayesinde son bölüme kadar skoru koruduk.

GOLE KADAR ŞANSLIYDIK

Orta alandan hücuma geçişlerde ciddi bir bağlantı sorunu vardı ve Vincent Aboubakar’ın yanına kimseyi sokamadık. Özellikle Jackson Muleka hangi kanatta oynarsa kenarlarda çok açık verdik. Şenol Güneş de değişiklikleri tedbir amaçlı yaptı. 77. dakikada gelen Brugge golüne kadar açıkçası çok şanslıydık. 1-0’dan sonra 84. dakikada Cenk Tosun ve Alex Oxlade-Chamberlain ile ofansif hamleler geldi ve Aboubakar’ın harika asistini Cenk Tosun klas bir şekilde bitirdi. Açıkçası Beşiktaş, savunmada da hücumda da beklenenin çok altında bir performans ortaya koydu. Kaleci Mert Günok, 2 kez direk ve 1 kez de Eric Bailly gole izin vermedi. Bu kadar az pozisyon bulduğumuz ve kalemizde sürekli tehlike yaşadığımız böylesine bir karşılaşmadan alınan 1 puan harika.

İLK KEZ OYNAYAN BAILLY İYİYDİ

Şenol Güneş’in acilen akan oyunda daha fazla pozisyon üretecek tedbirleri alması gerekiyor. Dün ilk kez siyah beyazlı formayı giyen Eric Bailly olumluydu. Beşiktaş’ın iyisi kaleci Mert idi. Gedson da zaman zaman yaptığı top kayıplarına rağmen çok çalıştı

UMARIM DERSLER ÇIKARILIR

Açıkçası bu oyunla alınan Brugge deplasmanından 1 puan bir mucizeydi. Korner atmadığımız sadece 2 pozisyon ürettiğimiz bir 90 dakika oldu. Umarız Beşiktaş, bu maçtan dersler çıkartır.

Yazının Devamını Oku

Bu kalite ve tecrübe kazanmalıydı

21 Eylül 2023
Gerçekçi olmak gerekirse 2-2 G.Saray için iyi bir skor olmadı.

Bir Şampiyonlar Ligi maçına bundan daha iyi bir başlangıç yapılamazdı. Galatasaray, baskılı, agresif ve hareketliydi. Ön alanda yapılan pres ile ilk 25 dakika Kopenhag savunmasını bunalttılar. Ancak 2 kez İcardi, 3 kez de Kerem Aktürkoğlu ile yakalanan fırsatlardan gol çıkmadı.

Hadi İcardi’nin pozisyonlarında yanında rahatsız eden bir savunmacı vardı ama Kerem, defalarca attığı gollük pozisyonlarda, uygun durumda sakin kalamadı ve net gol vuruşlarını yapamadı. Bu kadar iyi oynarken böyle bir maçta yakaladığın fırsatları değerlendireceksin. Kopenhag’ın ilk golünde Muslera gibi deneyimli bir kalecinin kısa düşen lob pası kabul edilemez bir hataydı. Bu seviyelerde bu hataların faturası ne yazık ki ağır oluyor.

OKAN BURUK’TAN MESAJ

İkinci yarıya da gereken kararlılık ve baskıyla başlayamadık. Fiziksel olarak daha üstün olan Kopenhag, tehditkar hücumlar yaptı ve savunma arkasında bırakılan boşluğu iyi kullanıp ikinci golü buldu. Bu golde de kaptan Muslera gereksiz yere kaleye boşaltıp kenara doğru çıkmıştı.

Okan Buruk, değişikleri ile takımının direncini ve temposunu arttırmak istedi. Dört değişiklik birden “Biz bu maçı henüz bırakmadık” mesajıydı. Kopenhag’ın 10 kişi kalmasının ardından da taze oyuncuların da hareketliliği ve baskısıyla arka arkaya 2 gol bulup harika bir geri dönüşe imza attık.

MAURO iCARDi GERiLEMiŞ

2-0’DAN maçı 2-2’ye getirecek karakteri ortaya koymak güzel ancak grupta kağıt üzerinde 3 puana en yakın olunan bir maçta alınan beraberlik gerçekçi olmak gerekirse iyi bir skor olmadı. Galatasaray’da İcardi milli arada fiziksel olarak geriye gitmiş. Hakim Ziyech ise henüz hazır değil.

<iframe width="760" height="450" src="https://www.youtube.com/embed/xBP6KcHpjaA" title="Ramos olsa Onuachu vuramazdı | Szymanski&#39;yi Alex&#39;e benzetiyorum | Süper Lig&#39;de play-off iddiaları" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture; web-share" allowfullscreen></iframe>

Yazının Devamını Oku

Trabzonspor akılcı oynadı

18 Eylül 2023
Siyah beyazlı takım net bir şekilde Nenad Bjelica’nın tuzağına düştü. 

Beşiktaş, net bir şekilde Trabzonspor Teknik Direktörü Bjelica’nın tuzağına düştü. İlk 30 dakikalık bölümde topla oynayan ve rakip yarı alanda özgüvenli bir görüntü ortaya koyan Beşiktaş’ın sahte üstünlüğü karşısında Trabzonspor, rakibine pozisyon vermedi. Orta alanda sahanın en başarılı ismi yeni transfer Mendy ile kazandığı toplarla orta alanı hızlı geçmeyi hedefleyen Bjelica, Beşiktaş’ın zaaflarından iyi faydalandı.

ONUR’U OYNATMAK YANLIŞTI 

İkinci yarının başında da hızlı geçişler yapmak için Trezeguet hamlesiyle 3’üncü golü aradı. Beşiktaş’ta ise Şenol Güneş elindeki en güçlü kadroyla sahaya çıktığını düşünmüyor sanıyorum. Onur, Masuaku yokken zorunluluktan sol bek oynadı ve sadece Sivas maçında iyi oynadı diye Trabzonspor deplasmanında forma vermek yanlıştı.

Masuaku ve Aboubakar’ın yedek soyunmaları, yine zorunluluktan stoper oynayan Necip’in bir kez daha 11 başlaması tartışılacak tercihler. Teknik adamlar özellikle zorluk derecesi yüksek böyle maçlara ellerindeki en güçlü ve kaliteli kadroyla çıkarlar. Ancak Şenol Hoca’nın adalet anlayışına bakış açısı farklı. Son maçlarda iyi oynayan Onur ve Necip’i kesmiş olsa veya kadroya geç katılan ve 1 antrenmana katılan Aboubakar ile 11’de sahaya çıksa adaletsiz davranacağını düşünüyor olmalı. Bu kararlara saygı duymak gerekiyor ve her teknik adamın bir tarzı var. Şenol Hoca yeni transferleri de genellikle oynatmak için beklemeyi tercih eden bir antrenör.

ONUACHU BÖYLE ÇOK GOL ATAR 

Şu bir realite ki Beşiktaş’ın maçın hiçbir bölümünde Trabzonspor’un agresif oyununa cevap veremediğini ve pozisyon üretemediğini gördük. Açıkçası Beşiktaş, kanatları iyi kapatıp, oyun kurucu Amir’e baskı yapan her takıma karşı zorlanır. Çünkü oyun planı kanat forvetleri içeri sokup bekleri hücuma çıkartıp alan yaratmak ve Amir ile oyunun yönünü değiştirip beklerin çizgilere çıkmasıyla rakip savunmayı genişletme üzerine kurulu bir stratejisi var. Belli ki Hırvat teknik adam Beşiktaş’ı iyi analiz etmiş. Dün net Trabzonspor galibiyetinde Bjelica’nın payı büyük. Trabzonspor’da 2.01’lik Onuachu böyle çok kafa golü atar. Bir diğer yeni transfer Mendy de orta alana büyük dinamizm katmış.

<iframe width="760" height="450" src="https://www.youtube.com/embed/tCjlTz6_PFs" title="Rakip takımdan hangi oyuncuyu alarak transfer çalımı atardınız? | Icardi &amp; Szymanski &amp; Zaha &amp; Tadic" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture; web-share" allowfullscreen></iframe>

Yazının Devamını Oku