Güntekin Onay

Çılgın bir maçtı

18 Mart 2024
Bize bu harika mücadeleyi izleten iki takıma da teşekkürler.

Sezonun en çılgın maçı oldu. 7 gol, kalelere atılan toplam 37 şut, futbolun barındırdığı her türlü aksiyon dünkü maçta vardı. Bunda Kasımpaşa’nın sürekli rakip kaleyi düşünen oyun anlayışı da etkendi.

Süper Lig’in Fenerbahçe ve Galatasaray’dan sonra en çok gol atan 3’üncü takımı olan Kasımpaşa, İstanbulspor’dan sonra da en çok gol yiyen ekibi.

GALATASARAY'A 20 ŞUT ATTILAR

Yüksek tempoyla orta alanların çok hızlı ve kolay geçildiği maçta Galatasaray, kalesine en çok şut atılan 90 dakikayı oynadı. 20 şut atan Kasımpaşa, sarı kırmızılılara çok zor anlar yaşattı. Galatasaray son 10 dakika hariç oyunun kontrolünü bir türlü ele geçiremeyince sık sık geriye koşmak zorunda kaldı.

Bunda Davinson Sanchez’in yokluğu en önemli etkendi. Alan daraltamayan Galatasaray’ın takım boyunun uzaması Kasımpaşa’nın işine geldi. Her ne kadar fiziksel olarak tam hazır olmasa da tecrübesi ve pozisyon bilgisi ve vuruş tekniği ile Mauro İcardi, maçın kilidini açan oyuncu oldu.

MERTENS SORUMLULUK ALDI

37 yaşındaki Dries Mertens, sorumluluk aldı, attı, attırdı. Son bölümde Okan Buruk, rakibi 10 kişi kaldıktan sonra gereken riskleri alarak, elinde avucundaki tüm ofansif futbolcuları sahaya sürdü ve bunun da karşılığını aldı. Kasımpaşa, 80 dakikasını harika oynadığı bir maçı bireysel ve basit hatalarla kaybederken, Galatasaray, eksiklerle çıktığı ve oyun bakımından unutması gereken bir günde yıldızlarıyla olağanüstü bir galibiyet elde etti. Sözün özü: bize dün bu maçı izleten iki takıma da teşekkürler. Sezonun en fantastik maçıydı.

Yazının Devamını Oku

Kaybetmeye alıştılar

17 Mart 2024
Santos ile 11. maç ve gelişen, yukarıya doğru tırmanan bir oyun henüz yok.

Beşiktaş, şartlar ne olursa olsun iç sahada dünkü maçın ikinci yarısındaki gibi oynar. Kazanır, kaybeder ama sürekli golü düşünür, arar. Fernando Santos, nedense hiçbir maça pres ile başlamıyor ve Beşiktaş, erken geriye düşüyor. Bunun üstüne de gereken reaksiyonu gösteremeyip maçları kaybediyor.

Dün ilk kez ikinci yarıda bir reaksiyon gördük siyah beyazlı takımdan. Ayrıca Portekizli teknik adam da ilk kez risk aldı ve ikinci yarıya Daniel Amartey’i çıkarıp Jackson Muleka ile başladı. Milot Rashica forvet arkasına geçti. Beşiktaş’ın hücumdaki etkinliği ve pozisyonları artarken Antalyaspor kalecisi Helton Leite’nin kurtarışları; Veysel Sarı’nın kritik hamleleri Beşiktaş’ın golleri bulmasını engelledi.

RASHiCA MÜKEMMEL OYNADI AMA...

Dün Milot Rashica’yı çok beğendim. Çok çalıştı, sorumluluk aldı. Dün mükemmel oynadığı bir maçın sonunda sol ayağı kayıp topa 2 kez temas ettiği için gol iptal edildi.

Beşiktaş dün ilk yarı yenilmeyi, ikinci yarıdaki oyunuyla da kazanmayı hak etti. Ancak Beşiktaş gibi bir takımın üst üste üç maçtan da puansız ayrılması kabul edilemez.

Bu arada Beşiktaş ne kadar kötü durumda olursa olsun VAR hakemlerinin keyfi kararlar ile sürekli siyah beyazlıların aleyhine çalışması da normal bir durum değil.

Fernando Santos ile 11’inci resmi maç ve gelişen yukarıya doğru tırmanan bir oyun henüz yok.

Yazının Devamını Oku

Beşiktaş’ın elle tutulur hiçbir tarafı yok

12 Mart 2024
En pozitif ve sabırlı taraftarın dahi memnun olmayacağı bir tablo var.

Beşiktaş, Fernando Santos yönetiminde çıktığı maçlarda ilk yarılarda hemen hemen hiç hücum yapmıyor. Geriye düştüğü maçlarda da gol bulamıyor. Oynanan futbol yavaş, tempo yok. En ilginci de Beşiktaş, pres yapmıyor. Dünya üzerinde pres yapmayan büyük takım var mıdır?

Sadece gol yememek üzerine bir oyun mentalitesi, hücumda renksiz, coşkusuz bir oyun...

ELEŞTiRECEK ÇOK UNSUR VAR

Beşiktaş’ın futboluna dair eleştirilecek çok unsur var. Ancak övgüye yer verecek hemen hemen hiç bir artısı yok. Dün kaybettiği takım Gaziantep, haklı bir galibiyet aldı. Beşiktaş, o kadar kötü ki 2-0 yenildiği Gaziantep, 2024 yılında oynadığı son 11 maçta sadece Istanbulspor’u yenebilmiş.

OYUN YUKARI GiTMiYOR 

Bu kalitesizlik içinde kadroda Rachid Ghezzal ve Vincent Aboubakar varsa oynar. Bu oyun anlayışıyla Semih Kılıçsoy ve Ernest Muci gibi genç yeteneklerden de pek verim almak mümkün değil. Beşiktaş, Fernando Santos ile gelişmiyor. Oyun yukarı gitmiyor, anlayış sadece savunma odaklı. En pozitif ve sabırlı Beşiktaşlı’nın dahi asla memnun olmayacağı bir tablo var.

Gaziantep takımı için hayati bir 3 puan oldu. Sumudica’nın savunmacı futbolundan sonra takım üzerindeki ağırlığı atmış, hafiflemiş göründü.

Yazının Devamını Oku

Bir maçta 46 faul olur mu!

11 Mart 2024
Hakemlerin oyunun bu kadar durmasına müsaade etmemesi gerekiyor.

Fenerbahçe, ligde zor durumdaki rakibi karşısında oyunun büyük bölümünde zorlandı. Belli ki sarı lacivertliler böylesine sert bir rakip beklemiyordu. İlk yarıda Pendikspor’un cüretkar oyunu, özellikle de sol kanadı etkili kullanması konuk takıma gol ve pozisyonlar getirdi. İlk yarı ile ilgili bir başka detay da oyunun sürekli durmasıydı. Faullerle tam 29 kez kesilen maç sürekli sakatlanan oyuncularla da 14 dakikalık bir uzatma bölümü ortaya çıkardı. Ancak topun oyunda kalması 59 dakika gösterirken, topun oyunda kaldığı süre sadece 23 dakikaydı. Durum böyle olunca Fenerbahçe bir akışkanlık yakalayamadı. Oyuncular gerildi. Ve konsantrasyonlarını futboldan çok hakeme ve rakibe yöneltti. Bu durum da Fenerbahçe’yi olumsuz etkiledi. İlk yarıda isabetli şutu yoktu, pozisyonu yoktu.

iKiNCi YARI DAHA SAKiNDi 

İkinci yarıda daha sakin kalan ve oyuna odaklanan Fenerbahçe tam anlamıyla istediği yoğun baskıyı kuramasa da, oyun üstünlüğünü eline geçirdi. Beraberliği getiren Mert Hakan’ın şık golü, Fenerbahçe’de bir doping etkisi yarattı. Welinton’un atılmasıyla Pendikspor’un 10 kişi kalması Fenerbahçe’nin tamamen rakip ceza sahası civarında oynamasını sağladı. Özellikle oyuna sonradan giren İrfan Can Kahveci, Osayi-Samuel ve Batshuayi’nin hareketli oyunları Pendikspor savunmasını sallamaya başladı. Batshuayi’nin penaltısı 87’de gelirken, konuk ekibin 9 kişi kalmasından sonra da maç resmen olmasa da fiilen bitti. Ardından da sarı lacivertliler farka koştu. Yoğun maç takviminde bu tip inişler çıkışlar olabilir. Ama yine de ligin en çok gol yiyen takımı karşısında, rakip eksik kalana kadar Fenerbahçe’nin evinde bu kadar zorlanması normal değil.

PENDiK 29 FAUL YAPMIŞ

Son not da hakem için... Yıllardır yazıyorum söylüyorum, Türkiye’de hakem konusundaki sorunlar ortada. Kararlar doğrudur yanlıştır, VAR hakemlerimizin kalitesi belli. Ancak bir futbol maçında 46 tane faul olmaz. Konuk ekip bunların 29’unu yapmış. Hakemlerin oyunun bu kadar durmasına müsaade etmemesi gerekiyor. 46 faulün olduğu bir maçtan güzel bir oyun çıkması mümkün değil.

Yazının Devamını Oku

Mücadele var, üretkenlik yok

4 Mart 2024
Beşiktaş her şeyini ortaya koydu ama ofansif bölgede daha yaratıcı olmalıydı.

Derbide Beşiktaş lehine sıradışı bir atmosfer vardı. Ancak 2. dakikada gelen gol bu yoğun heyecanı ve havayı biraz kırdı. Orta alanda iki takımın da birbirlerine yaptığı baskı, eforlu futbol, kaliteden çok bizlere yüksek bir mücadele gücü izlettirdi. Açık konuşmak gerekirse Beşiktaş, her şeyini ortaya koydu. Ama şunu kabul etmek gerekirse Galatasaray, oyun organizasyonu ve kalite bakımından Beşiktaş’ın önünde. Çünkü böyle bir atmosferde hangi takım olursa olsun ayakta kalmak ve bu kadar öz güvenli olup cesur davranmak kolay değil.

SANCHEZ-NELSSON KUSURSUZ

İki takım arasındaki en belirgin fark G.Saray’ın iki stoperi Sanchez ve Nelsson’un kusursuz oynamalarıydı. Sanchez’i hayranlıkla izledim. Geçilmez bir duvar gibiydi. Bu ikilinin önünde oynayan Kerem Demirbay ile Torreira ise çok iyi alan kapatıyorlar, topu iyi kullanıyorlar ve ikili mücadelelerden kaçmıyorlar. Bu dörtlü ve önlerindeki Dries Mertens’in fedakarca oyunu Galatasaray’ı güçlü kılıyor.

ABOUBAKAR OYUNA ERKEN GiRMELiYDi

Dün sarı kırmızılı takımda sol bek Derrick Köhn aksadı. Kerem Aktürkoğlu da dağınık bir görüntü çizdi. Mauro İcardi ise sahada yoktu. Buna karşın Beşiktaş, hücumda özellikle Milot Rashica ve Ernest Muci ile etkili olmaya çalıştı. Rachid Ghezzal girdikten sonra da oyuna biraz daha siyah beyazlılar açısından kalite geldi. Ancak kanımca Vincent Aboubakar şartlar ne olursa olsun oyuna daha erken girmeliydi.

ENERJiSiNi KULLANAMADI

Beşiktaş kanat beklerinden beklenen hücum performansını alamadı. Semih Kılıçsoy; Kaan Ayhan ve Barış Alper Yılmaz’la çok fazla boğuşmak zorunda kaldı ve hücumda enerjisini kullanamadı. Fernando Santos’un takımın gösterdiği fiziksel mücadeleden memnun olması normal. Ancak özellikle ofansif bölgede daha üretken ve yaratıcı bir Beşiktaş olmalıydı.

BURUK BÜYÜK iŞ BAŞARIYOR

Yazının Devamını Oku

Alkışlar Şota'ya

1 Mart 2024
Galatasaray'ı güçlü kılan saha içindeki omurgası. Muslera, Davinson Sanchez, Torreira, Mertens ve İcardi’den oluşan bu kuvvetli omurga olmayınca sahada sıradan bir takım vardı ilk yarıda.

Karagümrük orta sahasında 5 teknik oyuncu var. Feghouli, Bertollacci, Eysseric, Mendes ve Can’dan oluşan orta saha, Galatasaray karşısında topu çok rahat kullanırken ilk 45 dakikada kontrolü Galatasaray’a vermedi. Şota Arveladze’yi tebrik etmek lazım. Deplasmanda Galatasaray karşısında savunma yapmayı tercih etmedi. Takımı 2 gol buldu, sahanın yıldızı Mendes ile de 3 net pozisyondan faydalanamadı. Okan Buruk, baktı ki bu orta sahalar ile olmuyor, Mertens, Torreira ve Kerem Demirbay’ı sahaya sürerek oyunu rakip yarı sahaya yıksa da sarı kırmızılılar istenen pozisyon zenginliğini yaşayamadı.

TETE'DE ISRAR EDİLİYOR AMA...

Galatasaray’da Okan Hoca ısrarla Tete’yi oynatıyor ama dün akşamdan sonra bundan sonraki süreçte fazla forma şansı bulucağını sanmıyorum. Keza santrfor Vinicius da kesinlikle İcardi’nin yedeği olacak bir futbolcu değil. Dün Karagümrük, tur atlamayı fazlasıyla haketti. Daha fazla gol de bulabilirlerdi. Şota, bu takıma kimlik kazandırmış. Sakin ve teknik kalitesi yüksek oyuncularla göze hoş gelen futbol oynuyorlar. Avrupa ve Ziraat Türkiye kupası hedeflerinden kopan Galatasaray ise bundan sonra sadece lig yarışına odaklanacak. Kadro geniş diyoruz ama değil. Şans alan bazı futbolcuların formayı taşıyamadıkları ortada.

Yazının Devamını Oku

Olgun, güçlü ve emniyetli

29 Şubat 2024
Beşiktaş, dün turu geçerken derbi öncesi taraftarına sadece umut vermekle kalmadı...

Beşiktaş oynadığı son 5 maçta, kalesinde tek bir gol dahi görmedi. Teknik direktör Fernando Santos’un takım savunmasını ve emniyetli oyun anlayışını kısa süre içerisinde tamir etmiş olması siyah beyazlılar açısından olumlu.

KONTROL BEŞiKTAŞ’TAYDI

Dün akşam Ziraat Türkiye Kupası çeyrek finalinde Konyaspor karşısında önceki maçlardan farklı olarak oyunun kontrolünü büyük ölçüde elinde tutan bir Beşiktaş izledik. Bence dün alınan yarı final bileti kadar Kartal’ın net oyun gücü farkıyla kazanması da çok değerliydi.

ARTIK ÇOK DAHA ÖZGÜVENLi

Beşiktaş, ligde ve kupada üst üste gelen galibiyetler ile artık daha öz güvenli. Bireyselliğin ötesinde kolektif bir takım oyunu ile kazanmak Beşiktaş açısından ligde oynanacak Galatasaray ile derbisi öncesi önemliydi.

KADRO iSTiKRARI SAĞLANDI

Önceki haftalarda skora giderken Semih Kılıçsoy’un bireyselliği ile sonuç alan Beşiktaş, dün hem top ayağında iken hem de rakipteyken daha organize bir takım görüntüsü ortaya koydu. Fernando Santos, bir kadro istikrarı yakaladı ve bunda devam ediyor. Kaptan Necip Uysal, kariyerinin en yüksek performansını ortaya koyuyor. Yeni transfer Al-Musrati gerçek bir saha içi lideri ve oyuna aklını, tekniğini ve mücadele gücünü katıyor.

Beşiktaş, dün turu geçerken derbi öncesi taraftarına umut vermekle kalmadı Fernando Santos dönemindeki en olgun futbolunu oynadı.

Yazının Devamını Oku

Bu oyun gelişmeli

26 Şubat 2024
Beşiktaş ofansta daha etkili olmak zorunda.

Beşiktaş, bir kez daha gol yemeden kazandı. 6 haftadır takımın başında olan Fernando Santos’un önceliği gol yememek. Bunda da başarılı. Hiç risk almadan ve emniyetli bir anlayışı tercih ediyor. Özellikle de ilk yarılarda.

Dün İstanbulspor karşısında ilk 45 dakikada Semih Kılıçsoy ile golü bulan Beşiktaş, Cenk Tosun ile 2 pozisyondan faydalanamasa da futbol kalitesi ve tempo anlamında bekleneni yine veremedi.

Yeni transfer Al-Musrati’yi oyun kurucu yerine stoperlerin önünde konuşlandıran Fernando Santos, Ernest Muci’yi de Gedson Fernandes ile birlikte 8 numara pozisyonunda kullandı. Bu anlayış ile Beşiktaş yeni transferlerin potansiyelini de sahaya yansıtamıyor.

LEZZET YOK, HEYECAN YOK 

Beşiktaş’ın oynadığı futbolu eleştirirken ligden düşmesi kesin görünen bir rakibe karşı oynadığını da göz önünde bulundurmak gerekiyor. Siyah beyazlıların futbolunda bir gelişme yok. Lezzet yok. Heyecan yok. Her şeyden önce pres yapmayan büyük takım mı olur? Fernando Santos’un anlayışında takım halinde alan daraltarak oynamak yok. Öndeki 5’liyle arkadaki 5’li arasında kopukluk var.

DERBiDE BÖYLE OYNAMAMALI

Beşiktaş, rakiplerin orta alanı kolay geçmesine ve topla fazla oynamasına izin veriyor. Son maçlarda düşmemeye oynayan takımlara karşı bu anlayış ve Semih Kılıçsoy’un golcülüğü problemleri çözdü. Ancak derbide Galatasaray’ın topla istediği gibi oynamasına izin verirseniz bunun faturası pahalı olabilir. Siyah beyazlıların bu anlayışından en çok memnun olan kişi kaleci Mert Günok’tur. Çünkü Beşiktaş’ın önceliği gol yememek.

Fernando Santos savunmadaki sorunları oyun disiplini ve emniyetli anlayışıyla çözdü. Ancak Kartal’ın ofansif olarak gelişmesi şart.

Yazının Devamını Oku